Dušan Mandić i Miloš Ćuk (©MN Press)
Dušan Mandić i Miloš Ćuk (©MN Press)

Radnički na "ukletom" bazenu počinje odbranu titule, Novi Beograd se sveti za prošlogodišnje finale

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.05.22. | 10:10

U sedam ovosezonskih duela šampion Srbije trijumfovao je protiv prvaka Jadrana dva puta - oba na neutralnom terenu

Fajnal ejt Lige šampiona kuca na vrata, a pre no što Evropa dobije novog prvaka ili u Pro Rekovim vitrinama završi jubilarna deseta kruna, u nacionalnim šampionatima širom Starog kontinenta podeliće se titule. Na bazenu “11. april” počinje bitka za srpski tron, a finale je istovetno prošlogodišnjem, sa jednom bitnom razlikom – kragujevački Radnički ima nacionalnu titulu, Novi Beograd i dalje čeka na prvu.

Za godinu dana srpski vaterpolo doživeo je ogromne promene, dva najjača centra – Beograd i Kragujevac – dodatno su ojačali, ali na put finalistima iz protekle sezone niko nije uspeo da stane. Čak ni da im otkine pobedu u plej-ofu. Zakazali su Novi Beograd i Radnički osmi ovosezonski duel, a novobeogradski klub će ovoga puta imati prednost domaćeg terena u finalu (19.00).

Izabrane vesti

Nepoznanice između dva tima ne postoje, toliko puta su se u tekućoj sezoni sastali da je bilo šta nemoguće sakriti. Uđe li serija u majstoricu – što neće biti nikakvo iznenađenje – odigraće ravno deset međusobnih utakmica, a ono što peče Kragujevčane pred finale je da su pobede nad Novi Beogradom ostvarili na neutralnom bazenu. I to poprilično davno. Poslednju još krajem januara na turniru Jadranske lige u Budvi.

19.00: (1.35) Novi Beograd (8.00) Radnički (4.50)

O dva trofeja već su odlučivali Novi Beograd i kragujevački Radnički i – podelili su ih. Četa Uroša Stevanovića dobila je triler u finalu Kupa Srbije, podizanjem tog pehara objedinila je sve domaće i regionalni trofej, ali je ubrzo stala bez jadranske krune. Posle dva vezana poraza od kragujevačkog kluba, Novi Beograd i Vladimir Vujasinović su se rastali, privremeno rešenje bio je Dejan Jovović, a Igor Milanović doneo je istorijski trofej klubu koji postiji sedam godina. Preko Radničkog i splitskog Jadrana popeo se Novi Beograd na regionalni tron, a velikim promenama unutar tima kumovali su Kragujevčani.

Okrenula se sezona Novom Beogradu, pronašli su dobitničku formulu posle dva uzastopna poraza od Radničkog i u finalnu seriju Superlige Srbije ulaze kao favoriti. Titula bi ih osokolila pred početak završnog turnira Lige šampiona, a izazivač srpskog šampiona u osmi derbi ulazi kompletan.

Između nas nema nikakvih nepoznanica, mnogo puta smo do sada bili rivali i odlično se poznajemo. Smatramo da će u ovoj prvoj i svim narednim utakmicama presuditi želja, htenje, a mi smo ubeđeni da će to da bude na našoj strani. jer odlično smo radili prethodnih dana i jedva čekamo da počne finalna serija”, rekao je Aleksandar Bakić, pomoćni trener Novog Beograda, i dodao:

Jako nam je bitno da odbranimo domaći teren i svim silama ćemo "napasti" Radnički i pokazati da smo mi u ovom trenutku ekipa koja treba da nosi titulu šampiona. Apsolutno respektujemo rivala, biće to derbi za sve sladokusce vaterpola”.

Angelos Vlahopulos (©MN Press)Angelos Vlahopulos (©MN Press)

Po svemu prikazanom, do finala su stigle dve najbolje ekipe.

Jedina razlika je u tome što se nama sezona ovde ne završava, imao i Ligu šampiona, a Radnički sada treba da 'zada onaj finalni, najjači udarac'. To očekujemo i na to smo spremni. Iskustvo iz pređašnjih utakmica kaže da će biti napet meč, fizički iscrpljujući, sa dosta isključenja. Verovatno ćemo opet mi više puta imati igrača manje, ali okrećemo se isključivo našoj igri, našoj ekipi i našoj motivaciji. Bićemo motivisani i koncentrisani posebno u odlučujućim momentima”, poručio je Gojko Pijetlović.

Pobednik prvog finalnog duela imaće priliku u subotu, u Kragujevcu, da osvoji titulu. Novom Beogradu bi to bila prva, Radničkom “back to back”.

Stigli smo do završnice sezone i najbitnijih utakmica, za koje smo radili cele godine. Značajno smo podigli formu u poslednje vreme, uprkos porazu u utakmici Lige šampiona sa Novim Beogradom, koja nam je ujedno bila i dodatna priprema za finalnu seriju. U ovoj sezoni, punoj oscilacija, mislim da smo sada dostigli vrhunac i nadam se da ćemo konačno pružiti celokupno dobre partije i stići do trofeja“, rekao je Nebojša Toholj.

Stefan Branković (©MN Press)Stefan Branković (©MN Press)

Neophodna će Radničkom biti brejk na “ukletom” bazenu za njih kako bi odbranio titulu. Pravio je srpski šampion mnogo grešaka u završnicama utakmica sa Novim Beogradom, nudio im se, a Milanovićev tim je svaki od poklona oberučke prihvatao. Kada su se pre nedelju dana izvagali, Dušan Mandić je sa tri gola bio najefikasniji u pobedničkom timu.

Mislim da smo na poslednje tri utakmice sami sebe pobedili. Davali su nam golove i odvajali se u finišu, iz nekih naših glupih grešaka i padova koncentracije. Iz svih tih mečeva smo izvukli pouke i radili na ispravljanju grešaka. Potrebno je da budemo skoncentrisani i agresivni i da ne srljamo u odsudnim momentima, a prevagu bi mogli da odnesu igrač više i igrač manje. Ako to odradimo kako treba, možemo da očekujemo povoljan ishod. Znamo da možemo da igramo sa njima i nadamo se pobedi i odbrani titule”, zaključio je centar kragujevačkog kluba.

FINALE SUPERLIGE SRBIJE

Sreda

19.00: (1.35) Novi Beograd (8.00) Radnički (4.50)

***kvote su podložne promenama

MEČ ZA TREĆE MESTO

Sreda

20.00: Partizan – Šabac

MEČ ZA PETO MESTO

Sreda

20.00: Crvena zvezda - Vojvodina


tagovi

VK Novi BeogradVK Radničkivaterpolo SrbijaIgor MilanovićUroš StevanovićDušan MandićGojko Pijetlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara