Dušan Mandić (©Starsport)
Dušan Mandić (©Starsport)

Pozitivni signali stižu sa svih strana: Mandić zategnut kao struna i gladan uspeha, Srbi grade timski duh u Mađarskoj

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.09.23. | 16:54

Nemanja Ubović se nametnuo kod Vladimira Vujasinovića, povratak u francuski vaterpolo prija Viktoru Rašoviću

Najbolji srpski vaterpolisti težili su povratku u domaće prvenstvo, koncentracija igrača bila je u dva centra – Beogradu i Kragujevcu. Tu će i nadalje ostati, međutim, tokom leta na izmaku došlo je do blagog razvodnjavanja i povratka u inostranstvo. Više se reprezentativci koji zarađuju za hleb van granica Srbije ne mogu nabrojati na prste jedne ruke, a promena kursa i načina razmišljanja doneli su niz pozitivnih efekata.

Samo što se Svetsko prvenstvo završilo – Srbija u Fukuoki zauzela četvrto mesto i skinula skalp Italijanima – počela je klupska sezone, a kandidati za reprezentaciju u inostranstvu u uvodnim sedmicama su i te kako imali šta da kažu i pokažu u bazenu. Pozitivni signali za selektora Uroša Stevanovića stižu sa svih strana, jer srpski asovi u inostranstvu su uhvatili formu, pojedini se i fizički doterali posle pauze, što može biti važan faktor pred ključne mesece u idućoj kada će pasti odluka o tome hoće li olimpijski šampion braniti krunu u Parizu.

Izabrane vesti

Isečena je klupska sezona na dva deta i vaterpolisti će hteli to ili ne morati da u dva navrata budu na vrhuncu. Prvi put početkom januara, kada će biti organizovano kontinentalno prvenstvo u Izraelu i odmah na njega biti naslonjeno Svetsko prvenstvo u Dohi – to su dve tačke na kojima Srbija može da izvadi vizu za Olimpijske igre – i drugi za završnicu domaćih šampionata i Lige šampiona. Do reprezentativne pauze za klubove neće rezultati biti od krucijalnog značaja, ali za selektore forma igrača – definitivno hoće.

Uroš Stevanović može da ima razlog za zadovoljstvo, prvenstveno onim što vidi od srpskih igrača u Mađarskoj. Dušan Mandić je propustio reprezentativno leto zbog fizičkog i psihičkog stanja prouzrokovanog dužom pauzom, potpisao za Ferencvaroš i sve vreme posvetio radu na sebi. I to je postalo upadljivo još onoga trena kada je klub iz Budimpešte u javnost plasirao prve slike levorukog bombardera sa treninga. Evidentno je da dvostruki olimpijski šampion iz Boke Kotorske fizički bolje stoji, zategnut je kao struna – koliko je to na njegovu građu moguće – i gladan uspeha.

Stevanović i reprezentativci (©VSS)Stevanović i reprezentativci (©VSS)

Mađari su posle jedne dekade osvojili svetsku titulu, gro reprezentacije dolazi iz Ferencvaroša i imali su minimalan prostor za odmor po povratku iz Fukuoke. Iskoristio je to Dušan Mandić da se nametne kao jedan od glavnih igrača tima i umnogome uticao na to da prvi trofej u sezoni završi u vitrinama Fradija. U kvalifikacijama za završni turnir kupa dao je osam golova, zatim po dva u polufinalu i finalu.

Nijednoga trena Dušan Mandić nije zatvorio vrata državnom timu, jednostavno mu je posle svega bio potreban predah. Vidno je motivisan da se na klupskom planu dokaže, te nema sumnje da će gladan uspeha biti i tokom zimskih meseci. Tamo u januaru i februaru, kada pod srpski barjak ponovo stane sa reprezentativnim drugovima i da drugačiju dimenziju igri olimpijskog šampiona od one koju je Uroš Stevanović donekle i bio primoran da forsira u Fukuoki.

Promena sredine, povratak u Mađarsku i rad sa Slobodanom Nikićem prija i Strahinji Rašoviću. Sve skupa na turniru kupa, računajući i kvalifikacione utakmice, dao je 13 golova. Zapažene role u Vašašu imali su i bek Sava Ranđelović, kome će kao i u prethodnom periodu u reprezentaciji biti namenjeni specijalni zadaci, najčešće u defanzivi i igri kod stative, dok je Nikola Dedović počeo da hvata ritam i odmah po dolasku u zemlju naših severnih suseda naglasio da želi ponovo da bude deo ekipe i da na njega selektor može da računa. Olimpoijski šampion iz Tokija bi potencijalno mogao da bude zanimljiv dodatak...

(©Strahinja Rašović)(©Strahinja Rašović)

Srpski vaterpolo je napustio i Viktor Rašović, vratio se u Noazi la Sek kod Stefana Ćirića i u kvalifikacijama za Ligu šampiona bio jedna od najboljih i najefikasnijih igrača francuskog kluba. U velikoj je formi na startu sezone, spakovao je pet komada Duizburgu, četiri Radničkom i još dva kotorskom Primorcu. Više nego ohrabrujuće posle povrede koja ga je sprečila da sa reprezentacijom boravi na pripremama u Kragujevcu i konkuriše za svetsku turneju.

Na sve to Nemanja Ubović se nametnuo kod Vladimira Vujasinovića. Mađarsku je zamenio Grčkom, prešao je u redove najprijatnijeg iznenađenje prošlosezonske Lige šampiona – Vuljagmeni, i sasvim sigurno bi pod komandom srpskog stratega mogao dodatno da napreduje. Baš kao što je minule sezone Dimitrios Nikolaidis „eksplodirao“. Ubović je imao zapažen golgeterski učinak, dok je drugi srpski centar Đorđe Lazić obavljao rudarski posao za Brešu, naročito u duelu sa kragujevačkim klubom, kada je u utakmici „biti ili ne biti“ stvarao igrača više.

Kada se na sve to doda da je situacija oko Nikole Jakšića u Novom Beogradu rešena i da je kapiten srpske reprezentacije vraćen u ekipu, stanje je obećavajuće pred odsudne mesece za plasman na Olimpijske igre u Pariz.



tagovi

vaterpolovaterpolo reprezentacija SrbijeDušan MandićViktor RašovićStrahinja RašovićSava RanđelovićNikola DedovićNemanja UbovićĐorđe LazićNikola Jakšić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara