Odbojkaši Italije (©FIVB)
Odbojkaši Italije (©FIVB)

Posle evropskog, napadaju i svetski tron: Italijani pokazali Slovencima gde im je mesto

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.09.22. | 22:52

Šampioni Starog kontinenta bez većih problema opravdali ulogu favorita u polufinalu Svetskog prvenstva - 3:0 (25:21, 25:22, 25:21)

Najjednostavniji put do završnice imali su odbojkaši Slovenije, a kad su stigli u Katovice protivnik im je dao do znanja da bi finale SP ipak bilo preveliki zalogaj za njih. Italijani su se prošle godine popeli na evropski tron, a sutra će napasti i svetski. Mikjeleto i Lavija su još jednom večeras demonstrirali zašto im se predviđa da će biti velike zvezde ovog sporta. Bez većih problema doveli su Italiju do ubedljivog trijumfa u polufinalu - 3:0 (25:21, 25:22, 25:21).

Mladi tandem Trentina je zajedno sa kapitenom Đanelijem (1996. god) i korektorom Jurijem (1997) odradio posao za desetku. Kada se pogledaju njihove godine - Mikjeleto je 2001. godište, Lavija 1999 - može da se zaključi da primat na svetskoj sceni polako preuzimaju nove generacije. Na Evropskom šampionatu su već pokazali koliko mogu, imaju iza sebe i odličnu sezonu u Trentinu sa kojim su došli do finala Lige šampiona, a sada su veoma blizu svetskog zlata. I srebro će, naravno, za ovu mladu generaciju biti veliki uspeh. Ali, znajući njihov šampionski mentalitet, sigurno da će puni samopouzdanja istrčati na teren protiv Poljaka (nedelja, 21 čas).

Izabrane vesti

Odmah od starta polufinalnog okršaja su Azuri pokazali da su odlučni da ne provedu previše vremena na terenu. Publika je u prvom meču u kome su se sastali Poljska i Brazil, gledala neizvesnu borbu sve do kraja taj-brejka, a početak drugog nije dao nagoveštaj da će biti drame... Otvorili su prvaci Evrope duel sa Slovencima serijom 7:1. Tako ubedljiv početak im je dao krila za nastavak. Teško je bilo pritiskati ih i stizati, zapravo nemoguće.

Nisu Slovenci uspeli da im naprave veće probleme u prvom setu, a ni u drugom i trećem. Jesu na trenutke pretili, ali su Azuri bili sigurni i mirni. Čak i kad su im disali protivnici za vratom, znali su šta treba da urade i ponovo se udalje na pristojnu udaljenost.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Danijele Lavija sa 15 poena. Juri Romano se zaustavio na 12, a Alesandro Mikjeleto je skupio devet. Kod Slovenaca najbolji je bio Klemen Čebulj sa 14 poena, a pratio ga je Tine Urnaut sa 11.

Finale je Italija čekala od davne 1998. godine, kada je osvojeno poslednje zlato. To je u tom trenutku bila treća uzastopna svetska titula.

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

Poljska - Brazil 3:2

Italija - Slovenija 3:0

FINALE

11. septembar

21.00: Poljska - Italija

za treće mesto

18.00: Brazil - Slovenija

***kvote su podložne promenama


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija ItalijeAlesandro Mikjeleto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara