Hansl Parčment (Reuters)
Hansl Parčment (Reuters)

Priča koja je obišla svet: Tijana platila taksi, Parčment osvojio zlato - srpska volonterka junakinja Jamajke

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.08.21. | 14:40

Sprinteru iz Jamajke koji je sopstvenom greškom kasnio na finale, volnetarka pozajmila pare za prevoz

Jednu od najčudesnijih priča na nedavnim Olimpijskim igrama ispisali su Jamajkanac Hansl Parčment i volonterka Tijana Stojković na čijem Instagram profilu srpske zastave svedoče o korenima.

Olimpijski šampion u trci na 100 metara s preponama, koji je u finalu iznenadio favorita Grenta Holoveja i ceo svet, umalo nije ni stigao na trku. Na dan finala ušao je u pogrešan autobus u olimpijskom selu, pa je završio u plivačkom centru umesto na atletskom stadionu.

Izabrane vesti

Kada je zatražio pomoć, zvaničnici su mu objasnili da je jedina opcija da se vrati u selo i tamo sedne u pravi autobus. To ne bi Parčmentu ostavilo dovoljno vremena za pripremu za najveću trku u životu...

Ali, onda je pomoć došla nenadano. Uprkos strogoj zabrani, 25-godišnja volonterka po imenu Tijana Stojković dala je Parčmentu novac kako bi taksijem otišao direktno na stadion. Zahvaljujući tome, Jamajkanac je stigao na vreme i - osvojio zlato.

U velikom slavlju nije zaboravio Tijaninu pomoć. Pronašao je i zahvalio se. Dva dana posle trke na tviter nalogu je objavio snimak – koji je posle podelio i premijer Jamajke Endru Holnes – na kojem se vidi kako pronalazi volonterku na autobuskoj stanici i zahvaljuje se uz reči da je "ona bila ključ što je tog dana stigao na finale".

"Ovo je samo zato što si mi pomogla", kazao je Parčment.

Potom joj je poklonio majicu i vratio novac za taksi. Kada se priča pročula, Vlada Jamajke pozvala je Tijanu da bude gost njihove zemlje.

Nije poznato da li je ponudu prihvatila, ali je na instagramu objavila fotografiju u Parčmentovoj majici.

"Veoma sam zahvalna svima. Ovo je poklon od dragog Hansla. Savršeno mi pristaje. Hvala mnogo, dragi Hansl! Hvala i svima vama za ljubazne poruke", napisala je Tijana na Instagramu.

Naravno njen gest je privukao ogromnu pađnju na Jamajci...

"Nisam uradila ništa posebno", rekla je Tijana za Sandej Observer, "Imala sam novčanicu od 10.000 jena, pa sam mu dala. Olimpijske igre možda ne bi bile održane zbog pandemije koronavirusa, ali kada su čudesno održane, došao je ovde u Japan i mnoge stvari ne razume jer je to zemlja koju ne poznaje..."

Samo je osetila da treba da pomogne Jamajkancu.

"Mislila sam da ću se kajati do kraja života ako ne mogu ništa učiniti. Nisam smela da dam novac, ali dala sam onoliko koliko sam imala. Sve što sam mogla je da on dođe do mesta događaja i učinila sam sve što sam mogla."

Nije očekivala da će ga ponovo videti. Priznaje da nije imala priliku da gleda njegovu trku, pa nije imala pojma da je pobedio.

"Na trenutak nisam ništa razumela, a pošto mi je pokazao zlatnu medalju, bila sam iznenađena. Razmišljao sam: Da li sam pomogla tako velikoj osobi? Zaista sam bila iznenađena što sam učinila nešto neverovatno. Bila sam zaista srećna, toliko srećna što mi je doneo mnoga iznenađenja. Čuvaću ove uspomene do kraja života."

Na pitanje da li je ikada bila na Jamajci, Stojković je odgovorila odrečno. Međutim, dodala je da joj sprinter rekao da bi voleo da poseti njegovu zemlju.

"Pozvao me je da dođem, pa ću se potruditi da zaradim novac za posetu", dodala je Tijana.

Pošto je pogledao video i ministar turizma Jamajke Eduard Bartlet javno se zahvalio i iskazao divljenje Tijani za hrabrost, jer je prekoračila dužnost kako bi pomogla.

"Nesebično je ono što je uradila. Ni sami ne znamo kakav bi ishod (trke) bio da nije bilo njene bi se znalo kakav bi ishod bio “, rekao je on.

Pozvao je volonterku da poseti Jamajku, gde će je ugostiti njegovog ministarstva.

"Bez obzira gde se nalazi u svetu nalazi, želimo da uzvratimo ljubaznost prema nekome ko je učinio mnogo za nas", dodao je Bartlet.


tagovi

atletikatokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara