Angelos Vlahopulos (©MN Press)
Angelos Vlahopulos (©MN Press)

Srbija ima novog šampiona! Novi Beograd preživeo peterce i skinuo krunu Radničkom

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.05.22. | 20:30

Igor Milanović doneo drugi trofej na "11. april"

Nepunih godinu dana Radnički je bio najveća sila u Srbiji i regionu, kragujevački klub je u svom vlasništvu držao tri pehara. Situacija je iz korena promenila za mesec dana. Obrnuo je Novi Beograd sve naglavačke, promenio je poredak, skrojio je novi i regionalnoj kruni pridodao je srpsku. I to na kakav način, pobedom posle peteraca - 14:14, petercima 3:1.

Triler u rangu finala između Crvene zvezde i Radničkog, kada su crveno-beli osvojili titulu golom Denisa Šefika u poslednjoj sekundi. Ovoga puta gol uz zvuk sirene Radnički je golom Stefana Brankovića izborio peterce. Dušan Mandić je tri sekunde pre kraja pogodio za vođstvo, činilo se i pobedu... Pokušao je Marko Radulović, odbranio je Gojko Pijetlović i prosledio loptu u korner. I onda - Stefan Branković za peterce u kojima se proslavila “jedinica” Novog Beograda.

Izabrane vesti

Skinuo je Pijetlović šuteve Alekse Ukropine i Filipa Jankovića, a Strahinja Rašović, Dušan Mandić i Radomir Drašović bili su hladni kao špricer. Specijalac za peterce Stefan Todorovski nije uspeo da iz prozre, zamenio ga je Lazar Dobožanov na golu i odmah je usledio promašaj Draška Gogova. Vratio je nadu Stefan Branković preciznim hicem, uneo je neizvesnost, ali je hrvatski centar Josip Vrlić zatresao prečku i otpočelo je veliko slavlje Milanovićevog tima.

Srbija ima novog vladara, u Kragujevcu se na presto popeo Novi Beograd. Vratio se Igor Milanović posle dvogodišnje pauze poslu koji najbolje radi, pronašao je žicu drim-timu, stvorio hemiju, ali i šampiona. Ispisao je istoriju sa novobeogradskim klubom, osvojio je Jadransku ligu, a pečatirao ju je titulom nacionalnog šampiona skidanjem Radničkog sa trona i tu ne namerava da stane. Lestvica se diže gore, Novi Beograd ide po Ligu šampiona! 

Dušan Mandić i Miloš Ćuk (©MN Press)Dušan Mandić i Miloš Ćuk (©MN Press)

Završili su Milanovićevi momci u ekspresnom roku plej-of. U doigravanju niko im nije bio ravan, a jedini poraz u celokupnom prvenstvu, uključujući i prve dve faze, novobeogradskom klubu nanela je Crvena zvezda. Prvi favorit za titulu je stavljanjem tačke na finalnu seriju u Kragujevcu uradio ono što mu je bilo najpotrebnije - dobio je esktra dane za pripremu Fajnal-ejta Lige šampiona i izbegao je majstoricu sa najvećim rivalom drugu godinu unazad. 

Deklasirao je Novi Beograd šampiona u prvoj utakmici, Radnički nije pružio dostojan otpor, energije i žara nije bilo ni u naznakama. U Kragujevcu se sve okrenulo za 180 stepeni, ekipa Uroša Stevanovića je grizla je za svaku loptu. Fantastično je Radnički otvorio utakmicu, a na startu su nerešiva enigma bili kapiten Filip Janković i Josip Vrlić. Hrvatski centar razgrtao je sve oko sebe, sakupljali su bekovi i centri suparničkog tima isključenja - brzo su Duško Pijetlović i Radomir Drašović ušli u problem sa ličnim greškama, koji im je limitirao ulogu i minutažu - a profitirala je spoljna linija. 

Iz jednog od brojnih iznuđenih isključenja Hridi s Kvarnera profitirao je Filip Janković. Realizovao je peterac kapiten kragujevačkog kluba, a pre toga je iz kontre matirao Gojka Pijetlovića. Šuterski je loše otvorio utakmicu Novi Beograd, bekovi i krila su se ispucavali. Do daha je došao tek posle pogotka Angelosa Vlahopulosa sa krila, a kao i tokom čitave sezone najubitačniji bio je Strahinja Rašović. Najbolji strelac Novog Beograda u Ligi šampiona i Superligi nanizao je dva gola - jedan iz peterca - a sa kontra strane pridružio mu se Nika Šušiašvili

Radomir Drašović i Nikola Lukić (©MN Press)Radomir Drašović i Nikola Lukić (©MN Press)

Zakuvalo se na bazenu u Kragujevcu kada su sudije u jednom napadu dosudile tri isključenja Novom Beogradu, eliminisala je polovina ekipe, a onda je odluka preinačena?! Nešto što se ne viđa često. Urlao je Uroš Stevanović da su povređena pravila, dobio je objašnjenje da sat nije funkcionisao. Jedna sporna odluka, kojom su bila nezadovoljna oba tima, više je pogodovala Radničkom. 

Dodatno se podigao kragujevački Radnički, proradile su prve violine Nikola Lukić i Marko Radulović. Hirurški preciznim rezovima sa distance parali su najbolji strelci Radničkog protivničku mrežu, održavali su prednost i stvarali tenziju u redovima Novog Beograda. Izvanrednu sekvencu domaćina početkom trećeg kvartala prekinuo je golom Radomir Drašović i tog trena počelo je raspucavanje. Nikola Lukić sam protiv svih. Dvostruki šampion Srbije - osvajao titulu sa Šapcem i Radničkim - preuzimao je odgovornost kada su svi “bežali” od nje i - pogađao. 

Uzvraćali su Viktor Rašović, Draško Gogov i Angelos Vlahopulos uz zvuk sirene na Lukićeve strele, a onda su “podijum” preuzeli Dušan Mandić i Miloš Ćuk. Aktivirali su klubovi tešku artiljeriju. Nigde sjajnih šutera do završnice nije bilo, najbolje su čuvali za kraj. Silovitim udarcima cepao je Mandić mrežu iza leđa Lazara Dobožanova, a Ćuk je izvukao prelep lob, a zatim lansirao i bombu. Nikola Jakšić je svezao dva gola u završnici, ali je Radnički zahvaljujući kapitenu Jankoviću i Luki Pljevančiću ostao u igri. Ni kada je Mandić tri sekunde pre kraja zatresao mrežu Radnički se nije predavao. Mladi Stefan Branković uzeo je poslednji šut, izborio je peterce, koji su bili samo odlaganje neminovnog.

FINALE SUPERLIGE SRBIJE (DRUGA UTAKMICA)

Subota

Radnički - Novi Beograd 14:14, petercima 1:3

MEČ ZA TREĆE MESTO (DRUGA UTAKMICA)

Subota

Šabac – Partizan 13:7

MEČ ZA PETO MESTO (DRUGA UTAKMICA)

Subota

Vojvodina – Crvena zvezda 4:10


tagovi

Uroš StevanovićIgor Milanovićvaterpolo SrbijaVK RadničkiVK Novi BeogradDušan MandićViktor RašovićStrahinja RašovićRadomir DrašovićGojko PijetlovićDuško PijetlovićAngelos VlahopulosNikola LukićMarko RadulovićJosip VrlićLazar Dobožanov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara