Uroš Stevanović i vaterpolisti Srbije (©VSS)
Uroš Stevanović i vaterpolisti Srbije (©VSS)

Selektor Stevanović: Jakšić vrhunski u svakom pogledu! Prostor za napredak ogroman, nismo ni blizu gornjih limita

Vreme čitanja: 6min | sub. 05.08.23. | 08:45

“Ostali smo bez medalje, najgori meč odigrali u polufinalu, to iskustvo smo morali da prođemo i platili smo ga na najskuplji mogući način”...

Ni odlično, ni loše. Ali, progres na svim poljima je primetan kod srpskih vaterpolista. Iliti preciznije onih koji su bili deo tima u Fukuoki. Reprezentacija Srbije zauzela je četvrto mesto na Svetskom prvenstvu, napravila iskorak u odnosu na proteklo leto, uključila se u borbu za medalju, ali za istu ostala kratka. I još važnije za olimpijsku vizu. 

U moru loših poteza koje su odgovorni na najvišim pozicijama u vaterpolo svetu povukli glede kalendara, dobra stvar za mladi srpski tim je ta što takmičenje na Dalekom istoku nije bilo poslednja šansa da se domognu kafrte za Pariz. Delfine ubrzo očekuje i Evropsko prvenstvo, kao i nova planetarna smotra. Imaće dve prilike da se ukrcaju na avion što idućeg leta vodi na aerodom “Šarl de Gol”. Već početkom naredne godine, tačnije u januaru i fenruaru, znaće na čemu su. 

Izabrane vesti

Jedna prilika za odlazak na Olimpijske igre je ispucana, plaćen je ceh neiskustvu i brojnim turbulencijama u srpskom vaterpolu. Međutim, pomaci u igri su u Japanu bili uočljivi, prostor za napredak je ogroman i sada je na Urošu Stevanoviću, stručnom štabu i reprezentativcima da pokušaju da dobace do gornjih limita. Uspeju li u tome, prva medalja u novom ciklusu mogla bi već dogodine da sleti u Srbiju. 

“Nikada se u Srbiji na četvrto mesto nije gledalo kao na uspeh, zbog toga su i postizani rezultati kakvi su postizani. Plasman u polufinale ni sada ne možemo tako da gledamo, jer na velikim takmičenjima, kakvo Svetsko prvenstvo jeste, Srbija treba da ide na medalju. Tako je bilo, tako treba i da ostane, ambicije ne treba da se menjaju. Ostali smo bez medalje u Fukuoki i sa te strane ne mogu da budem zadovoljan, međutim pozitivnih stvari jeste bilo. Napravljen je iskorak, konkurentni smo bili najboljim reprezentacijama i dobili utakmicu protiv Italije”, počeo je Uroš Stevanović razgovor za Mozzart Sport i nastavio: 

“Kao što sam rekao i u Kragujevcu pre polaska na tri takmičenja, rezultat na semaforu najbolje je merilo, on ne laže. Sada je to bilo četvrto mesto, to je bio naš domet na Svetskom prvenstvu. Na početku smo i Fukuoka je bila samo jedna od tačaka na putu ka cilju, odnosno plasmanu na Olimpijske igre u Pariz. To je bila i ostala glavna stvar od trenutka kada sam postao selektor”. 

“SAMO POJEDINCI U KLUBOVIMA IMAJU ULOGE KOJE OČEKUJEM DA IZNESU U REPREZENTACIJI”

Uroš Stevanović i vaterpolisti Srbije (©VSS)Uroš Stevanović i vaterpolisti Srbije (©VSS)

Najbolji meč na turniru Srbija je odigrala u četvrtfinalu sa Italijanima. Kao i u grupnoj fazi protiv Crne Gore odigrala je na peterce, ali za razliku od tog meča praznog hoda nije bilo. Dokazala je da može da se suprotstavi najjačima, ali i da je sklona padovima i za sada ima problem da kanališe energiju. Što se videlo u polufinalu, gde su Grci kaznili skoro svaku grešku. 

“Protiv Italije je bila neverovatna želja i volja da se uđe u borbu za medalje, posle dužeg vremena. To je bio imperativ pred nama. Ispraznili smo se fizički i psihički. Nismo od toga uspeli da se oporavimo, to je bila naša najlošija utakmica. Nismo to bili mi protiv Grčke, neprepoznatljivo smo odigrali spram onog meča sa Italijanima u četvrtfinalu. To iskustvo smo morali da prođemo i platili smo ga na najskuplji mogući način”. 

Srbija je na početku puta, poprilično trnovitog. Ohrabrujućih signala ima, a kakva će naredna dva prolazna vremena biti zavisiće i od toga kakve će igrači uloge imati u klubovima. Hoće li nosioci igrati, biti zaduženi za identične zadatke kao u državnom timu, kolika će im biti minuža. 

“Bilo je i pozitivnih i negativnih stvari, što je očekivano za nov i mlad tim. Nema ekipa koje ne osciliraju kada su u početnoj fazi, tada uvek ima pozitivnih i negativnih stvari. Više ih je bilo pozitivnih, što je ohrabrujuće pred naredna dva takmičenja, koja su ujedno i kvalifikaciona za Olimpijske igre, ali i prilika za ovaj tim da osvoji medalju. U procesu smo stvaranja i učenja, i to traje. Taj put je trnovit, satkan od pobeda i poraza, pronalaženja pravih uloga. A, samo pojedinci u klubovima imaju uloge koje od njih očekujem da iznesu u reprezentaciji”. 

“JAKŠIĆ STOIČKI SVE IZNEO, BIO JE PRAVI KAPITEN I LIDER U FUKUOKI” 

Nikola Jakšić (©VSS)Nikola Jakšić (©VSS)

Za srpsku reprezentaciju je na Svetskom prvenstvu otežavajuć faktor bilo to što nije imala levorukog šutera. Dušanu Mandiću bio je neophodan odmor, fizički i mentalni reset, posle perioda kada je bio bez mogućnosti da trenira. Uticalo je to na državni tim, produktivnost sa desne strane bila je slabija, a igrači koji su je pokrivali nisu imali čoveka koji bi navukao dvojicu na sebe. 

Nikola Jakšić se pojavio na okupljanju, poverena mu je uloga kapitena i tako se ponašao i igrao. Ni jednoga trenutka nije na njega uticala neizvesna klupska budućnost. Pokazao je da u njemu čuči liderski gen, bio je vođa novog tima i uz Strahinju Rašovića najbolji strelac. 

“U situaciji kada nekoga nema, prirodan tok stvari je da se nekome drugome otvori prostor, da stvari legnu na svoje. Što se Nikole tiče, spada među vrhunske igrače, najbolje na svetu. Kako na svojoj poziciji, tako i generalno. Stoički je sve izneo, bio lider ovog tima, pravi kapiten, a mi svi smo bili tu da mu olakšamo i pomognemo koliko možemo. Nemam nikakvu dilemu što se njega tiče. Mnogo je dao reprezentaciju u prošlosti, na ovom turniru i uveren sam da će tako biti i u budućnosti. Još jednom je pokazao kakav uticaj ima na tim, on je igrač i osoba za poželeti”. 

Kada srpski vaterpolisti prođu kroz novi ciklus priprema i kada se u tim vrati Dušan Mandić, treba očekivati još bolja izdanja Delfina. Temelji su udare, sada je potrebna nadogradnja. 

“Uspeli smo da se ogradimo od spoljnih stvari koliko je to bilo moguće. Od Nove godine i turnira u Dalasu smo gradili atmoferu, pa preko kvalifikacionog turnira Svetske lige u Podgorici, sve do leta. Napravljena je hemija, dobra atmosfera, motiv i želja su bili ogromni da se napravi pomak u odnosu na prethodni period. Postojao je manjak samopouzdanja, to se pokazalo i tokom leta u nekoliko situacija, morali smo svašta da prebrodimo”, poručio je selektor Uroš Stevanović i dodao: 

“Nismo ni blizu onoga kako želimo i možemo da izgledamo. I kako ćemo, nadam se, izgledati u narednom periodu. Daleko smo od gornjih limita. U svakom segmentu igre imamo baš ogroman prostor za napredak. Vidi se to od početka, napredovali smo kroz turnir, na kraju odigrali i dobar meč za treće mesto. Nažalost, izgubili smo, ali stvari na kojima insistiramo dolaze na videlo”. 

“SVAKI DAN ZAJEDNIČKOG RADA ZLATA JE VREDAN, KALENDAR NAM POGODUJE” 

Marko Radulović (©VSS)Marko Radulović (©VSS)

Srbija će se u januaru i februaru boriti za svetsku i evropsku medalju, ujedno i olimpijsku vizu. Kalendar je sulud, ali mladom tim će biti od koristi. 

“Ne da nam znači što smo više od mesec dana bili zajedno na proputovanju, a više od dva kada se dodaju i treninzi u Kragujevcu, to je neopisivo. Jako bitna stvar za ovu ekipu. Kalendar je takav kakav je, ali može da pogoduje ovom mladom timu, jer će više vremena provesti zajedno. Ovom timu je potrebno vreme, kako bi bili izgrađeni kvalitetni odnosi, kako bi bila izgrađena igra, kako bi oni uspeli da se naviknu na novu podelu uloga. Nama će okupljanje u decembru koristiti, svaki dan nam je zlata vredan, tako da za ovaj tim može je dobra stvar što će u cugu provesti dosta vremena zajedno”. 

Kada je preuzeo reprezentaciju, Uroš Stevanović nije mogao da bira gde će odraditi prve pripremne utakmice. Kompletan plan je nasledio, bila je to zaostavština iz prethodnog perioda. Prvo okupljanje Srbije bilo je vezano za Ameriku. Pred naredna dva takmičenja on će biti taj koji pravi program, bira gde će biti odrađivani treninzi i na kojim će turnirima ekipa učestvovati. 

Već postoje naznake pred kontinentalnu i planetarnu smotru gde će Srbija boraviti i sa kime će se pripremati, ali još ništa nije utanačeno.

“Imamo poziv za sparing sa Hrvatskom u novembru, ali ništa još nije potvrđeno. Takođe su Mađari u decembru pred Evropsko prvenstvo najavili da će da prave turnir. To su dve akcije koje su još u fazi priprema”, završio je Uroš Stevanović razgovor za Mozzart Sport. 


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeUroš StevanovićNikola JakšićSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara