(©VSS/Slobodan Sandić)
(©VSS/Slobodan Sandić)

Pohod na zlato i krunisanje uspešnog leta: Veliko slavlje Srbije u Podgorici može da pokvari samo Španija

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.09.22. | 15:27

Juniori večeras protiv vršnjaka sa Pirineja igraju za evropsku titulu (19.00)

Preživeli su juniori Srbije dve runde peteraca, posle penal drame eliminisali su Italijane i Mađare, i u Podgorici je sve spremno za veliko slavlje. Na putu Srbije da vrati evropsku krunu u svoje vitrine stoji samo – Španija (19.00). Jedino ona može da pokvari planove timu Uroša Stevanovića i vrati ga mesec dana unazad, kada su Delfini poraženi u finalu Svetskog prvenstva u Beogradu.

Izvanredno leto je iza juniora, prvi dana jeseni čeka se samo kruna u vidu uspona na evropski tron. Osvajanjem zlata u glavnom gradu Crne Gore priča bi bila zaokružena, kompletirala bi Srbija tri medalje u dve uzrasne kategorije i potvrdila da opravdano postoji razlog za optimizam, ali da će sa ubiranjem plodova kvalitetnog rada morati da se pričeka. Kadeti su na planetarnoj smotri uzeli bronzu, a juniori srebro i sada imaju priliku da na Evropskom prvenstvu odu korak dalje.

Izabrane vesti

Ostvarila je Srbija možda i najbitniju pobedu u polufinalu, vratila je milo za drago Mađarima za dva bolna poraza ovoga leta. Poslala je dželata iz Beograda i Volosa u borbu za bronzu sa Grčkom, koja je do polufinala sa Špancima bila aktuelni evropski prvak, i zakazala obračun sa reprezentacijom koja u prošlosti nije imala previše uspeha u direktnim duelima. Takođe, ni izbliza medalja u mlađim uzrastima

Koliko su na Pirinejima fascinirani načinom rada najbolje pokazuje slika u tamošnjim medijima na kojoj se vidi da juniori Španije imaju čas na temu „Srbija“. Čus Martin držao je predavanje španskim vaterpolistima pred veliko finale sa Delfinima, koji u Podgorici poput mačaka imaju devet života.

Neće Uroš Stevanović imati ništa protiv da još jednom prođe kroz stresne situacije i dobije i treći meč u nokaut fazi na penale, da se ponovo uzda u persepktivne golmane Radosava Virijevića i Petra Pajkovića. Maestralni su bili u penal serijama, a pred protivničkim golom Vasilije Martinović. Definitivno će momak koji je pretodne godine postao juniorski svetski prvak u Pragu u narednom periodu biti, uz Marka Radulovića, označen kao projekat srpskog vaterpola.

Medalje su bitne zbog stvaranja pobedničkog mentaliteta, ali za seniorsku reprezentaciju je mnogo važnije koliko će igrača „dobiti“. Ko će od juniora praviti razliku kada pređe na viši nivo i nađe se u bazenu sa majstorima vaterpola. Imaće selektor šta i da probere, jer crte pobednika krase i Nikolu Kojića, Viktora Uroševića...

A, i David Martin će, iako Španiju neće ubrzo zakačiti smena generacija, izvesno početi da razmišlja o širenju spiska i davanju šanse momcima koji su se dokazali ovoga leta. Juniori Španije su u Podgorici od početka turnira igrali na gol više, a kao najbolji strelci profilisali su se Robert Lopez Duarte, Mark Ferer i Ugo Kastro Fernandez. Umeo je da zablista i Abel Ramon Sesen, ali je najbolje partije pružio u grupi kada je Crvena furija bez po muke izlazila na kraj sa rivalima.

U eliminacionoj fazi sve se promenilo, dobijala je Španija na mišiće i suvi kvalitet u završnicama. Biće drame i u finalu, Srbija ne igra utakmice bez napetosti.

FINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA JUNIORE:

Nedelja

19.00: Srbija - Španija


tagovi

juniorska vaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara