Rukometaši Vardara slave titulu šampiona Evrope 2019. godine (©AFP)
Rukometaši Vardara slave titulu šampiona Evrope 2019. godine (©AFP)

Šok u Makedoniji: Vardar izbačen iz Evrope

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.06.22. | 13:44

Rukometni šampion Starog kontinenta 2017. i 2019. godine zbog finansijskih problema naredne sezone bez međunarodnih takmičenja, odlučila Evropska rukometna federacija (EHF)

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Ono što je nagovešteno u Kelnu pre nekoliko dana, dobilo je potvrdu – Vardar neće igrati Evropu naredne sezone. Ponos Makedonije, rukometni klub koji je 2017. i 2019. godine bio na krovu Starog kontinenta usled finansijskih problema i dugovanja prema nekadašnjim igračima izbačen je iz međunarodnih takmičenja, odlučila je danas Evropska rukometna federacija.

Izabrane vesti

Izvršni komitet EHF-a u petak je konstatovao da skopski crveno-crni ne ispunjavaju kriterijum za učešće u evropskim takmičenjima.

Odluka Izvršnog komiteta EHF prati period od skoro dve godine u kome je EHF pokušavao da reši problem neplaćanja ugovorenih igrača od strane kluba i tako zadrži ekipu iz Skoplja na najvišem nivou. S obzirom da je Vardar odlučio da svoj stav aktivno iznese medijima, Evropska rukometna federacija odlučila se za javni odgovor. Ovaj odgovor se istovremeno dostavlja direktno klubu. Evropska takmičenja na klupskom nivou imaju veoma osetljivu strukturu i mnogo zavise od integriteta klubova učesnika. Da bi se raščistile sve stvari sa Vardarom, bilo je dosta pismene komunikacije, pa čak i ličnih razgovora i jasnih rokova EHF je dao“, stoji u saopštenju EHF-a i dodaje se:

Nažalost, predstavnici kluba nisu mogli da ispoštuju ove datume i daju strategiju odlaganja ili isplatu. Uplate su vršene samo delimično, a nekoliko puta je bilo pokušaja da se termini odlože za sledeću sezonu. Izvršni komitet na sednici prošlog petka jednoglasno je doneo zaključak da Vardar nije ispunio dogovorene poslove, niti je izvršio isplate na vreme i samim tim ne ispunjava kriterijume za učešće u Evropskim kupovima u sezoni 22/23. Depozit sa računa EHF-a je već prebačen na račun kluba i dodatno će pratiti prenos preostalih sredstava koje klub treba da dobije. Evropska rukometna federacija žali što je bilo neophodno preduzeti takav korak i ističe da to nije u interesu federacije, ali da je situacija koju je izazvao bivši klub rezultirala deficitima koje nije trebalo samo da pokrije novi klub“, saopštio je EHF.

I Rukometni savez Makendonije je pisao EHF-u sa zahtevom da se pomogne šampionu Evrope iz 2017. i 2019. godine, ali očigledno nije dalo rezultata. Biće to veliki udarac za rukomet u Makedoniji.

Vardar je najavio da će se žaliti na ovu odluku i da će ići na sud.

Makedonski ponos je na terenu izborio plasman u Ligu šampiona. Bio je jedan od 10 klubova koji su se plasirali direktno u eliti za sezonu 2022/2023. Prošle sezone je osvojio duplu krunu u Makedoniji. Pitanje je šta će sada biti sa igračkim kadrom. Španski stručnjak David Davis je pokrenuo velikana, uspeo je u finišu sezone da se okiti duplom krunom, ali novonastala sitaucija verovatno znači da bivši trener Vesprema napušta Skoplje.

Sada bi specijalna pozivnica mogla da ode u Celje ili Zagreb, šampionima Slovenije i Hrvatske.

Teški dani za crveno-crne. Pre tri godine na krovu Evrope, sada katanac na međunarodna takmičenja.

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

RK VardarEHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara