Strahinja Rašović (©Slobodan Sandić)
Strahinja Rašović (©Slobodan Sandić)

Novobeogradska centrala već dva puta pogrešila

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.04.23. | 08:30

Jug iz Dubrovnika je skinuo krunu ekipi Živka Gocića u regionalnoj ligi, odoleo je i u prvoj utakmici u Ligi šampiona, a novom pobedom bio bi pred plasmanom na završni turnir elitnog klupskog takmičenja

U “Balkanskom špijunu”, kultnoj drami Dušana Kovačevića, izgovorio je Bata Stojković čuvenu rečenicu: “E, pa ‘oće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta”. Beogradska je u tekućoj sezoni već dva puta pogrešila, javljali su šumovi na liniji stručni štab - igrači u utakmicama sa dubrovačkim Jugom.

Nova greška neće skupo koštati Novi Beograd, kao što je ona prethodna zbog koje je ostao bez regionalne krune, ali bi potvrdila da I dalje prvotimci nisu u stanju da zamisli Živka Gocića sprovedu u bazenu. Bez obzira na to kakvo će imati prolazno vreme u Dubrovniku (19.30), srpski šampion će se pojaviti na završnom turniru Lige šampiona, a pobedom bi počeo da vraća stare dugove. 

Izabrane vesti

Zatezna kamata je narasla, četvrostruki prvak Starog kontinenta je među najzaslužnijima što Novi beograd u finiš sezone ulazi sa otvorenim ranama i bez ijednog trofeja. Malo ko se tome nadao u svetu vaterpola kada su na bazenu “11. april” promovisali Alvara Granadosa i Dimitriosa Skumpakisa i sačuvali zvezde koje su okupili godinu dana ranije. Ipak, činjenično stanje je takvo da je ekipa Živka Gocića dva puta pucala pod pritiskom, a najsvežiji ožiljak datira iz polufinala Jadranske lige. 

Jug je svrgnuo sa regionalnog trona Novi Beograd posle boljeg izvođenja peteraca, kasnije peti put u bogatoj istoriji - i to u godini kada proslavlja vek postojanja - podigao trofej namenjen prvaku Jadrana, ali i u prvom delu sezone dokazao je da može da se nosi sa srpskim prvakom. U Ligi šampiona je otkinuo Novom Beogradu bod. Remi se može posmatrati iz te perspektive, jer su Gospari veći deo utakmice bili u zaostatku, ali i iz druge. U poslednji minut su ušli sa golom prednosti, Nikola Jakšić je pogodio za izjednačenje, a Maro Joković zatresao konstrukciju gola. 

Već tada je tas na vagi mogao da prevagne na drugu strani. Bilo je to upozorenje, kroz nekoliko meseci stiglo je i “isključenje”. 

(©Slobodan Sandić)(©Slobodan Sandić)

Dobio je Novi Beograd priliku za revanš, a ima i mogućnost da “osvetu” učini slađom. Ne gori mu pod nogama, plasman na završni turnir Lige šampiona, čiji će biti organizator, ima u džepu i od istog može da odalji Dubrovčane. I dok ove sezone ne zna za trenutke radosti u svom domu protiv Juga, uspeo je da pobode barjak na bazenu iza dubrovačkog utvrđenja. U osnovnom delu Jadranske lige je nadigrao tim Vjekoslava Kobešćaka, međutim, to mu nije donelo bogzna kakav benefit. 

Ne bi ni nova pobeda u južnom delu Dalmacije, ali definitivno hoće posebnu satisfakciju. Jer, dubrovačkom klubu su preko potrebna tri boda kako bi u poslednja dva kola izbegli dramu, a ukoliko se poklope rezultati - Špandau ne pobedi, a Sabadelj izgubi - čekirali bi Dubrovčani kartu za Fajnal-ejt Lige šampiona u Beogradu. Zbog svega toga i nedavne burne utakmice u polufinalu regionalnog takmičenja, za očekivati je da šampin Srbije i Hrvatske u Gružu prirede spektakl.

Pred četvrti čin ovosezonske beogradsko-dubrovačke drame prisetio se Živko Gocić prethodnih duela… 

“Očekuje nas još jedna jako teška utakica u Ligi šampiona, a činjenica da protiv Juga igramo u Dubrovniku, samo po sebi govori koliko nam težak posao predstoji”, rekao je Živko Gocić pred novi obračun sa Dubrovčanima i nastavio: 

“Poslednji put smo sa Jugom igrali u polufinalu Jadranske lige gde smo poraženi nakon peteraca. Nema sumnje da nam i u ovoj utakmici predstoji vrlo čvrst i neizvestan duel. Ipak, nadamo se da će veliki rad I trud koji smo uložili u poslednje dve tri nedelje na treninzima polako početi da izlazi na videlo. Idemo u Dubrovnik da probamo da zabeležimo pobedu, ali uz sav respekt prema ekipi Juga koja i ove godine beleži vrhunske rezultate”.

(©Slobodan Sandić)(©Slobodan Sandić)

U odnosu na pomenute duele u Ligi šampiona i Jadranskoj ligi imaće Jug jednu brigu manje. Nije zanemarljivo to što će u Dubrovniku, kao i u Breši, ali i u ostatku sezone Novi Beograd biti manje ubojit sa nezgodne strane. Dušan Mandić ne igra i ne trenira sa ekipom, biće to olakšavajuća okolnost za protivnike srpskog šampiona, jer levorukog bombardera teško je nadomestiti. 

Dobio je i dobijaće više prostora Nika Šušiašvili, a takođe će se i koncepcija igre Novog Beograda menjati. Sve češće će Alvaro Granados završavati napade - protiv Partizana u prvoj utakmici polufinalne serije postigao šest golova - treba očekivati i da se težište pomeri ka levom krilu, a bitnu ulogu igraće bekovi - Dimitrios Skumpakis, Radomir Drašović i Nikola Jakšić

Otkako Dušan Mandić nije u kombinaciji za sastav, Novi Beograd je dobio pet utakmica - sve u Superligi Srbije - i pretrpeo poraz od Breše u bici za prvo mesto u grupi Lige šampiona, pa će tako u Dubrovniku juriti prvu pobedu sa novim kapitenom Angelosom Vlahopulosom

“I ova utakmica za obe ekipe ima veliku važnost i zato silno želimo da pobedimo. Potrudićemo se da pružimo dobru partiju kako bismo dodatno podigli i samopouzdanje jer nam sledi i revanš meč polufinala domaćeg prvenstva. Jug je vrhunska ekipa sa kojom smo u prvom duelu u Ligi šampiona ove sezone igrali nerešeno. Ulazimo u duel maksimalno ozbiljni i, ako budemo maksimalno fokusirani i sa taktičke strane poštovali sve dogovore, uveren sam da ćemo zabeležiti dobar rezultat”, zaključio je Nikola Jakšić.

LIGA ŠAMPIONA - 12. KOLO:

GRUPA B

Utorak

19.00: (2,45) Jug (6,50) Novi Beograd (1,90)

19.30: (3,60) Sabadelj (8,00) Breša (1,45)

19.30: (1,90) Špandau (6,50) OSC Ujbuda (2,45)

20.00: (3,60) Olimpik Marselj (8,00) Ferencvaroš (1,45)

GRUPA A

Utorak

17.00: (8,00) Tbilisi (10,0) Vuljagmeni (1,15)

Sreda

18.30: Olimpijakos - Jadran Split

19.00: Hanover - Barseloneta

20.30: Radnički - Pro Reko



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradVK JugŽivko GocićVjekoslav KobešćakNikola Jakšić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara