Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Slično je Srbija počela i prošle godine: Nije vreme da se donosi sud, konačna ocena se daje u septembru

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.07.23. | 11:40

Tada će se procenjivati da li je godina za odbojkašice bila uspešna ili ne, da li je Gvideti za ovu poziciju ili nije...

Nije nikakav smak sveta deveto mesto Srbije u Ligi nacija. Želele su odbojkašice na završni turnir, on im je izmakao za dlaku, pa će umesto put Arlingtona krenuti ka Beogradu. Brzo će se fokus prebaciti na dva najvažnija takmičenja koja ih čekaju ove godine, a to su Evropsko prvenstvo u Belgiji i olimpijske kvalifikacije u Kini.

Niko ne može da bude zadovoljan izdanjima u Antaliji, Braziliji i Suvonu, ali početak jula definitivno nije trenutak da se donosi sud o ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji Srbije i Đovaniju Gvidetiju. Te iste devojke su prethodnih godina donele toliko radosti ovoj zemlji, pa je red da se za njihove partije da konačna ocena tek krajem septembra.

Izabrane vesti

Ove godine je Liga nacija bila važnija nego prethodnih, jer su mogli da se osvoje važni bodovi za FIVB rang-listu, koja će odlučiti poslednje putnike za Olimpijske igre, ali svakako se ne zaboravlja da je ovo komercijalno takmičenje uvek za Srbiju bilo u drugom planu. Od osnivanja 2018. godine naš nacionalni tim je osvajao peto, pa dva 13. mesta, treće i sada deveto. Uglavnom nije igrao najjači sastav, pa i očekivanja nisu bila najveća moguća.

Prošle godine kombinovani tim na čelu sa Danijeleom Santarelijem došao je do prve medalje. Zasijale su devojke u četvrtfinalu protiv Amerike, potom izgubile od Brazila polufinale, pa dobile Tursku u meču za bronzu. Svi koje pamćenje dobro služi znaju da se ekipa mučila i tada tokom ligaškog dela....

Na prvom turniru Srpkinje su pobedile Belgiju (3:1), Bugarsku (3:0) i Holandiju (3:2), a poražene su od Tajlanda (2:3). Na drugom turniru su izgubile od Italije (1:3) i Brazila (0:3), uz podatak da su na tom meču u jednom setu osvojile samo devet poena. Pobedile su Koreju (3:0) i Tursku (3:2). Na trećem turniru Srbija je bila bolja od Nemačke (3:1), Kanade (3:1) i Japana (3:1), a izgubila je od Amerike (0:3).

Zauzele su šestu poziciju, ali pošto je Turska kao domaćin skočila na prvo mesto, Srpkinje su u četvrtfinale uskočile kao sedme. Odmah su naletele na Ameriku koja je u ligaškom delu bila vodeći tim. Napravile su tada iznenađenje naše igračice (bez Tijane Bošković i Maje Ognjenović) i plasirale se u polufinale. Posle je stigla i ta bronza...

Nekim izdanjima su devojke oduševile naciju, neka su bila mnogo ispod njihovog nivoa. U ligaškom delu imale su skor 8-4, a na završnom turniru 2-1. Sve ukupno ostvarile su 10 pobeda i pet poraza. Ove godine kada se podvukla crta u Ligi nacija imale su učinak od šest pobeda i šest poraza.

Da su pobedile na primer Kanadu situacija bi bila drugačija... Samo da su Gvidetijeve izabranice bile za nijansu bolje na prvom turniru, na kome su u sva četiri meča poražene (od Amerike, Turske, Poljske i Kanade), sada bi putovale ka Teksasu i spremale se za četvrtfinale. I tamo bi bilo moguće da na prvom koraku izbace najbolji tim na tabeli, jer bi sigurno pokazale bolje partije nego tokom prethodnih dana. Premalo treninga su da sada imale Tijana Bošković i Maja Ognjenović sa preostalim igračicama, pa je jasno da bi bile uigranije kako vreme prolazi. Prijao bi svima i predah od sedam dana...

Ovako Srbija više ne razmišlja o Ligi nacija. Novi selektor Gvideti će sada imati mnogo više vremena da spremi ekipu za Evropsko prvenstvo i kvalifikacije za Olimpijske igre. Cilj će biti osvajanje prvog mesta i na jednom i na drugom takmičenju. Pred Ligu nacija nije bilo mnogo vremena za rad i upoznavanje, ali ovog puta to neće biti slučaj. Imaće devojke i priliku da se odmore, a onda i da na žestokim treninzima dovedu formu do savršenstva.

Prethodne godine bile su najbolje kada je to bilo najpotrebnije. Bronza u Ligi nacija je bila dobar zalet, ali su prave partije prikazane tek u završnici Svetskog prvenstva. Čak ni u grupi Tijana Bošković i drugarice nisu mnogo zapinjale, imale su i padove kao protiv Bugarske na primer (3:2), klimavo je bilo i u četvrtfinalu sa Poljskom (3:2), a onda se desila prava eksplozija u polufinalu i finalu.

Ovo su devojke koje imaju pobednički karakter, ko god stajao pored aut-linije. Osvajaju medalje na velikim takmičenjima svaki put još od 2015. godine - pa je sasvim logično da se još jedna u nizu očekuje i ove godine. Kao i olimpijska karta uz to.

U septembru će se procenjivati da li je godina bila uspešna ili ne, da li je Gvideti za ovu poziciju ili nije... Zbog malog broja treninga, nedovoljnog vremena za upoznavanje svih igračica, odmaranja pojedinih važnih karika - teško je u ovom trenutku proceniti da li je ekipa kliknula sa novim stručnim štabom.

Pa da sačekamo i taj septembar...

REZULTATI SRBIJE U LIGI NACIJA

Prvi turnir u Antaliji 0-4

Srbija - SAD 2:3

Turska - Srbija 3:1

Poljska - Srbija 3:0

Kanada - Srbija 3:2

Drugi turnir u Braziliji 3-1

Japan - Srbija 2:3

Brazil - Srbija 3:2

Srbija - Tajland 3:2

Srbija - Hrvatska 3:1

Treći turnir u Suvonu 3-1

Kina - Srbija 1:3

Nemačka - Srbija 1:3

Srbija - Dominikanska Republika 2:3

Srbija - Bugarska 3:2



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeĐovani GvidetiTijana BoškovićLiga nacija za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara