Danijele Santareli (©MN Press)
Danijele Santareli (©MN Press)

Santareli sada doveo Tursku na vrh FIVB rang liste, prošle godine Srbiju

Vreme čitanja: 2min | čet. 20.07.23. | 17:22

Naša selekcija trenutno peta, a Turkinje posle osvajanja Lige nacija prve

Prvo takmičenje za Danijelea Santarelija na klupi Turske i odmah zlato. Italijanski stručnjak je prethodnog vikenda osvojio Ligu nacija sa reprezentacijom koju je preuzeo pre sedam meseci. Ta pobeda donela je Turskoj prvo mesto na svetskoj rang listi.

Ako se prisetimo perioda kada je trener Koneljana predvodio nacionalni tim Srbije - sve je počelo osvajanjem bronze u Ligi nacija, a završilo se sa zlatnom medaljom oko vrata posle Svetskog prvenstva. Kada su naše odbojkašice odbranile svetski tron, stigle su na prvo mesto svetske rang liste. Ovogodišnju Ligu nacija dočekale su upravo na tom vodećem mestu. To bi značilo da je Santareli dve reprezentacije u dve godine - ili čak u razmaku od godinu dana - uspeo da dovede na prvu poziciju FIVB liste.

Izabrane vesti

Turkinje trenutno na vrhu imaju 365,64 boda, iza su aktuelne olimpijske šampionke Amerikanke sa 358,45, treće su evropske prvakinje Italijanke - 351,41, četvrte finaliskinje poslednjeg Svetskog prvenstva Brazilke - 346,21.

Na petom mestu su dvostruke uzastopne svetske prvakinje - reprezentativke Srbije sa 345,74 boda. Posle se ređaju Kina, Poljska, Japan, Dominikanska Republika, Holandija...

Naše devojke su zabeležile šest pobeda i šest poraza u ligaškom delu komercijalnog takmičenja, a to ih je koštalo pada sa prve na petu poziciju.

Ove godine će se mnogo više gledati ka svetskoj listi, jer će ona odlučiti poslednje putnike za Olimpijske igre. Kao što je već poznato u Parizu će igrati sigurno Francuska kao domaćin i šest selekcija sa kvalifikacionih turnira.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.



tagovi

danijele santarelifivbLiga nacija za odbojkaše

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara