Strahinja Rašović i Bernat Sanauha (©Reuters)
Strahinja Rašović i Bernat Sanauha (©Reuters)

Španija igrala svetski, Srbija samo u jednom pravcu: Blok kasnio, Granados pogađao "sa povezom preko očiju"

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.07.23. | 14:40

Odbrana zakazala, Delfini proigrali tek u završnici. Najbolji Strahinja Rašović sa šest golova iz sedam pokušaja

Svetsko prvenstvo nije što i Svetski kup, tu Španija šalje najjači vaterpolo sastav i – ne kalkuliše. Barem ne sada kada je najjača. Nekada je gledala da izbegne Srbiju, sada je blizu toga da je pošalje u razigravanje i direktno prođe u četvrtfinale.

Španija je igrala svetski, u oba pravca. Srbija samo u jednom. I to naizmenično. Kada je napad funkcionisao, odbrana nije. I obratno. Najčešće je blok kasnio, ruka nije bila podignuta visoko ili su srpski vaterpolisti bili predaleko od španskih šutera, a to Alvaro Granados ne prašta. Niko nije mogao da ga brani, tokom jednogodišnjeg boravka u Beogradu još bolje je upoznao Delfine i došao im glave na otvaranju planetarne smotre u Fukuoki – 16:14.

Izabrane vesti

Za Srbiju su vrata direktnog plasmana u četvrtfinale već na samom startu gotovo u potpunosti zatvorena. Jer, kako Crvena furija igra, timu Uroša Stevanovića verovatno predstoji da se sa Crnom Gorom bori za drugu poziciju i nešto lakšeg suparnika u doigravanju za četvrtfinale. Po svemu sudeći Japance. A, četa Davida Martina je na mahove pokazala zašto je svetski prvak, zašto sa lakoćom dobija i trenutno jače rivale.

Crvenoj furiji dovoljno je da nekoliko minuta igra punim intenzitetom i doći će do situacije koje priželjkuje – onih sa igračem više. Tu je neprikosnovena, rešava ih "sa povezom preko očiju". Prednjači Alvaro Granados, ali ništa manje opasni nisu ni Felipe Perone i levoruki Blaj Maljarah. Srbija u Fukuoki nema igrača kao Maljaraha, nema levorukog šutera i mogla bi da plati ozbiljan ceh.

Znao je svetski prvak da može da usmerava odbranu, da više prostora ostavlja igračima na desnoj strani bazena, jer svi pucaju desnom rukom. Ozbiljan hendikep sa kojim se Srbija dugo nije suočila. Išla je lopta na zgodnu stranu i sa nje su golovi i stizali. Najčešće od Strahinje Rašovića, koji se nadmetao s Alvarom Granadosom. Prošlosezonski saigrači iz Novog Beograda vodili su “mali rat”. Dobio ga je srpski as, postigao je šest golova, jedan više od Španca.

Strahinja Rašović, Nikola Jakšić, Marko Radulović – Srbija ima igrače na levoj strani koji su i te kako sposobni da naude protivnicima. Ali, ima i gužvu, jer će najbolji svetski timovi da ih usko čuvaju. A, neće apsolutno svaki put Rašović nepogrešivo pucati, kao što je na početku – tada su Delfini jedino i vodili, bilo 2:0 – ili nešto kasnije u drugom poluvremenu.

Agresivniji su bili Španci, imali skoro duplo više ukradenih loptu – 13 naspram dedam – bolje pokrivali uglove, ali i oni su se u napadu, kao i Srbija, mučili kada se u polju igra šest na šest. Na postavljenu odbranu nisu imali adekvatan odgovor, već su iz igrača više i kontranapada, koji su im zaštitni znak, stizali do gola. I Delfini su kod igrača više imali visoke procente – realizovali pet od šest šuteva – ali su se povremeno muči da upute udarac.

Srbija je proigrala tek u završnici, nakon što su svetski prvaci stekli šest golova prednosti. Manje su komplikovali, donosili bolje odluke i bili opušteniji, što je rezultiralo hvatanjem priključka. Mogao je tim Uroša Stevanovića da priđe na gol zaostatka u poslednjih pola minuta, nije iskoristio igrača više, pa je pobeda Crvene furije bila nešto ubedljivija. Ipak, teško da će do bilo kakvog kruga doći…

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U FUKUOKI:

GRUPA D

Ponedeljak (17. jul)

Crna Gora – Južna Afrika 35:10

Srbija Španija 14:16

Sreda (19. jul)

06.30: Španija – Crna Gora

09.00: Južna Afrika – Srbija

Petak (21. jul)

05.00: Južna Afrika – Španija

06.30: Srbija – Crna Gora



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeDavid MartinUroš StevanovićAlvaro GranadosUnaj AgireAlberto MunarizFelipe PeroneStrahinja RašovićNikola Jakšić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara