Marko Žuvela i Marko Radulović (©Starsport)
Marko Žuvela i Marko Radulović (©Starsport)

Region dobija novog vladara: Novi Beograd tukao Juga na peterce, sa Splićanima meč odluke

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.04.24. | 22:21

Direktni duel srpskog i hrvatskog prvaka odlučiće šampiona Jadranske lige

Od danas je jedno sigurno: pehar će promeniti vlasnika, regiona dobija novog vladara! U opticaju su samo dve mogućnosti, ili će Novi Beograd drugi put na tron ili će splitski Jadran konačno trijumfovati u velikom finalu. Odluka će pasti u subotu, i to u direktnom duelu na Poljudu.

Minimalne šanse je imao Jug da odbrani trofej, drastično ih umanjio porazom od Novog Beograda u glavnom gradu Srbije pre dve sedmice, a danas ih je izgubio. Nije mu naruku išla pobeda velikog rivala iz Splita protiv Crvene zvezde – 14:7, a propustio je priliku i da se u osnovnom delu revanšira timu Živka Gocića, a zatim u da na peterce osvoji bod više – 11:11, penalima 5:3.

Izabrane vesti

Ponovo je Vjekoslav Kobešćak pronašao taktiku, minimizirao je uticaj Alvara Granadosa na igru Novog Beograda i do finiša meča u velikoj meri uspevao postavkom u odbrani da odalji Filipa Filipovića od gola. Neretko su instrukcije bile da se na najubitačnijim šuterima novobeogradskog kluba igra flaster, ali na kapitenu ni to nije pomagalo kada je došlo do stani-pani situacija.

Energično se u četvrtoj deonici Filip Filipović digao iz vode, pogodio je iz bloka za tek drugo vođstvo Novog Beograda na meču – prvo doneo Miloš Ćuk – i okrenuo se momentum. Vasilije Martinović je približio srpskog šampiona pobedi, Lazar Dobožanov skinuo jednom rukom šut Serhiju Kabanjasu, iako je bio ispod vode. Ipak, i pored svega toga Dubrovčani su uspeli da pronađu put i način da izjednače, čak imali i napad za pobedu i tri boda.

Nikola Jakšić i Đorđe Vučinić (©Starsport)Nikola Jakšić i Đorđe Vučinić (©Starsport)

Ali, ne da ga nisu iskoristili, nego ih je umalo odveo u poraz u osnovnom delu. Filip Kržić je izgubio loptu i napravio prekršaj – bila mu je to trećna lična, ujedno isključujuća, pa nije mogao da izvede peterac u seriji, kao ni Franko Lazić – da bi Nikola Jakšić u poslednoj sekundi, uz zvuk sirene, sa pola terena uzdrmao konstrukciju gola!

Taj detalj nije uzdrmao Novi Beograd. Misli su bile svima bistre i čiste. Živko Gocić je odabrao najjače adute da izvode peterce i – doneo pravu odluku. Redom su mrežu tresli Filip Filipović, Alvaro Granados, Nikola Jakšić, Miloš Ćuk i Dimitrios Skumpakis, dok je za Jug promašio Toni Mozara u prvoj seriji. Opalio je visoko preko gola.

Miloš Ćuk (©Starsport)Miloš Ćuk (©Starsport)

Odluka vezana za izvođače bila je jedna od dobrih. Prva takva koja je povučena bila je ona da Lazar Dobožanov među stativama zameni Frančeska de Mikelisa, koji je pravio kardinalne greške, poput pasa direktno za Rina Burića. Univezalac Juga mu se zahvalio i sa pola terena poslao loptu u praznu mrežu. I Vjekoslav Kobešćak je u drugom poluvremenu zamenio golmana Tonija Popadića, ušao je Fran Čubranić, no na koncu nije bio tas na vagi.

Novi Beograd je uspeo da se vrati dva puta posle minusa od dva gola, ali i da uvede meč u peterce iako je iz igre šutirao mizernih 16 odsto. Profitirao je od situacija sa igračem više, racionalne odluke u tim momentima donosili su bezmalo svi prvotimci do finiša, dok je u suparničkom taboru Marko Žuvela bio pokretač mnogih dobrih stvari. I u napadu i u odbrani. Dao je tri gola, jedan više od Hanesa Daubea, Rina Burića i kanadskog centra Bogdana Đerkovića.

NOVI TEŽAK PORAZ ZVEZDE NA TURNEJI PO DALMACIJI

Marko Radović i Loren Fatović (©Starsport)Marko Radović i Loren Fatović (©Starsport)

Kada nemate za šta da igrate, a morate – to je mučenje. U takvoj poziciji se našla Crvena zvezda pred poslednji turnir. Jadranska liga ne donosi mesto na međunarodnoj sceni, izlazak na nju će crveno-beli svakako obezbediti kroz srpsko prvenstvo, a da se umešaju u borbu za najviši plasman u regionalnom izgubili su i pre no što su došli u Split.

Da sve bude gore, u grad pod Marjanom nisu stigli u dobrom raspoloženju. Dalmatinska turneja nije dobro počela za beogradski sastav. Preživela je ekipa Aleksandra Filipovića težak poraz u Dubrovniku od Juga u prvom četvrtfinalnom meču Kupa Evrope i šanse da ode na Fajnal-for svela na domen teorije, a novi bolan usledio je protiv splitskog Jadrana – 14:7.

Crvena zvezda je u dva meča kombinovano – Kup Evrope u Dubrovniku i Jadranska liga u Splitu – primila čak 29 golova. Niti jednom nije dobacila do dvocifrenog proja pogodaka i već do trećeg kvartala se pozdravila sa pobedom. Ubitačan ritam i podeljena sezona su i te kako ostavili trag na crveno-belima, daleko lošije igraju no što je to bio slučaj krajem jeseni, kada su u Beogradu tukli splitski Jadran u Ligi šampiona, a pre toga na Poljudu prokockali pobedu.

Danas nisu bili ni blizu. Splićani su u svim segmentima igre bili dominantniji. I striktno gledajući statistiku jasno je da Crvena zvezda nije bila ni blizu, jer iz igre je imala manje od 20 odsto uspešnosti kada je šutirala. Iz situacija sa igračem više tek 11 odsto. Sidraši nisu izborili nijedan peterac, Ivan Marcelić je imao šest odbrana više od Vladimira Mišovića – 15 naspram devet – i tu sva priča staje.

Jednostavno, srpski vicešampion nije bio na potrebnom nivou. Nije bila mirna ruka Marku Radoviću, ni Gavrilu Subotiću i Dušanu Vasića, dok je na suprotnoj strani Jerko Marinić Kragić bio neumoljiv. Sa četiri gola bio je najefikasniji akter susreta, a svi ostali, osim Duja Pejkovića i Matijasa Biljaka, tresli su mrežu crveno-belih. Što govori i o raznovrnosti i mogućnostima hrvatskog prvaka.

Da li je do tempiranja forme ili zamora materijala – vreme će pokazati. Ali, nakon dva velika reprezentativna takmičenja Crvena zvezda igra lošije nego jesenas. Nije konkurentna protiv najjačih klubova iz regiona.

RASPORED POSLEDNJEG TURNIRA JADRANSKE LIGE:

Četvrtak

Jadran Split – Crvena zvezda 14:7

Jug Dubrovnik – Novi Beograd 11:11, 3:5

Petak

19.00: Crvena zvezda – Jug Dubrovnik

20.45: Jadran Herceg Novi – Novi Beograd

Subota

18.00: Crvena zvezda – Jadran Herceg Novi

19.45: Novi Beograd – Jadran Split



tagovi

VK JugVK Novi BeogradVK Jadran SplitVK Crvena zvezdaRegionalna vaterpolo ligaRegionalna liga u vaterpoluŽivko GocićVjekoslav KobešćakAleksandar FilipovićJure MareljaLoren FatovićJerko Marinić KragićIvan MarcelićGavril SubotićMarko RadovićDušan VasićVladimir MišovićToni PopadićRino BurićSerhi KabanjasMarko ŽuvelaToni MozaraNikola JakšićMiloš ĆukDimitrios SkumpakisFilip FilipovićAlvaro GranadosLazar DobožanovVasilije Martinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara