Aleiks Gomez Abeljo (©Reuters)
Aleiks Gomez Abeljo (©Reuters)

Španci na pragu Olimpijskih igara, Sigurdson razbudio Hrvate

Vreme čitanja: 2min | čet. 14.03.24. | 22:31

Bez iznenađenja prvog dana olimpijskih turnira u Granoljersu, Hanoveru i Tatabanji

Šest mečeva – šest pobeda favorita u prvom kolu kvalifikacijskih rukometnih turnira za plasman na Olimpijske igre u Parizu narednog leta.

Španija nas najviše zanima jer je tim Đordija Ribere rival Srbije u majskom baražu za Svetsko prvenstvo 2025. godine. Očekivano, Furija je lako u Granoljersu pobedila Bahrein sa 39:27 i verovatno joj treba još jedan trijumf u preostala dva kola za plasman u Pariz.

Izabrane vesti

Dani Fernandez sa osam golova je bio najbolji kod Španije, a pratili su ga Kasado sa pet, Gomez Abeljo, Antonio Garsija i Havi Rodrigez sa po četiri pogotka. Rivali Španaca su još Slovenci i Brazilci i 99 odsto će u prestonici Francuske da se nađu bronzani sa prošlog SP u Švedskoj i Poljskoj.

Hrvatska je smenila Gorana Perkovca posle očajnog 11. mesta na Evorpskom prvenstvu u Nemačkoj, a Islanđanin Dagur Sigurdson je počeo mandat na klupi pobedom nad Austrijom sa 35:29. Tim Aleša Pajoviča se dobro držao u prvih 30 minuta, imao je i +2, ali u nastavku se se rastrčali Kockasti i na kraju ubedljivo slavili i izvesno obezbedili plasman u Pariz. Potrebno je da se dobije autsajder Alžir ako Nemačka očekivano bude savladala Austriju.

Blistao je desni bek Ivan Martinović koji se u Nemačkoj na EP povredio u prvom kolu što je bio veliki hendikep za Hrvate. Igrač Melsungena je postigao devet golova, Zvonimir Srna je dao šest, Mario Šoštarić pet, dok se Luka Cindrić četiri puta upisao u listu strelaca. Odlični na golu bili su mladi čuvari mreže Zagreba i Neksea Matej Mandić i Dominik Kuzmanović. Austrijance je predvodio levi bek Mikola Bilik sa osam golvoa, dok je Janko Božović postigao pet.

U derbiju dana, Norvežani su lakše nego što se očekivalo pobedili Portugaliju u Tatabanji sa 32:29. Sander Sagosen i Lise sa po šest golova su bili najbolji kod Vikinga. Nemačka je očekivano savladala Alžir sa 41:29 (16:13). Levoruki igrač Hanovera Renars Uskins je sa 10 golova predvodio tim Alfreda Gislasona, dok je desni bek Tuluza Ajub Abdi postigao osam pogodaka za selekciju sa severa Afrike.

Mađarska je očekivano slavila protiv Tunisa 33:24 na svom terenu, dok je u trileru Sloveniju dobila Brazil sa 27:26.

Podsetimo, po najbolje dve selekcije iz sve tri grupe plasiraće se na Olimpijske igre u Parizu gde domaćin Francuska brani krunu od pre tri godine u Tokiju.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE - 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA 1 (GRANOLJERS, ŠPANIJA)

Španija - Bahrein 39:27 (18:11)

Slovenija - Brazil 27:26 (13:12)

GRUPA 2 (HANOVER, NEMAČKA)

Nemačka - Alžir 41:29 (16:13)

Hrvatska - Austrija 35:29 (16:16)

GRUPA 3 (TATABANJA, MAĐARSKA)

Norveška - Portugalija 32:29 (18:13)

Mađarska - Tunis 33:24 (17:10)



tagovi

Rukometne kvalifikacije za Olimpijske igreRukometna reprezentacija Španijerukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara