Ambijent u Veroni (©CEV)
Ambijent u Veroni (©CEV)

Počelo je EP u rimskom amfiteatru! Italijanke slavile pod vedrim nebom, Rumunke uživale u fešti

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.08.23. | 21:33

Aktuelne šampionke upisale maksimalnu pobedu pred domaćim navijačima

Ako može da se sudi po početku, onda će Evropsko prvenstvo za odbojkašice da bude spektakularno! Večeras je odigrana prva utakmica, na kojoj je u drugom planu ostalo sve što se dešavalo na samom terenu, jer je okolni ambijent bio fantastičan. Dok se ovako nešto ne vidi, teško da može da se zamisli. Italijani su uspeli u svojoj nameri da naprave nešto posebno...

Utakmica je odigrana pod otvorenim nebom, u rimskom amfiteatru poznatijem kao Arena u Veroni. Publika je stigla na otvaranje u odličnom raspoloženju, ispunila je tribine i učinila celu priču još lepšom. U takvoj atmosferi Italijanke nisu mogle da izgube, upisale su pobedu protiv Rumunije i tako napravile prvi korak ka odbrani trona - 3:0 (25:19, 25:19, 25:15).

Izabrane vesti

Zbog svega što se dešavalo oko terena, igračice nisu uspele od početka da budu potpuno fokusirane i koncentrisane na utakmicu. Bilo je mnogo grešaka, nesigurnosti, promašaja... Nije ni čudo, jer je teško bilo igrati na takvom mestu i u takvom ambijentu. Neobičnom za sport uopšte, a posebno za odbojku.

Bila je to prava fešta. Znali su godinama unazad Poljaci da naprave nešto slično kada se igra odbojka, ali čini se da su Italijani ipak otišli korak dalje. Pogled iz vazduha na Arenu je izgledao neverovatno, posebno kad je pao mrak. Sigurno da će se ti snimci dugo vrteti po TV špicama i društvenim mrežama. Ostaće upamćeno, sigurno.

Kad je sama utakmica u pitanju, selektor domaćih Davide Macanti je odlučio da ne pošalje na teren prvu zvezdu Paolu Egonu, već je od starta dao priliku naturalizovanoj Ruskinji Ekatarini Antropovoj. Pokazala je mlada igračica da je s razlogom Italija zvala i da bi mogla da bude bitan šraf.

U sva tri seta Italijanke su na vreme pravile razliku, iako nisu prikazale najbolje lice. Protivnik je bio takav da nisu morale ni u ovakvom izdanju da strepe za pobedu. Znale su koliko im je potrebno da bi uzele bodove i nisu se previše ni nervirale.

Čak 12 grešaka napravile su u prvom setu domaće odbojkašice, a taj period su dobile rezultatom 25:19. To dovoljno govori o stanju na terenu. Kasnije su smanjile broj poklonjenih poena, utakmica je u nastavku bila nešto kvalitetnija, ali se ekspresno završila.

Kao najbolji akter izdvojila se upravo Antropova sa 13 poena. Iz napada je osvojila 11, uz odlične procente - 58 odsto uspešnosti, imala je i po jedan blok i as. Degradi je pratila sa 11. Kod Rumunki je jedina dvocifrena bila Adelina Budaji-Ungureanu sa 12 poena.

Naredni meč Italija igra u petak protiv Švajcarske od 21 čas, a Rumunija se dan ranije u istom terminu sastaje sa Hrvatskom.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Utorak

GRUPA B

Italija - Rumunija 3:0 (25:19, 25:19, 25:15)

Sreda

GRUPA B

18.00: (2,65) Švajcarska - BiH (1,42)

21.00: (1,15) Bugarska - Hrvatska (4,70)

GRUPA D

19.00: (7,70) Estonija - Francucska (1,05)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Evropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Ženska odbojkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara