Radost Delfina (©VSS/Slobodan Sandić)
Radost Delfina (©VSS/Slobodan Sandić)

Srbija deli lekcije u Podgorici, miriše na novu medalju: Direktno izboreno četvrtfinale Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.09.22. | 21:37

Delfini će za plasman u polufinale igrati prodit boljeg iz duela Italija - Francuska

Skrenula je seniorska vaterpolo reprezentacija Srbije u slepu ulicu, naletela je na zid i leto - igrala na tri velika turnira - završila bez osvojene medalje, no istim putem ne idu juniori. Nastavili su tamo gde su stali prethodnog leta, miriše na novu medalju Delfina. Drugu za mesec dana. 

Neverovatan posao radi Uroš Stevanović u mlađim kategorijama, gde god se pojave njegovi momci okite se odličjem. Na Svetskom prvenstvu u Beogradu osvojeno je srebro - Mađari slavili posle peteraca - a Srbija je blizu da na Evropskom prvenstvu u podgorici ostvari još jedan rezultat vredan pomena. Delfini su prošli kroz grupnu fazu neokrznuti i kao prvi iz grupe u konkurenciji aktuelnog šampiona Grčke, Nemačke i Rumunije plasirali se direktno u četvrtfinale. 

Izabrane vesti

Pored Srbije besprekoran učinak u grupnoj fazi kontinentalne smotre imali su Španci, Hrvati i Mađari, a muke Stevanovićevoj četi zadali su jedino Grci (13:12). U derbiju grupe aktuelni šampion Starog kontinenta je istopio četiri gola prednosti srpskog tima, tri puta zatresao mrežu za 74 sekunde i ipak ostao bez trijumfa. Bogdan Brešćanski taustavio je nalet Grka, a Vasilije Martinović, kapiten Srbije, je 26 sekudni pre kraja doneo pobedu. 

Delfini su pobedom nad Grcima i prethodno na otvaranju protiv Nemačke (15:9), odradili najvažniji deo posla, susret sa Rumunijom (14:6) bio je puka formalnost za potvrdu prve pozicije i dobijanje dodatnog dana odmora. Juniorska reprezentacija Srbije će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva igrati protiv boljeg iz duela Italija Francuska, a plasman među osam najboljih u Podgorici sutraće tražiti i Holandija - Nemačka, Grčka - Malta i Crna Gora - Gruzija. 

(©VSS/Slobodan Sandić)(©VSS/Slobodan Sandić)

Za “klasu 2003” ogroman plus je što se državnom timu glavnom gradu Crne Gore priključio Vasilije Martinović, koji je zbog obaveza sa seniorskom selekcijom u Splitu propustio Svetsko prvenstvo u Beogradu. Prvotimac Novog Beograda superioran je bio u grupnoj fazi u odnosu na vršnjake, isticao se u svim segmentima igre, a do sada je na turniru zabeležio devet golova, devet asistencija - čak pet protiv Grčke u najbitnijoj utakmici - tri ukradene lopte i tri blokade. 

Martinović je daleko najbolju partiju pružio u duelu sa braniocem krune. Najefikasniji akter susreta bio je na otvaranju sa Nemcima, a protiv Rumunije za overu prve pozicije je titulu najboljeg strelca podelio sa Nikolom Kojićem, jednim od najtalentovanijih igrača koje Srbija ima u mlađim uzrastima.


tagovi

juniorska vaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara