Nikola Jakšić (©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)
Nikola Jakšić (©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)

Rasplet na Jadranu: Novom Beogradu u Dubrovniku igra i remi sa Jugom; Zvezda sanja čudo, Partizan opstanak

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.02.23. | 10:14

Radnički i splitski Jadran pred novim plasmanom na završni turnir, ali tek treba da ga potvrde...

Dubrvnik i Split mesta su odluke, na obali Jadranskog mora održaće se četvrti, ujedno i poslednji, turniri osvnovnog dela regionalnog takmičenja. Posle trodnevnih borbi na “Gružu” i “Poljudu” biće poznato ko će na završni turnir Jadranske lige, ko će ga organizovati, ali i kome se smeši selidba u drugu diviziju lige što je po kvalitetu odmah iza Lige šampiona.  

Srpski klubovi preuzeli su primat od hrvatskih, podigli su kragujevački Radnički, a zatim i Novi Beograd pehar u prethodna dva izdanja regionalne lige. I ove sezone su među glavnim favoritima da to ponove. Drim-tim predvođen Živkom Gocićem je u najboljoj poziciji da završni turnir drugu godinu zaredom dovede u srpsku prestonicu, ali daleko od toga da mu je prvo mesto nadohvat ruke. Moraće da ga odbrani u dubrovačkom utvrđenju.  

Izabrane vesti

Novi Beograd jedini je neporaženi tim pred poslednje tri utakmice, ali hoće li se zadržati na liderskoj poziciji i ispuniti jedan od brojnih zacrtanih ciljeva - ona prvi nije, a to je osvajanje Kupa Srbije - umnogome će zaviti od ishoda utakmice sa Jugom. Kompletan ligaški deo za novobeogradski klub, ali i za Dubrovčane, staće u jednu utakmicu. Pobednik nosi - sve.  

Mala je verovatnoća da će ekipe Živka Gocića i Vjekoslava Kobešćaka gubiti bodove u druge dve utakmice, o prvom mestu i tome koji grad će biti domaćin odlučivaće u direktnom duelu. Novom Beogradu igra i remi, pošto je u južni deo Dalmacije doputovao sa dva boda prednosti u odnosu na četvorostrug šampiona Jadranske lige. Ne mora nužno da pobedi, a ohrabrujuća vest za srpskog šampiona je što se oporavio Nikola Jakšić

Centralni bek srpske reprezentacije doživeo je povredu ruke na trećem turniru regionalne lige u Šapcu protiv Partizana, od sredine januara nije konkurisao za sastav. Vratiće se u Dubrovniku i verovatno prve minute sakupiti protiv Jadrana iz Herceg Novog, kako bi uhvatio ritam za derbi sa Jugom. Zbog njegovog oporavka obradovao se i selektor Uroš Stevanović, jer će na kapitena moći da se osloni na utakmicama Svetskog kupa, koji se igra od druge nedelje marta u Zagrebu i Podgorici.  

Maro Joković (©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)Maro Joković (©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)

Živko Gocić je dobio Nikolu Jakšića, ali prvak Jadrana izvesno neće biti kompletan u Dubrovniku. Najavio je strateg novobeogradskog kluba da će skoro sigurno pauzirati Đorđe Vučinić, dok će, iako nije 100 odsto spreman, Radomir Drašović zaigrati, kako bi pomogao ekipi da sačuva prvu poziciju. Kod Juga je upitan nastup Matijasa Biljake. Novi Beograd se digao posle poraza od Crvene zvezde u finalu Kupa Srbije, ali i dalje nije dotegao odbranu. Imaće prostora spoljna linija Dubrovčana i gro napada će ići preko Lorena Fatovića, Mara Jokovića i Marka Žuvele.

Jugov kapiten Loren Fatović je najbolji strelac lige, postigao je 24 gola na sedam utakmica - većina ih je odigralo jednu više - a za titulu najboljeg strelca boriće se sa Jerkom Marinićem Kragićem iz splitskog Jadrana (22), Nikolom Lukićem iz Radničkog (21), Petrom Smiljevićem iz Partizana (20), Jerkom Penavom iz Solarisa (20)... Možda bi u konkurenciju za “prvu pušku” Jadranske lige mogli da budu i Alvaro Granados, koji je u kapici Novog Beograda u 19 navrata tresao mrežu, odnosno Danilo Radović, prvotimac Jadrana iz Herceg Novog, strelac takođe 19 golova.  

U Dubrovniku će jedna utakmica biti važnija od drugih, dok će se u Splitu voditi niz malih borbi. Najzanimljiviji biće duel splitskog Jadrana i kragujevačkog Radničkog. Ukoliko se dva kluba ponovo plasiraju na završni turnir, biće to repriza prošlogodišnjeg, jer su na njemu učestvovali: Novi Beograd, dubrovački Jug, te timovi Uroša Stevanovića i Jura Marelje.  

Jerko Marinić Kragić (©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)Jerko Marinić Kragić (©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)

Čudo bi bilo da se ne nađu na finalnom turniru, a njega priželjkuju Crvena zvezda i Mladost. Zagrepčani će igrati na “Gružu”, crveno-beli i na “Poljudu” i potencijalno bi jedna mogla da prestigne Splićane. Osvajač Kupa Srbije ima najlakši raspored, ukršta sa ekipama iz donjeg doma i - Jadranom. Biće mu neophodna pobeda u direktnom duelu, ali i Kragujevčana protiv hrvatskog velikana. Nije nemoguće, Beograđani su se pretplatili na iznenađenja ove sezone, međutim, dva poraza učesnika Lige šampiona čiju kapicu nose Jerko Marinić Kragić, Rino Burić, Luka Bukić, Anđelo Šetka, Nikša Dobud, Marino Čagalj, Ivan Domagoj Zović, i to na domaćem terenu, bili bi senzacija. 

Ne zato što Mladost ili Crvena zvezda kvaliteom nisu ni blizu - daleko od toga - već jer se takve omaške Splićanima nisu dešavale u bližoj prošlosti. Uostalom, Jadran je minule sezone bio finalista regionalne lige, i nije mu mnogo nedostajalo da u Beogradu podigne trofej.  

Uzbudljivo će biti u borbi za plasman na završni turnir Jadranske lige, ništa manje za opstanak. Ono što je poznato jeste da se Primorje iz Rijeke vratilo u elitno, trostruki šampion regionalnog takmičenja će iduće sezone biti deo društva najboljih. A, sve je izvesnije da u njemu neće biti Primorca. Kotorani nemaju nijedan bod, zakucani su za dno i ne deluje da su u stanju da predaju “fenjer” i izbegnu selidbu u niži rang.

Marko Radović i Petar Smiljević (©Slobodan Sandić/VK Novi Beograd)Marko Radović i Petar Smiljević (©Slobodan Sandić/VK Novi Beograd)

Nisu bezbedni ni Solaris, Mornar, Partizan, Šabac i Jadran iz Herceg Novog. Svaka od pobrojanih ekipa teoretski može da završi u baražu i igra utakmice za opstanak u eliti. Šabac ima nešto bolju poziciju od Partizana, tri boda beži Šibenčanima, dok će crno-beli u direktnim duelima sa konkurentima za odlazak u baraž odlučivati hoće li produžiti sezonu ili će na “Poljudu” moći da odahnu.  

Sedmostruki evropski prvak će prvo igrati protiv Solarisa, potom i splitskog Mornara. Dve pobede garantuju mu mir, a mladom timu Miloša Korolije verovatno bi odgovarao i trijumf nad klubom iz Šibenika, uz remi sa Splićanima. 

Kalkulacija će u poslednjem kolu biti mnogo, a u njima će se sudariti srpske i hrvatske ekipe. Neće biti govora samo o klupskim, već i nacionalnim interesima... 

RASPORED ČETVRTOG (POSLEDNJEG) TURNIRA JADRANSKE LIGE: 

GRUPA DUBROVNIK:

Četvrtak

17.00: Jadran HN - Novi Beograd

18.45: Mladost - Primorac

20.30: Šabac - Jug Dubrovnik

Petak

17.00: Mladost - Jadran HN

18.45: Jug Dubrovnik - Novi Beograd

20.30: Primorac - Šabac 

Subota

09.30: Novi Beograd - Primorac

11.15: Mladost - Jug Dubrovnik

13.00: Jadran HN - Šabac 

GRUPA SPLIT:  

Četvrtak

17.15: Partizan - Solaris

19.00: Jadran ST - Radnički

20.45: Crvena zvezda - Mornar 

Petak

17.15: Crvena zvezda - Jadran ST

19.00: Mornar - Partizan

20.45: Radnički - Solaris 

Subota

10.00: Radnički - Mornar

11.45: Solaris - Crvena zvezda

13.30: Jadran ST - Partizan



tagovi

Regionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaVK Novi BeogradVK ŠabacVK PartizanVK Crvena zvezdaVK RadničkiVK JugVK Jadran SplitVK Jadran Herceg NoviVK PrimoracVK Mladost ZagrebVK SolarisVK Mornar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara