Filip Filipović (©Reuters)
Filip Filipović (©Reuters)

Oproštajni valcer najveće generacije srpskog sporta - neka bude s pozlatom

Vreme čitanja: 6min | sub. 07.08.21. | 20:30

Najbolje od Olimpijskih igara ostalo je za kraj: Srbija i Grčka za titulu planetarnog vladara

Stalo je 13 godina u 32 minuta. Staće i planeta dok se sedmorica veličanstvenih u velikom finalu Olimpijskih igara budu opraštala od nacionalnog tima. Sedmorica vaterpolo divova odlaze u legendu, ali Srbija ne želi da ode sa trona. Tu pripada, tu joj je mesto. Srasli su Delfini sa prvim mestom tokom dugih 13 godina, srasli su sa zlatnim medaljama. Privlačili su ih poput magnetne sile. Vreme je za još jednu. Vreme je za poslednji ples Delfina i odlazak u večnost sa zlatom oko vrata. Vreme je da 12 Savićevih Spartanaca u finalu potopi i Grčku. Padali su Mađari, Hrvati, Crnogorci, Španci, Italijani u finalima. Došao je red da se zlato uzme i preko Helena.

Levica Filipovića. Bomba kroz sve barijere. Potapanje španske posade. Postavljanje stvari na svoje mesto. Osmelili su se, mislili da su moćniji, da je došlo njihovo vreme i da će besmrtnoj generaciji zadati težak udarac za kraj. Da će Delfinima skinuti olimpijsku krunu - prevarili su se.

Izabrane vesti

Kako Španci, tako i mnogi drugi. Preverarili su se skeptici, svi oni koji su pričali da je zenit premašen, a igra prevaziđena. Mislili su da brod tone, da najvećoj vaterpolo generaciji ikada dolazi neslavan kraj i da je došlo njihovih pet minuta da kažu koju. Da unize sva prethodna dostignuća, da provuku kako ne postoji savršenstvo i podsete na slabiji period posle objedinjavanja svih najvećih trofeja.

09.30: (3.15) Grčka (8.00) Srbija (1.55)

Ipak, ima jedna generacija koja i kada je na dnu bazena - ona je gore. Baš tada kada je potopljena, kada su usta puna vode, kada se bori za dah, kada prima udarce ispod pojasa - tu je najjača. Vulkan je eruptirao onoga časa kada su sudije počele otvoreno da navlače za Španiju, kada je nasilno pokušana da se skine kruna olimpijskom šampionu. Tog časa potpisana je smrtna kazna Crvenoj furiji dok su Alberto Munariz, Alvaro Granados i drugovi jednu ruku držali podignutu visoko, stisnutu u pesnicu, a drugom lupali po ustalasanoj vodi Tacumi vaterpolo centra.

Dušan Mandić (©Reuters)Dušan Mandić (©Reuters)

Srbija protiv ostatka sveta. I dalje je odnos snaga ne promenjen, i dalje je Srbija planetarni vladar, a kakvu su medveđu uslugu arbitri zasluženi za deljenje pravde napravili i koliko je bitno kompletnom nacionalnom timu da se sedmorica veličanstvenih oproste sa zlatom, najbolji su pokazatelj emocije koje su isplivale posle meča. Poplava emocija.

„Ima Boga, Bog sve vidi, protiv sudija, protiv svih. Mi smo najbolji, mi smo najjači i idemo u finale“, poručio je posle utakmice Dušan Mandić u veoma emotivnom obraćanju.

Sve je stalo u finale i meč sa Grčkom za zlato. Dok slike budu šarale mislima Delfina o uspesima i niskama bisera koje su okačili na planetarnim i kontinentalnim smotrama, protivnik će da bdi. Od Delfina ponovo svi zaziru... Grci su spram sebe dobili ranjenog lava, ali i dalje impozantnu figuru.

“Prošli smo jedan težak period, ne samo za vreme ovog turnira, nego uopšte… Cela ova generacija se oprašta za 32 minuta. Ta 32 minuta poslednja nismo mogli da poželimo bolja, nego u finalu Olimpijskih igara”, rekao je Filip Filipović posle pobede nad Španijom, jedne od najvećih pobeda ove generacije, i dodao: 

"Ne treba se igrati sa srpskim inatom. Pokazalo se mnogo puta kako to ispadne. Ne isplati se ta rabota”.  

Deklasiranje Italijana, potapanje Španije navodećim raketama i ponovo svi vide Delfine na tronu. Više se niko ne pita da li će biti na tronu, već sa koliko ubedljivo će tući Grke. A, koliko do meča sa Crvenom furijom provlačila se teza da su i puleni Dejana Savića od krvi i mesa, a ne nadljudi.

Euforija je zahvatila Srbiju, svima oči cakle zlatnom bojom. To se presijava zlato na grudima Delfina, svi su ga već okačili i spremaju se za veliku feštu. Ali, ne i Dejan Savić i njegovi momci. To nikada nije bio njihov manir, nego nekih drugih, koji prete deceniju i jače. Kristalno je jasno vaterpolistima Srbije kako se prolazi kada se ne poštuje protivnik i da je to uvek bio i biće mač sa dve oštrice.

Trenutno su naciji u glavi samo utakmice sa Italijom i Španijom, zaboravljeni su slabi dani u grupnoj fazi. Istina, takvih je bilo i na prethodnim Olimpijskim igrama, a Srbija se u nokaut fazi transformisala u diviziju koja gazi redom. Sa druge strane, Heleni su ti koji visok nivo igre održavaju tokom celog turnira. Praktično bez lošeg dana.

Grčka je za sada jedina neporažena reprezentacija na Olimpijskim igrama. Domogli su se Heleni istorijskog finala za njih, obezbedili su prvu medalju na Igrama, a do sada je samo Italija uspela da im otkine bod - u grupnoj fazi.

Ali, ova generacija Delfina nema poraz od Grčke na velikim takmičenjima (Olimpijske igre, Svetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo, Svetska liga) i to je statistički podatak koji joj ide u prilog. Jedan jedini put su Grci ostali neporaženi - na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Sve ostale utakmice imale su identičan kraj. Scenario koji se ponavlja iznova i iznova, nadamo se još jedanput. 

Podići će temperaturu u bazenu Tacumi centra Mađarska i Španija u borbi za treće mesto. Napraviće uvertiru za veliko finale i boriti se za odličje najslabijeg sjaja. Skup velikih zvezda na jednom mestu, timovi po imenima daleko snažniji od Grčke, ali ne i kompaktniji. Proglašavani su Mađari za prve favorite pre početka turnira, mnogi su ih videli kao naslednike Delfina - priču je podgrejala pobeda protiv Hrvatske - ali u sudaru sa Grčkom najbolje se videlo da su za novo olimpijsko zlato zeleni i koliko je Grčka moćna.

06.40: (2.40) Mađarska (6.25) Španija (1.95)

Olimpijakos i Vuljagmeni u malom - to je snaga Helena. Svi na okupu, uz najveće zvezde poput Funtulisa, Vlahopulosa, Argiropulosa ili Papanastasijua koji su igrali ove sezone preko, ali se svi poznaju u dušu. Diše Grčka kao jedno i neće biti iznenađenje ako u nadolazećim godinama izraste u stalnog učesnika finalnih borbi.

Granitna odbrana, brzi plivači, munjevita kontra. Podsete Heleni na Srbiju kada zaigraju odbranu, imaju momente kada Emanuil Zerdevas spušta roletnu. Ko je rekao Branislav Mitrović? Niko Grčkoj u Tokiju nije dao dvocifren broj golova na utakmici. Biće finale, verovatno, nalik onim nekadašnjim - sa malim brojem golova. Moraju Delfini koristiti svaku priliku koja im se ukaže, a za razliku od naše selekcije, tim Teodorosa Vlahosa nema izrazitog strelca na ovom turniru. Ravnomerno su golovi raspoređeni, a oni najopasniji po Srbiju u fazi napada biće bekovi Stilianos Argiropulos, Angelos Vlahopulos, Janis Funtulis, Aleksandros Papanastasiju i Konstantinos Genidunijas.

Andrija Prlainović (©Reuters)Andrija Prlainović (©Reuters)

Nema Grčka toliku snagu kao Srbija u centarskoj liniji, to je njihova mana. Elem, poslastica za Duška Pijetlovića, ali i Nikolu Jakšića i Dušana Mandića, koji će se spuštati kod stative. Pokušaće Srbija da optereti unutrašnju liniju, da primora rivale na brdo isključenja i dobija situacije sa igračem više. A, tu je tokom većeg dela turnira bila izuzetna. Doduše, protiv Španaca je pokazana i ona “mračnija strana” sa igračem više.

Od krucijalne važnosti biće da Branislav Mitrović poslednji put ima svoj dan u reprezentativnoj kapici, ali i da naše bekove služi šut. Kada projektili Filipa Filipovića, Dušana Mandića i Andrije Prlainovića prolaze sa osam ili devet metara, za Srbiju nema zime.

Olakšavajuća okolnost po Srbiju biće što Grci nemaju levoruke igrače. A, takve selekcije je znatno lakše usmeravati u napadu. Videlo se to i protiv Australije. Sve u svemu, razloga za optimizam uoči finala i te kako ima. Iskustvo i kvalitet su na strani Delfina. Vreme je za poslednji ples Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Milana Aleksića, Stefana i Branislava Mitrovića. Neka bude spektakularan kao nikada do sada.

Srbija će još jednom disati kao jedno sa zlatnom generacijom srpskog sporta i sanjati zlato. I dosanjati, jer sedmorica veličanstvenih na blistavu karijeru u državnom timu ne mogu staviti tačku na drugačiji način nego sa zlatom oko vrata. 

Sa olimpijskim zlatom u večnost.

OLIMPIJSKE IGRE - FINALE

09.30: (3.15) Grčka (8.00) Srbija (1.55)

OLIMPIJSKE IGRE - TREĆE MESTO

06.40: (2.40) Mađarska (6.25) Španija (1.95)

OLIMPIJSKE IGRE - PETO MESTO

04.00: (1.30) Hrvatska (8.00) SAD (5.10)

OLIMPIJSKE IGRE - SEDMO MESTO

02.30: (2.70) Crna Gora (7.00) Italija (1.75)

***kvote su podložne promenama


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija GrčkeOlimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara