Tajson Fjuri i Frensi Enganu (Foto: AFP)
Tajson Fjuri i Frensi Enganu (Foto: AFP)

Spektakl u Rijadu, "stonoteniser" pokazao zube: Fjuri iz nokdauna do pobede odlukom sudija

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.10.23. | 02:05

MMA borac Frensis Enganu bio blizu pobede u prvom bokserskom meču

Najavio je Tajson Fjuri duel sa MMA borcem Fransisom Enganuom kao sudar Novaka Đokovića sa stonoteniserom u finalu Vimbldona, jasno ističući da će brzo završiti posao sa "velikom masnom kobasicom", kako je nazvao bivšeg UFC šampiona u teškoj kategoriji. Ipak, malo je falilo da sa Enganuovom levicom pojede i svoje reči, pošto ga je Kamerunac oborio u trećoj rundi i dobro uzdrmao u svom prvom profesionalnom boksersom meču. Na kraju, posle 10 rundi intenzivne borbe u Rijadu, Kralj cigana je zadržao oreol nepobedivosti, odlukom sudija.

Iako je okršaj bio iznenađujuće izjednačen, opšti utisak je da je možda i Enganu zaslužio pobedu, što pokazuje i odluka jednog od sudija da glasa u korist Kamerunca 95:94. Ipak, ostala dvojica glasala su 96:93 i 95:94 u korist Britanca i dodelila mu trijumf.

Izabrane vesti

"Ovo defnitivno niko nije mogao da pretpostavi. Snažan je, jako udara i mnogo je bolji bokser nego što smo ikada mogli da zamislimo", rekao je britanski bokser posle 35. meču u karijeri i 34. pobede (jedan okončan nerešenim ishodom).

Fjuri je imao bolje otvaranje, dobro zatresao rivala u par navrata tokom prve runde i činilo se da bi zaista brzo mogao da završi posao. Ali, Enganu je uzvratio u drugoj rundi, čak je i raskrvario rivala, pa je postalo jasno da se neće predati bez borbe. A onda je vlasnik WBC pojasa u teškoj kategoriji završio na patosu. Osetio je moć Enganuove levice, pao u nokdaun, ali se ubrzo pridigao i nastavio duel.

Nakon što je preživeo treću, Fjuri je u četvrtoj silovito krenuo, ali se Enganu nije dao. Nastavio je Britanac da napada rivala i u petoj, ali je debitant u profesionalnom boksu ostao na nogama. Poslužio se i prljavim trikovima u narednoj rundi, pa je i laktom udario Kamerunca, ali nije mogao da nađe put do pobede. U sedmoj se vodila izjednačena borba, mada je Fjuri imao jedan efektan kroše, ali Enganu nije ni pomišljao da padne. Obojica su imali par dobrih udarac u osmoj rundi, osetio je Fjuri dobro Enganuovu levicu još jednom, pa se stekao utisak da će morati da nokautira rivala i da mu zadar jedan snažan udarac kako bi došao do pobede.

U devetoj rundi je bivši UFC šampion čvrsto stajao na nogama, pa se činilo da bi zbog nokdauna u trećoj mogao da dobije naklonost sudija. U desetoj je Enganu krenuo na sva ili ništa, pokušao da udari rivala iz sve snage, ali ga je promašio i reflektori su se sa ringa prebacili na sudije, koje su ipak dodelile pobedu britanskom bokseru.

Frensis Enganu nije bio razočaran.

"Osećam se sjajno, fantastično. Na kraju se nije završilo u moju korist, možda sam danas poražen, možda ranjen, ali umemo da grizem. Mogao bih sve ispočetka, siguran sam da bih bio još bolji. Ovo je moj prvi bokserski meč, sjajno isksutvo. U početku sam bio malo nervozan, ali sada znam da mogu da se bavim i ovim sr*****. Vuk je u kući. Večeras sam osetio vodu, ali sada joj znam temperaturu", rekao je Enganu posle meča.

U svakom slučaju, spektakularna uvertira u "najveći boksersi meč", duel Tajsona Fjurija i Olesandra Usika, koji će se krajem godine boriti za objedinjavanje kruna u teškoj kategoriji.


tagovi

boksTajson FjuriFrensis Enganu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara