""
""

Ode čovek i ne reče gde su mu medalje: Samo tri čoveka na svetu znaju moju tajnu

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.08.16. | 12:57

Mi Srbi možemo samo da želimo što Majkl Felps nema jedno zlato manje sa Ol

Mnogi će reći da je projekat najmoćnije savremene sile planete. Neki da je industrijski, a ne sportski proizvod. Ne mali broj će vrteti glavom pitajući se da li je „čist“. U krvi, naravno. Spočitavaće mu da da je koristio opijate. Protivnici će tražiti izgovore što nisu mogli da ga preteknu.

Dok su drugi (bili) opterećeni teorijama zavera, on je ćutao. Ponavljao mahom stereotipne i rečenice koje javnost voli da čuje. Pitanje je i da li je bio iskren. I koliko mu ljudi veruju. Mada, to je već neka druga priča.

Izabrane vesti

Ona oko koje nema spora satkana je u činjenici:
„Majk Felps je najuspešniji olimpijac svih vremena“.

Amerikanac je u noći između subote i nedelje uradio, još jednom, ono što čini ceo život. Pobedio je. Zaveslaj za zlato u štafeti 4X100 mešovito, pa objava da mu je to bila poslednja trka. Ne samo u Rio de Žaneiru.
Ovo je savršen način da se završi karijera“, izjavio je posle osvajanja ukupno 28. olimpijske medalje. „To je to. Kad pogledam iza sebe vidim da sam postigao sve o čemu sam sanjao. Bio je izazov boriti se za svaki od ovih uspeha. Ovo je kraj. Neću se više takmičiti. Ostajem pri stavu da su mi ovo poslednje Igre“.

Pojavio se prvi put u Sidneju 2000. To je ono doba kad su plivanjem dominirali Jan Torp, Piter van den Hugenband, kad je Aleksandar Popov još imao rezerve. Imao je tek 15 godina i kao najmlađi Amerikanac koji je ikad plaivao na Igrama nije imao previše šansi. Njegov uzlet krenuo je već naredne godine u Fukuoki, postao je prvak sveta na 200 metara delfin i najavio blistavu karijeru na čijem kraju mu i te kako pristaje nadimak Čudovište iz bazena.
Uspeo sam da u javu pretvorim sve što sam zamislio. Od detinjstva sam znao da želim da uradim nešto što niko nikad pre mene nije. Snove sam ostvario. Sve što sam želeo ispunio sam tokom 24 godine bavljenja ovim sportom“.

Razume se, takva karijera nije mogla da prođe bez kontroverzi. Nekoliko puta hapšen zbog vožnje u pijanom stanju, poslednji put ga je čak Američka plivačka federacija suspendovala i sprečila da učestvuje na SP u Kazanju 2015. Imao je ispade u vidu korišćenja opijata (kanabis), zbog čega je morao javno da se izvinjava naciji, ali je uprkos svemu ostao veran plivanju.
Zbog ovoga sam se vratio. Nisam želeo da tad odem u penziju, pa da se za 20 godina zapitam: „e, a šta bi bilo da...“. Na najlepši mogući način zatvorio sam poglavlje ovog sporta“, rekao je sinoć.

Na jedno novinarsko pitanje, ipak, nije želeo da odgovori.
Neću vam reći gde čuvam medalje. Samo dva ili tri čoveka na svetu znaju za to mesto“, tajnovito će Majkl Felps (31).

Mi Srbi žalimo samo što nema jedno zlato manje. Zbog one čuvene trke u Pekingu 2008, ad ga je Milorad Čavić (valjda) pobedio, ali - kažu - nije dovoljno jako protisnuo tablu za merenje vremena (zvanična verzija), mada mnogi smatraju da je Omega - jedan od Felpsovih sponzora - umešala prste...

Kako god: Majklu ostadoše 23 olimpijska zlata (samo u Riju ih je uzeo pet), plus tri srebra i dve bronze.
Aposlutno sam siguran da se u skorije vreme neće pojaviti niko nalik Majklu Felspu. Niti bi trebalo tražiti novog Majkla Felpsa. Neće se taj pojaviti ni za narednih deset generacija čovečanstva“, uveren je njegov i američki legendarni trener Bob Buman.

Ne bismo se začudili da bude u pravu...

(FOTO: Action images)


tagovi

rio de žaneiro 2016Rio 2016plivanjeOlimpijske igreMajkl Felps

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara