Ivan Nagaev (©AFP)
Ivan Nagaev (©AFP)

Ruski vaterpolista iz Ukrajine spasao devet članova porodice, otac i brat i dalje "zarobljeni" u Odesi

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.03.22. | 17:36

"U prihvatnom kampu sve je puno žena, dece i starijih ljudi, stanje je užasno", kaže Ivan Nagaev

Od kada su ruske trupe ušle u Ukrajinu sport se u najvećim evropskim državama našao na margini. Brojni sportisti iz Ukrajine uzeli su oružje u ruke i stadione, hale i borilišta zamenili su za rovove na frontu. Isprepletali su se politika i sport, svako malo stigne potresna priča, a rat nije zaobišao ni porodicu ruskog vaterpoliste koji je odrastao u Ukrajini.

Onoga trenutka kada je počela specijalna operacija – kako su ruske vlasti nazvale ulazak vojske na teritoriju Ukrajine – za Ivana Nagaeva vaterpolo je postao nevažan, na Ligu šampiona ni ne pomišlja, usredsredio se na izvlačenje porodice iz Odese. Dugogodišnji reprezetativac Rusije rodio se u Vladikavkazu, ali je odrastao u ukrajinskom lučkom gradu. Veći deo života proveo je u Odesi, tamo je pokrenuo vaterpolo kamp i njegova familija ostala je da živi na na obali Crnog mora. Porodica ruskog vaterpoliste proživela je teške trenutke – uostalom kao i svi u ratnim područjima – i jedan deo sada je na sigurnom, daleko od Odese.

Izabrane vesti

Izvrsni levoruki šuter je uz Konstantina Harkova, možda, i ponajbolji ruski vaterpolista. Uskoro ni on, kao ni Harkov, neće nositi kapicu Rusije. Harkov će ubuduće predstavljati Hrvatsku na velikim takmičenjima, dok će bivši član Sinteza iz Kazanja i moskovskog Dinama, počev od Svetskog prvenstva u Budimpešti – po rasporedu će se održati sredinom juna u Budimpešti – zaigrati za Nemačku. Procvetao je Ivan Nagaev u Hanoveru, udarna je napadačka igla nemačkog kluba i spada među najbolje plivače današnjice. Da li će Hanover moći da se osloni na Rusa u nastavku Lige šampiona veliko je pitanje, jer Nagaevu u mislima nije vaterpolo, već kako iz Odese da izbavi oca i brata.

Ukrajina je proglasila opštu mobilizaciju, žene i deca mogu da napuste državu, ali ne i punoletni muškarci. Kada su kolone ruskih tenkova počele da napreduju ka najvećoj ukrajinskoj luci, Ivanova majka i još osam članova porodice dalo se u beg iz Odese. Kao i većina Ukrajinaca odlučili su se da krenu ka Poljskoj, a ka njoj se zaputio i Ivan Nagaev. Ruski vaterpolista je iz Hanovera otišao u Vroclav, a zatim u Varšavu, gde je sačekao jedan deo familije.

„Stanje je užasno, put je naporan i nije im nimalo jednostavno bilo da dođu do Poljske. Moja majka je često plakala, u prihvatnom kampu sve je bilo puno žena, dece i starijih ljudi. Veliku pomoć Ukrajincima pružaju ljudi iz Poljske, u to sam se uverio kada sam tamo došao i video koliko volontera ima. Naježio sam se“, rekao je Nagaev za nemačke medije i dodao:

„Moja porodica je srećna što je bezbedna. Veoma smo zahvalni na pomoći“.

Ivan Nagaev (©AFP)Ivan Nagaev (©AFP)

Fin i Linus Šuce, saigrači Ivana Nagaeva u Hanoveru, oslobodili su svoje stanove da bi porodica ruskog vaterpoliste imala gde da se smesti. Jedan deo briga Nagaev je prebrinuo, sada se sprema za povratak u Poljsku, gde će čekati brata i oca... Ako uspeju da pređu ukrajinsku granicu.

„Mogu samo da čekam i da se nadam“.

Potrudiće se u Hanoveru da Ivan Nagaev što pre dobije nemačke papire.

„Svi pomažu, svi momci u klubu razumeju šta se dešava, to je ono što odlikuje ovaj tim. Ceo klub je stao iza Ivana, ima našu podršku, kao i sve izbeglice iz Ukrajine. Što se tiče državljanjstva... Pokušavamo da pronađemo rešenja za silnu birokratiju i ubrzamo proces dobijanja pasoša za Ivana“, rekao je Zajdenstiker.


tagovi

VK HanoverLiga šampiona u vaterpoluIvan NagaevVaterpolo reprezentacija RusijeVaterpolo reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara