Damir i Melisa Mikec (© MN Press)
Damir i Melisa Mikec (© MN Press)

PET NA PET – Damir i Melisa Mikec: Trenirao sam karate, plivanje, veslanje, a onda na nagovor bližnjih streljaštvo

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.08.21. | 12:12

Reprezentativka Salvadora, nežnija Damirova polovina, navija za Zvezdu, Real, Srbiju i Salvador

Strelac Damir Mikec bio je 279. dobitnik u plemenitoj akciji kompanije Mozzart “Humanitarni tiket u podne”. Naš poznati reprezentativac, osvajač prve medalje za Srbiju na OI u Tokiju , sastavio je dobrotvorni listić sa dobitkom od 102.200 dinara. Dobitak je namenio za lečenje Boška Guglete.

Poslovično precizan i pedantan dao nam je odgovore za rubriku “Pet na pet”, ali ne samo to. Pomogao nam je da dođemo do odgovora Melise Mikec za “5 na 5”. Melisa je Damirova nežnija polovina i biće učesnica plemenitog listića.

Izabrane vesti

Inače, gospođa Mikec je reprezentativka Salvadora u streljaštvu, govori španski, engleski i srpski jezik. Imaju dvoje dece, a sada možete pogledati uporedne odgovore srpsko – salvadorskog bračnog para.

1.Da li ste svojevremeno trenirali još neki sport i koji?

“Kad smo se zbog rata, iz Splita, devedesetih preselili u Herceg Novi, počeo sam zajedno sa društvom iz kraja da treniram karate. Stigao sam do braon pojasa i stekao dragoceno iskustvo sportskog života i takmičenja uopšte. Uporedo sa karateom sam preko leta trenirao i plivanje. Nakon šest godina preselio sam se u Beograd gde krećem da treniram veslanje, ali ubrzo se prebacujem na streljaštvo na nagovor majke i srednjeg brata, što je, ispostaviće se, bio pravi pogodak u centar”.

Melisa Mikec: “Prvi sport koji sam trenirala bila je košarka. Imala sam šest godina kad sam počela da treniram, a igrala sam do desete godine. Posle sam godinu dana u školi probala druge sportove, plivanje, tenis, badminton i odbojku, međutim, osetila sam da je odbojka moja sportska ljubav. Odmah sam počela da treniram od svoje jedanaeste do petnaeste godine. Poslednju godinu bila sam u juniorskoj reprezentaciji El Salvadora, jer je moj trener u školi video kako sam igrala i rekao da imam potencijala da zaigram. Igrala sam na poziciji korektora, pa malo na mestu libera, ali duže vreme kao tehničar, što je moja omiljena pozicija. Potom smo se kvalifikovali za Panameričke igre, ali moja visina nije odgovarala da bi ušla u uži tim te zbog toga nisam mogla da učestvujem. Bila sam jako tužna i razočarna, a onda na poziv i nagovor moje najbolje drugarice, počinjem da se bavim streljaštvom, u kom sam i dan danas”.

2.Ko Vam je bio sportski uzor u tinejdžerskim danima?

“Nisam nikada imao nekog posebnog uzora, ali moram pomenuti našu proslavljenu olimpijku Jasnu Šekarić, svima nama, mladim strelcima, je na neki način bila uzor”.

Melisa Mikec:“Od malena sam volela sportski život, taj ritam i odgovornost su mi bili glavni način života, lifestyle. Uvek sam volela da gledam koji sportisti su najbolji i sve njih sam poštovala. Nisam imala favorite kad sam bila mala, ali mi se svidelo kako je igrao Majkl Džordan, Kobi Brajant, odbojkašice Brazila, Kube... Kada sam došla da živim u Srbiju oduševila sam se kakav sportski potencijal imate i koliko ogromne uspehe postižete u skoro svakom sportu. To me je zapanjilo. Košarka, odbojka, vaterpolo, rukomet, plivanje, naravno tenis, žene i muškarci, svi sportisti, a naročito u streljaštvu. Svetska ste sila”.

3. Klub koji nosite u navijačkom srcu ?

“Kao dečačić živeo sam u Splitu i sa pet, šest godina sećam se da sam navijao za Zvezdu, a svi za Hajduk i Bile, međutim, ja sam za crveno – bele. Tada aktuelne šampione Evrope i sveta. Tako je ostalo i danas, rado idem na utakmice, nedavno sam vodio i mog petogodišnjeg sina na stadion, bio je oduševljen, tako da smo sada morali da idemo i protiv Kluža. Radosno je brojao svaki naš pogodak, tako do četiri...Kada su inostrani klubovi u pitanju uvek sam navijao za AC Milan. Moj dobar drug iz detinjstva, moj brat Filip živi u Italiji i svaki put kada odem u posetu idemo na San Siro. Tako da sam gledao bar sedam, osam utakmica na tom prelepom i akustičnom stadionu. Mogu se pohvaliti i da sam bio na poslednjoj utakmici u godini, protiv Livorna, koja je bila oproštajna za velikane kluba. Gledao sam poslednje čarolije Maldinija, Gatusa, Neste, Pirla, Ambrosinija... i naravno Inzagija koji se oprostio kao što je igrao i celu karijeru. Ušao u 88. minutu, našao se sam ispred golmana i matirao ga. Naravno, navijam za naše reprezentacije, za Srbiju u svim sportovima i na svim frontovima”.

Melisa Mikec:“Navijam za Crvenu zvezdu i Real Madrid. Reprezentacije su mi favorit, navijam za sve srpske sportiste kao i za moje iz El Salvadora”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Moje prve Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine. Organizacija, otvaranje, olimpijsko selo, streljana, druženje sportista, zajedništvo, moje prvo olimpijsko iskustvo i prvo finale... neponovljivo”.

Melisa Mikec: “Moje prve Olimpijske Igre u Londonu 2012. godine. Učestvovati na takvom događaju je jedinstvena stvar koju svaki sportista želi i za to se uporno sprema, to je veliki cilj i motiv za sve nas. Posebne su mi jer bio prvi put i takođe što sam učestvovala zajedno sa Damirom, išli smo zajedno, ali svako za svoju reprezentaciju, jako zanimljivo”.

5.Životni i sportski moto?

“Uzmi sve što ti se u životu pruža sad i odmah, nemoj ništa ostavljati za sutra, možda ga ne bude više”.

Melisa Mikec:“Uvek osmeh i pozitivan stav prema životu, a loše stvari nas ojačaju”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZART – u odigrati na utakmicu koja dolazi iz Bundeslige, RB LAJPCIG – ŠTUTGART. Bolji skor ima RB, 5:1:0. Gosti su desetkovani dok u RB – u izostaju petorica fudbalera. Štutgart u duel ulazi sa prvom pobedom od 5:1, Lajpcig je izgubio sa 1:0.

“Jedinica, uz tri plus”.

PIŠE: Đurđe MEČANIN

FOTO: MN Press

djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

pet na petDamir Mikecstreljaštvotokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara