Nemanja Ilić (©AFP)
Nemanja Ilić (©AFP)

Panceri nisu nesavladivi: Ispit generacije - pobeda otvara vrata raja

Vreme čitanja: 6min | ned. 15.01.23. | 08:06

Rukometaši Srbije danas (18,00, RTS 1, Arena Sport Premijum 2) igraju drugi meč u Katovicama na Svetskom prvenstvu protiv Nemačke

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katovica)

Alžir je arhiviran već u petak uveče nešto posle 22 časa, misli rukometaša Srbije uperene su ka Nemcima, današnjem (RTS 1, Arena Sport Premijum 2) rivalu u derbiju drugog kola Grupe E na Svetskom prvenstvu u Katovicama.

Izabrane vesti

Ova generacija nije imala uspeha na velikim takmičenjima. Pod vođstvom Tonija Đerona, selekcija raste iz godinu u godinu. Svesni su Orlovi da imaju veliku šansu da urade nešto veliko ovog meseca, da izbore četvrtfinale šampionata, obezbede olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024. Put do cilja vodi preko Pancera.

Četa Alfreda Gislasona je ozbiljna reprezentacija, ali nije iz samo svetskog krema u kome su „zacementirani“ poslednjih godina Danska, Švedska, Francuska i Španija. Islanđanin je silom prilika podmladio reprezentaciju, neki bitni igrači oprostili su se od nacionalnog grba, kao što je trio Kila - Hendrik Pekeler, Patrik Vinček i Štefan Vajnhold.

Ulog je veliki, oba tima su zabeležila pobede u prvom kolu, Srbija je dobila Alžir sa 36:27, dok je Nemačka bila bolja od azijskog prvaka Katara sa 31:27. Pobednik ovog dule verovatno obezbeđuje prvo mesto u Grupi E. U slučaju Nemaca i sigurna četiri boda u narednoj rundi, dok bi Orlovi morali da dobiju verovatno i Katar da bi imali maksimalan učinak pred drugu rundu, takođe u Katovicama.

18.00: (1,70) Nemačka (8,00) Srbija (2,55)

Osovina Juri Knor na srednjem beku, Johanes Gola na pivotmenu i maestralni Andreas Volf na golu, snaga je Pancera. Treba umiriti Nemce, ne dozvoliti im da se razigraju, da vuku polukontre i kontre. Alžir nas je namučio brzom igrom u prvom poluvremenu. Više nam odgovara kada rival napada na postavljenu defanzivu, gde dominiraju Ilija Abutović, Dragan Pešmalbek i Mijajlo Marsenić.

Srbija je na ovom takmičenju dobila kvalitet u dužoj klupi, ne zavisimo više od jednog, dvojice igrača. Već na polovini prvog poluvremena protiv Alžiraca, Đerona je zamenio udarni trio bekova, Lazara Kukića, Petra Đorđića i Predraga Vejina, koji se izborio za mesto startera na desnom beku. Stefan Dodić je ulaskom promenio ritam, Uroš Borzaš odlično odmenio Đorđića. Na krilima alternativa Nemanji Iliću i Bogdanu Raidvojeviću su Vukašin Vorkapić i Vanja Ilić.

Panceri su blagi favoriti (kvota u Mozzrtu na pobedu Nemaca je 1,70, a na Srbiju je 2,55).

Subota je bila dan kada se hotelu u Katovicama gledao video materijal, proučavalo se do najsitnijh detalja igra Pancera. Lakši popodnevni trening bio je taktički. Nažalost, Dejana Milosavljeva još nema u timu, a kada će popularni Banda da se priključi Orlovima u Katovicama je i dalje misterija. Sigurno ga neće biti danas u timu, kao i za dva dana protiv Katara. Jedan od najboljh golmana današnjice mogao bi eventualno da se pojavi u drugoj rundi. Velika odgovornost je na Vladimiru Cupari koji brani u odličnoj formi. Blistao je u dvomeču sa Švedskom, kao i u prvom poluvremenu protiv Alžira.

Gledali smo utakmice Nemačke. Analizirali smo ih, pre podne je bio fokus na njihovom napadu, kako da branimo, popodne smo se usredsredili na njihovu odbranu. Neće biti lako da ih zaustavimo. Znamo sistem u kojima igraju, imaju veliki kvalitet, ali smo spremni za borbu svih 60 minuta“, rekao je Đerona dvojici srpskih izveštača u hotelu Novotel u Katovicama, gde su smešteni svi timovi koji igraju u ovom gradu, iz Grupa B i E.

Toni Đerona (©Reuters)Toni Đerona (©Reuters)

Mladi srednji bek Juri Knor (22) je duša tima, neko oko koga se zasniva igra Pancera.

Protiv Islanda je bio odličan, kao i protiv Katara. Opasan je šuter, dobro sarađuje sa pivotmenima. Tu je i Kostner, Hefner... Kompletan su tim, ne preti nam opasnost samo od jednog igrača“.

Alfred Gislason je posle meča sa Katarom rekao da nije video dugo ovako dobru Srbiju.

Hvala mu na tim rečima. Pokušaćemo da nametnemo naš stil igre. Znamo da neće biti lako, ali verujemo da možemo da pobedimo, istakao je Đerona.

Kapiten Nemanja Ilić bio je odličan na premijeri. Od levog krila, jednog od najboljih strelaca u šampionatu Francuske u poslednje tri, četiri sezone, očekujemo velika dela. Uz Bogdana Radivojevića je zadužen za sedmerce, a zanimljivo, protiv Alžira nijednom nismo izveli najstrožu kaznu.

Ima Nemačka kvaliteta i u odbrani i u napadu, ali pokušaćemo da im nađemo slabe tačke. U ovom trenutku su favoriti, ali smo svesni naših kvaliteta i verujem da možemo da pobedimo“, rekao je Ilić za Mozzart Sport.

Nemci kažu da nema favorita, da su šanse 50-50.

Možda hoće da nas opuste. Juri Knor je ozbiljan igrač, od njega dosta toga kreće. Igrao je odlično u pripremnom periodu, protiv Katara, a i klubu je odličan. Pokušaćemo da ga zaustavimo“.

Trijumf bi bio zlatan vredan, korak bliže cilju – četvrtfinalu.

Svesni smo šta bi nam donela pobeda, ali ne razmišljamo o tome, ne pravimo kalkulacije. Ako idemo predaleko, neće nam doneti ništa dobro. Fokus je samo na Nemačkoj".

Imaće rival mnogo više navijača u Katovicama. Nekoliko hiljada sigurno će biti uz Gislasonovu četu. Imala je i Srbija protiv Alžira podršku oko dvedesetak pristalica.

"Nećemo se mnogo obazirati na publiku. Verujem da će biti i naših navijača. Pokazali smo da možemo da igramo i sa najboljim selekcijama na svetu. Ako budemo ispoštovali dogovor, imamo šanse za pobedu“.

Brana naših igračima biće fenomenalni golman Kjelcea Andreas Volf.

Nisam imao priliku da igram protiv njega. Jeste veliki golman, ali to ne menja ništa. I on mene sigurno slabije poznaje. Ima prostora u našoj igri za koji gol više iz kontri“, zaključio je kapiten Orlova.

20.30: (1,17) Katar (12,0) Alžir (6,25)

Od Ilije Abutovića se očekuje da bude stub odbrane, da drži sredinu defanzive, ne dozvoli proboj Knora kroz sredinu i lake golove preko pivotmena, pre svega Johanesa Gole.

Bolje poznajemo Nemačku nego Alžir. Dobro se spremamo, ali moramo da igramo na višem nivou nego na premijeri i da se nadamo najboljem rezultatu. Ono što je sigurno jeste da nećemo odustajati i da ćemo se boriti svih 60 minuta bez obzira na razvoj situacije“, rekao je iskusni defanzivac, najstariji igrač u našem timu.

Lakšu povredu protiv Alžira zadobio je Dragan Pešmalbek, ali će stameni pivotmen Vesprema da bude u sastavu. U 16 protiv Alžira nije bilo desnog beka Jovice Nikolića i pivotmena Ivana Popovića, a nekoliko sati pred današnju utakmicu, Đerona će da odredi koja dvojica neće biti u protokolu. Čini se da veće šanse da zaigra ima Nikolić, desni bek Veclara, koji bi mogao da bude džoker španskog stručnjaka.

Tradicija nije uz Srbije u duelima sa Pancerima. Poraženi smo na pet poslednjih mečeva, od čeka četiri prijateljska. Pre četiri godine ove selekcije su odmerile snage na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj. Tada su Panceri lako slomili otpor Orlova – 31:23.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – 2. KOLO

Nedelja

GRUPA E

18.00: (1,70) Nemačka (8,00) Srbija (2,55)

20.30: (1,17) Katar (12,0) Alžir (6,25)

GRUPA F

18.00: (5,60) Makedonija (11,0) Holandija (1,20)

20.30: (1,02) Norveška (23,0) Argentina (19,0)

GRUPA G

18.00: (1,01) Egipat (25,0) Maroko (22,0)

20.30: (1,01) Hrvatska (25,0) SAD (22,0)

GRUPA H

18.00: (4,90) Belgija (10,0) Tunis (1,25)

20.30: (1,01) Danska (25,0) Bahrein (22,0)

***kvote su podložne promenama

Subota

GRUPA A

Subota

Crna Gora - Iran 34:31 (19:16)

Španija - Čile 34:26 (18:15)

GRUPA B

Subota

Francuska - Saudijska Arabija 41:23 (24:14)

Poljska - Slovenija 23:32 (11:17)

GRUPA C

Subota

Brazil - Urugvaj 35:24 (19:10)

Švedska - Zelenortska Ostrva 34:27 (19:8)

GRUPA D

Subota

Portugal - Južna Koreja 32:24 (15:12)

Island - Mađarska 28:30 (17:12)



tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija Srbijerukometna reprezentacija nemačkeToni ĐeronaNemanja IlićIlija Abutović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara