Konstantin Harkov (©Reuters)
Konstantin Harkov (©Reuters)

Ruski bombarder nije zakazao, Hrvatska na mlazni pogon Harkova odletela u polufinale

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.09.22. | 21:35

Barakude obradovale punu Spaladium arenu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Bura sa Jadrana poterala je Gruziju čak do Kavkaza. Najprijatnijem iznenađenju Evropskog prvenstva zatvorena su vrata četvrtfinala, sa ovakvom Hrvatskom i teoretske šanse za čudo nad čudima u Splitu pale su u vodu. Rapsodija orkestra Ivice Tucka, dirigentska palica ove noći bila je u rukama dua Konstantin Harkov - Loren Fatović. Smenjivali su se, raskomadali odbranu rivala i poslali Hrvatsku na Italiju u polufinalu kontinentalnog šampionata - 15:5.

Izabrane vesti

Nije ni počelo - bilo je gotovo. Gruzija je napravila istorijski rezultat u Dalmaciji, plasmanom u četvrtfinale nadmašila je sva očekivanja, prekrojila projekcije, ali i dalje je nedorasla alama. A, Hrvatska to jeste.  

Ponovo je Marko Bijač bacao čini, sklopio je pakt sa okvirom gola. Lepila mu se lopta za prste posle odbitaka, kretao je na pravu stranu, a ovoga puta šutere nije “pojela” atmosfera. Velike zasluge za to ima ruski bombarder Konstantin Harkov, neumoljiv je bio kada je “stajao” na imaginarnu belu tačku i izvodio peterce. 

Dao je najbolji strelac prethodnog Evropskog prvenstva vetar u leđa saigračima, olabavio im je ruke, stegnutost - ako je i postojala - koju proivodi breme apsolutnog favorita i činjenica da je Hrvatska dobila najpoželjnijeg protivnika u četvrtfinalu isparila je posle strela koje je odapeo Rus.  

Lako je bilo Barakudama da igraju i Ivici Tucku da posmatra sa strane kada je krenulo kao po loju. Loren Fatović je doneo smirenost u igraču više, bekovi Marko Žuvela i Rino Burić pokazali da su modernog kroja, da su pravi univerzalci, svestrani momci i budućnost hrvatskog vaterpola. Na liniji dva metra pravili su pometnju i pakovali loptu u mrežu. 

Gruzija nije znala šta ju je snašlo, ostala je “nema”. 

Da nije pečata srpskih stručnjaka, ali i sa ostatka Balkana, koji je vidljiv kod Gruzina, teško da bi i dogurali do četvrtfinala. Nika Šušiašvili, prvotimac Novog Beograda, prvi je uhvatio na spavanju Marka Bijača, potom i nekadašnji igrač Crvene zvezde - Andrija Bitadze. Ali, konstantnog doprinosa Dušana Vasića, Borisa Vapenskog i Marka Jelače nije bilo, a bez njega je čudo nemoguće.  

Kako su minuti proticali, tako je odbrana Gruzije sve više pucala. Otvarale su se kontre Hrvatskoj, najbrži je bio Loren Fatović. Kao vidra sekao je vodu u Spaladium areni. A, kada je i Luka Bukić - meč završio sa četiri gola - počeo da mrsi mrežu, katastrofa Gruzina bila je neminovna. 

I pored toga su bazen napustili sa osmehom na licu. Ovo je bila njihova velika noć, uprkos tome što su doživeli ubedljiv poraz. Pamtiće kako su u Dalmaciji pisali istoriju vaterpola na Kavkazu.

ČETVRTFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Mađarska - Crna Gora 11:8

Italija - Francuska 16:8

Španija - Grčka 9:5

Hrvatska - Gruzija 15:5

RAZIGRAVANJE OD 9. DO 12. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Rumunija - Izrael 8:8, posle peteraca 11:10

Holandija - Srbija 6:6, posle peteraca 11:12

RAZIGRAVANJE OD 13. DO 16. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Slovačka - Slovenija 11:5

Nemačka - Malta 14:11


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija GruzijeJerko Marinić KragićMarko ŽuvelaKonstantin HarkovLoren FatovićJosip VrlićIvan KrapićMarko BijačIvica Tucak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara