Patrik Mahoms (©AFP)
Patrik Mahoms (©AFP)

Rađa se nova dinastija: Mahoms je Brejdijev naslednik, Čifsima Lombardijev trofej (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | pon. 13.02.23. | 04:13

Kanzas u trileru u Glendejlu u Arizoni pobedio Filadelfiju sa 38:35 u 57. Superboulu i treći put u istoriji osvojio najvredniji pehar u američkom sportu. Četa Endija Rida opet nadoknadila -10, kao i pre tri godine protiv San Franciska. Lucidni kvoterbek šampiona MVP, skinuo kletvu staru 24 godine

Tom Brejdi je pre nešto manje od dve nedelje otišao u zasluženu penziju, ali ima ko će da ga nasledi. Patrik Mahoms je novi vladar SAD-a, legitimni naslednik G.O.A.T. i neko ko će u narednoj deceniji da pokuša da se približi velikom asu. Lucidni kvoterbek Čifsa vodio je svoj tim do trofeja Vinsa Lombardija. U 57. Superboulu, u veoma efikasnom meču (rekord od 75 poena je umalo srušen), Kanzas je posle preokreta u drugom poluvremenu pobedio Filadelfiju sa 38:35. Odlučio je fild gol kikera Herisona Batkera sa 27 jardi, osam sekundi pre kraja.

Izjednačila je Filadelfija na 35:35, pet minuta i 15 sekundi pre kraja, kada je Džejlen Herts istrčao za tačdaun, a onda i konvertovao za dva poena. Imao je Kanzas poslednji napad, a to je šah-mat kada vas vodi Patrik Mahoms. Mirno je vodio svoj tim, pomagao mu je kornerbek Iglsa Džejms Bredberi, holdingom na Džu Džu Šusteru Smitu na trećem daunu za osam jardi, na minut i po pre kraja. Imali su Čifsi novi prvi daun, trošili vreme, dok su Iglsi morali da potroše tajm-aute. Biće polemike narednih dana da li je odluka sudija da bace žutu zastavicu bila prestroga, ali je definitvno odlučila o šampionu. Džu Džu jeste povučen...

Izabrane vesti

Pokušali su defanzivci Filadelfije da prevare Kanzas, da puste Džerika Mekinona da postigne tačdaun, kako bi imali poslednji napad, ali nije se zbunio raning bek Čifsa, uklizao je na dva jarda od end zone. Mahoms je dva puta kleknuo, vreme je skoro iscurilo, a kikeru Herisonu Batkeru nije bilo teško da sa 27 jardi pogodi, za veliku pobedu, trofej Vinsa Lombardija.

Imao je osam sekundi Herts za čudo, pokušao je dugim pasom, ali nije bio ni blizu da baci loptu u end zonu rivala. Kanzas je na tronu, vratio se posle tri godine. Pretprošle sezone je ubedljivo poražen od Tampe (9:31) u 55. Superboulu, dok je prošle godine zaustavljen u finalu AFC-a od Sinsinatija.

Ovo je druga Superboul kruna za trenera Endija Rida i Patrika Mahomsa, dok je Čifsima treća. Pre tri godine je San Francisko imao +10 protiv Kanzasa, ali kada je na drugoj strani Patrik Mahoms, to se brzo istopi. Srušio je kvoterbek Kanzasa kletvu staru 24 godine da MVP ne osvaja šampionski prsten. Ponovio je rekord legendarnog Kurta Vornera iz 1999. godine i ostvario "tripletu". Postao je šampion, MVP sezone i MVP Superboula.

Nisu mu slučajno Čifsi pre tri godine dali ugovor na 10 godina (karakterističan za bejzbol igrače) na pola milijarde dolara. Zaustavio je Brejdi i Bakanirsi rađanje nove NFL dinastije Čifsa sa Mahomsom na čelu 2021. godine na Floridi, ali je to samo odloženo. Ako iko može da bude kandidat za sedam šampionskih kruna koliko ima najbolji igrač americkog fudbala svih vremena onda je to zvezda Kanzasa. Sada je na dve, a pred njim je bar još 10 godina karijere. Tek mu je 27.

Iglsi su igrali kao u transu u prvom poluvremenu, briljirao je kvoterbek Džejlen Herts, imali su prednost od 24:14, ali u nastavku smo gledali cunami Čifsa. Filadelfija je ostala samo sa jednim trofejom u četiri Superboula. Nije tim iz Pensilvanije ponovio uspeh iz 2018. godine, kada je srušen Nju Ingland sa Tomom Brejdijem, a kvoterbek tima iz Pensilvanije bio je Nik Fols.

Mahoms je odigrao bez greške, sjajno je u prvom poluvremenu nalazio omiljenu metu Trevisa Kelsija. U nastavku, kada je iskusni tajt end bio zaustavljen, proradili su risiveri Džu Džu Šuster Smit i Kaderijus Toni koji je prvo postigao tačdaun za izjednačenje – 27:27, a zatim je vratio pant za 65 jardi i bio iks faktor. Ruki Ajzea Pačeko je sjajno nosio loptu, probijao odbranu Iglsa, dok je poentirao još jedan novajlija u NFL-u, Skaj Mur.

Fantastična je bila i ofanzivna linija koja nije dopustila nijedan „sek“ Filadelfiji, najboljem timu u ligi u tom segmentu igre. Rovit je bio Mahoms, krajem prvog poluvremena je pogoršao već povređeni zglob, ali je stisnuo zube i vodio svoj tim do velikog trijumfa.

Namerno uklizavanje Džerika Mekinona koje je odlučilo meč (©AFP)Namerno uklizavanje Džerika Mekinona koje je odlučilo meč (©AFP)

Odbrana Iglsa je zakazala kada je bilo najpotrebnije. Primiia je po sedam poena protiv Njujork Džajantsa i San Franciska u plej-ofu, ali sada ništa nije mogla protiv razigranog napada Kanzasa. Kvoterbek Džejlen Herts je napravio fambl u prvom poluvremenu, dozvolio defanzivni tačdaun sjajnom lajnbekeru Niku Boltonu, ali je osim te greške bio fantastičan.

Tri puta je istrčao za tačdaun, ukupno 17. u sezoni, sjajno nalazio risivere Ej Džej Brauna i Devontea Smita, kao i tajt enda Dalasa Gederta, ali nije to bilo dovoljno. Sigurno je za sebe izborio novi ugovor na 50.000.000 + dolara po sezoni.

Diktitao je tim Nika Sirijanija dešavanja u prvom poluvremenu, vodio je sa 7:0, 14:7 i 24:14. Već u prvom napadu su Iglsi poentirali. Mahoms je u prvom poluvremenu razigrao samo Kelsija, ali u nastavku su ostali proradili, uz nekoliko dobrih odbrambenih akcija, pre svega fenomenalnog Nika Boltona. U prvom napadu u trećoj četvrtini poentirao je raning bek Ajzea Pačeko, smanjo na 21:24.

Filadelfija je u sledećem napadu došla samo do fild gola, a onda je na scenu stupio Mahoms. Ostalo je istorija...

Trener Filadelfije Nik Sirijani nije uspeo da nadmudri učitelja Endija Rida, sa kojim je sarađivao u redovima Čifsa. Nije Rid odveo Iglse do trofeja za 14 godina koliko je bio glavni trener, a sada je za tačno deceniju dva puta podigao Lombardijev trofej sa Kanzasom, ovog puta protiv bivše franšize za koga ga vežu lepe uspomene.

U duelu dvojice braća, pobedio je mlađi Trevis Kelsi koji je stigao do drugog trofeja, dok je dve godine stariji Džejson, centar Iglsa, mora da se zadovolji s jednim Superboulom, osvojenim pre pet godina. Verovatno mu je ovo bila poslednja utakmica u karijeri. Spekuliše se da će u penziju. Mama Dona je bila ponosna na obojicu, gledala je meč u društvu komesara lige Rodžera Godela.

Malo statistike – Mahoms je imao 21 kompletirano dodavanja iz 27 pokušaja za 182 jardi, bačena tri tačdaun pasa. Ajzea Pačeko je istrčao 76 jardi iz 15 nošenja, dok je kvoterbek Čifsa i sam istrčao 44 jardi. Džerik Mekinon je samo četiri puta nosio loptu, ali je imao odličnih 34 jardi. Trevis Kelsi je uhvatio šest lopti za 81, Džu Džu Smit Šuster sedam za 53, a Džastin Votson dve za 15 jardi. Čifsi nisu imali nijednu izgubljenu loptu, Filadelfija jednu i to je na kraju možda i presudilo.

Džejlen Herts je sakupio 304 jardi, imao je 27 dodavanja iz 38 pokušaja, a istrčao je čak tri tačdauna, uz konverziju za dva poena. Bacio je jedan tačdaun pas ka Ej Džej Braunu u prvom poluvremenu. Devonte Smit je sakupio tačno 100 jadi, Ej Džej Braun 96, a Dalas Gedert 60. Nije imao dan najbolji raning bek tima Majlis Sanders.

U pauzu između dva poluvremena spektakularni šou imala je Rijana.

-------------

Mozzart Bet Superliga se konačno vratila, a zajedno sa njom i Prognozzer! Takmičenje u pogađanju tačnih rezultata ponovo je na snazi posle tromesečne pauze u nešto drugačijem ruhu. Opširnije OVDE.

-------------

57. SUPERBOUL

Ponedeljak

Filadelfiija Igls – Kanzas Siti Čifs 35:38 (7:7, 17:7, 3:7, 8:17)



tagovi

Kanzas Siti ČifsFiladelfija IglsNFLNFL ligaPatrik Mahoms

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara