Nikola Jakšić i Loren Fatović (©MN Press)
Nikola Jakšić i Loren Fatović (©MN Press)

Novo razočaranje za Srbiju: Bijač skinuo dva peterca i lansirao Hrvate u polufinale

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.02.24. | 18:18

Delfinima ponovo krajnji domet četvrtfinale, ni na Svetskom prvenstvu se neće boriti za medalju…

Golmani u modernom vaterpolu prave neverovatnu razliku, a Marko Bijač je taj zbog koga je Hrvatska u polufinalu Svetskog prvenstva. Čuvar mreže evropskog vicešampiona nije imao dvocifren broj odbrana, što mu je neretko standard, ali je skinuo peterce Dušanu Mandiću i Strahinji Rašoviću. Kada se na to doda da je Radoslav Filipović, srpska ‘jedinica’, bio bez ijedne intervencije u prvom poluvremenu, a malo šta je skinuo i u nastavku, moglo je da se završi samo na jedan način: eliminacijom Srbije u četvrtfinalu – 15:13.

Još jednom je Srbija razočarala, ni na četvrtom od pet takmičenja nakon Tokija nije ušla u medalju. Napravljen je korak unazad u odnosu na prethodno leto kada su se Delfini preko Italijana plasirali u polifinale, međutim, ni tada nisu osvojili medalju. Jedna od malobrojnih pozitivnih stvari iz Dohe – ako ne i jedina – jeste što je olimpijska viza izvađena, ali da bi ekipa Uroša Stevanovića ušla u borbu za najviši plasman, moraće daleko bolje. U raznim segmentima.

Izabrane vesti

Među prvim stvarima koje je neophodno da Srbija unapredi je igrač više. Dogurala je do 50 odsto realizacije, što je pristojno, ali znatno slabije od Hrvata. Iskoristila je šest od 12 takvih akcija, protivnik čak šest od devet. A, takve stvari, kao i golmani, prave najveću razliku. Zato je tim Ivice Tucka tu gde jeste – u polufinalu; olimpijski šampion opet u besmislenom razigravanju.

Dobro bi trebalo pročeprkati po arhivama – statistika koja je zavođena često je i krajnje problematična – i pronaći kada je jedan golman, od onih koji brane za najbolje svetske reprezentacije, završio poluvreme bez odbrane. Hrvatska je za to vreme postigla devet golova, vratila se iz minusa od dva gola i sprečila Srbiju da se odlepi posle ‘helikoptera’ Nikole Jakšića. Mnogo bolje nije bilo ni u nastavku, ostao je čuvar mreže Oradee među stativama, skinuo tri šuta… Sve u svemu – tanko.

I pored toga Srbija je bila u igri, pa čak i kada je posle odličnog prvog poluvremena, sa napadačke tačke gledišta, počela da vuče nerezonske poteze u napadu. Brzali su srpski vaterpolisti, želeli da ponovo povedu i pride promašili dva peterca. Ili bolje rečeno stari lisac Marko Bijač pročitao je prvo nameru Dušana Mandića – prvi pokušaj pretočio u gol – a zatim i Strahinje Rašovića, najboljeg srpskog strelca u četvrtfinalnom obračunu sa Hrvatskom.

Dušan Mandić (©MN Press)Dušan Mandić (©MN Press)

Voda je ušla u uši, svi srpski bekovi morali su napolje. Josip Vrlić, Luka Lončar, pa i Rino Burić koji se bezbroj puta spustio kod stative, primoravali su Savu Ranđelovića, Radomira Drašovića i Petra Jakšića da prave faulove. Arbitri su ih slali 20 sekundi van granica plivališta, a takve situacije bile su poslastica za evropskog vicešampiona. Pogotovo za Lorena Fatovića.

Pored Lorena Fatovića, dugogodišnjeg kapitena dubrovačkog Juga i sada igrača splitskog Jadrana, koji je dao četiri gola, dvojica univerzalaca napravili su najveći problem srpskoj odbrani. Rino Burić i Marko Žuvela nudili su se kod stative, opterećivali bekove, stvarali pometnju i trijumfu doprineli sa šest golova. Svaki po tri.

Upravo je Rino Burić iz napada kada je Dušan Mandić zaradio drugo isključenje na meču šutem na dodavanje Jerka Marinića Kragića približio Hrvatsku polufinalu, a sve je bilo gotovo onoga momenta kada su arbitri odlučili da dosude brutaliti levorukom bombarderu iz Boke Kotorske.

Hrvastka je, kao i u Budimpešti, nasamarila Srbiju. Opet je ušla u borbu za medalje i potvrdila da je daleko bolje izgurala smenu generacije.

SRBIJA – HRVATSKA 13:15

(4:4, 5:5, 1:2, 3:4)

Doha

Bazen: Aspire Dome

Sudije: Jorgos Stavridis, Frank Ome

SRBIJA: Filipović (3 odbrane), Mandić 2, S. Rašović 3, Ranđelović 1, P. Jakšić, Vučinić 1, Drašović, N. Jakšić 2, Vico, Ubović 1, Lukić 1, V. Rašović, Mitrović.

HRVATSKA: Bijač (9 odbrana), Burić 3, Fatović 4, Lončar 1, Lazić 1, Biljaka, Vukičević, Žuvela 3, Marinić Kragić 1, Vrlić, Harkov 2, Kržić, Anić.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI – ČETVRTFINALE

Utorak

Španija – Crna Gora 15:12

Grčka – Italija 10:11

Srbija – Hrvatska 13:15

18.30: (1.10) Mađarska (13.0) Francuska (9.00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Ivica TucakUroš Stevanovićvaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluDušan MandićNikola JakšićStrahinja RašovićViktor RašovićSava RanđelovićRadomir DrašovićPetar JakšićRadoslav FilipovićMarko BijačRino BurićJerko Marinić KragićMarko ŽuvelaKonstantin HarkovLoren FatovićJosip VrlićLuka Lončar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara