Nikola Lukić (©MN Press)
Nikola Lukić (©MN Press)

Postpraznični ziceri za Radnički i Pro Reko u Ligi šampiona, Pirej poprište bitke dva najbolja tima

Vreme čitanja: 4min | uto. 10.01.23. | 09:48

Duel između Olimpijakosa i Barselonete derbi je kola, Grci i Španci u dosadašnja četiri kola ostvarili isto toliko pobeda

Pauza duga tri nedelje u klupskom vaterpolu, koju su selektori iskoristili da u zgusnutom rasporedu okupe kandidate za reprezentaciju, gotova je i sezona se nastavlja utakmicama Lige šampiona. Radnički boljeg rivala posle praznika nije mogao da poželi, ima zicer na domaćem terenu za povratak na pobednički kolosek. Gost Kragujevčana je Dinamo Tbilisi (20.30), jedna od dve ekipe bez ijednog osvojenog boda u grupnoj fazi Lige šampiona. 

Gruzijski predstavnik u Ligi šampiona najčešće popunjava broj, ima višegodišnju pozivnicu i redovno uskrati neku od kvalitetnih ekipa za učešće u eliti. Minule sezone je tek u finišu, kada je sve bilo odlučeno, uspeo da sakupi bodove i pomeri se sa mrtve tačke. Ove i dalje tapka u mestu, bio je džak za udaranje - nije bio konkurentan u prva četiri kola - i najpoželjniji protivnik, uz Hanover. S tim da je nemački klub pretio i u Kragujevcu umalo stigao do boda. 

Izabrane vesti

Srpski vicešampion ima zicer protiv tima iz Tbilisija, a sve osim pobede evropskog prvaka Pro Reka na gostovanju Hanoveru (19.00) bilo bi prvorazredna senzacija, jer Nemci definitivno, posle velike letnje rasprodaje, neće biti u stanju da ponove podvige iz proteklih godina kada su na mala vrata ulazili na završni turnir i produžavali evropsku priču. 

Nije se proslavio kragujevački Radnički u poslednje dve utakmice u društvu najboljih, doživeo je teške poraze na gostovanjima Pro Reku i Barseloneti, no to mu previše ne remeti kalkulacije. Neporažen je na domaćem terenu i novom pobedom bi napravio korak ka odlasku na finalni turnir Lige šampiona koji mu je izmakao na povratku u elitu. 

“Očekuje nas prva utakmica posle praznične pauze. U punom sastavu smo se okupili tek pre par dana, ali uprkos tome nadam se pobedi. Tri boda su nam imperativ u borbi za plasman na Fajnal ejt, a želimo i da popravimo utisak iz prethodne dve utakmice”, rekao je strateg kragujevačkog kluba Uroš Stevanović

(©MN Press)(©MN Press)

Predvodio je Uroš Stevanović reprezentaciju Srbije na američkoj turneji, bilo mu je to prvo okupljanje otkako je nasledio Dejana Savića. Delfini su upisali dve pobede i dva poraza, a od vaterpolista Radničkog na spisku su bili Lazar Dobožanov, Luka Pljevančić, Filip Janković, Marko Radulović i Nemanja Vico. Taj kvintet, kao i Miloš Ćuk, Nikola Lukić, hrvatski centar Josip Vrlić i crnogorski reprezentativac Aleksa Ukropina, poneće najveći teret u sudaru sa Dinamom. 

Gruzine će izvesno dočekati pun bazen u Kragujevcu, pošto je domaćin odlučio da širom otvori vrata posle praznika, i tako stvori bolju atmosferu. Glavne uzdanice gruzijskog prvaka biće igrači sa Balkana: Jovan Sarić, Andrija Vlahović i Stefan Pješivac. No, do sada nisu mnogo toga u korist Dinama uspeli da promene, ponajviše jer dobar deo domaćih igrača nema kvalitet za najviši nivo vaterpola. 

“Očekujem tvrdu utakmicu, ali se nadam pobedi. Želimo da osvojimo nova tri boda u trci za plasman na Fjnal-ejt, a ovaj meč nam je jako bitan i zbog vraćanja na pobednički kolosek posle loših izdanja i teških poraza u poslednja dva nastupa u Ligi šampiona. Ovu pauzu smo iskoristili da se malo psihički odmorimo i da kroz kvalitetan rad ispravimo greške, kako bismo uhvatili zalet za izuzetno važne utakmice koje nas očekuju na četiri fronta do kraja sezone”, poručio je talentovani centar Bogdan Gavrilović

(©MN Press)(©MN Press)

Najzanimljiviji meč biće igran u Pireju, gde će se sastati dva najbolja tima - Olimpijakos i Barseloneta (18.00). Grci i Španci su u četiri kola ostvarili isto toliko pobeda, niko drugi u Ligi šampiona nema savršen učinak i biće to derbi peto kola Lige šampiona. 

Barseloneta je sa 63 postignuta gola najefikasniji tim elitnog takmičenja, Olimpijakos je dao četiri manje, i drugi je po tom parametru. Na španskog prvaka se, za sada, nije odrazio prelazak Alvara Granadosa, najboljeg igrača, u Novi Beograd. Saigrači su nadomestili njegove pogotke, a drugu mladost proživljava Felipe Perone. Iako veteran, prvi je strelac Lige šampiona sa 17 golova. 

Kod Olimpijakosa je do sada najproduktivniji bio Janis Funtulis, postigao je 11 golova, a više puta od iskusnog Grka su protivničke golmane matirali Gergo Zalanki i Marko Radulović. Prvotimac Pro Reka spakovao je 12, a srpski reprezentativac 14 golova. Fokus Barselonetine odbrane u pireju biće na grčkom bombarderu, ali i na Filipu Filipoviću i Aleksandrosu Papanastasijuu, koji su u nekoliko navrata ove sezone davali odlučujuće golove i visoko se kotiraju na listi strelaca Lige šampiona. 

LIGA ŠAMPIONA - 6. KOLO 

GRUPA A 

Utorak

18.00: (1.40) Olimpijakos (8.00) Barseloneta (4.00)

18.00: (2.95) Vuljagmeni (8.00) Jadran Split (1.60)

19.00: (1.95) Hanover (hen 8.5) Pro Reko (1.75)

20.30: (1.85) Radnički (hen -7.5) Dinamo Tbilisi (1.85)


GRUPA B 

Sreda

19.00: Jug Dubrovnik - Sabadelj

19.30: Špandau - Ferencvaroš

20.00: Marselj - Novi Beograd

20.30: Breša - OSC Budimpešta



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK RadničkiVK Dinamo TbilisiVK HanoverPro RekoVK BarselonetaVK OlimpijakosUroš StevanovićFilip FilipovićFelipe PeroneAleksandros PapanastasijuMarko Radulović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara