Zoran Božović (©MN Press)
Zoran Božović (©MN Press)

Srbija ne mora da brine za budućnost: Zlatni momci sa Malte se u Beogradu penju na svetski tron

Vreme čitanja: 2min | pet. 19.08.22. | 11:28

U finalu Svetskog prvenstva vaterpolo klasik, Mađari poslednja prepreka timu Uroša Stevanovića na putu do krunisanja (20.30)

Prolazi seniorska reprezentacija Srbije kroz tranzicioni period posle povlačenja šestorice olimpijskih šampiona, dugogodišnjih potpornih stubova nacionalnog tima. Nalazi se u mini-krizi, čeka se prva medalja u novoj eri, ali za budućnost ne mora da brine. U mlađim kategodijama odrastaju supertalentovana deca, žetva medalja se ne prekida. 

Tamo gde je jedna generacija juniora stala prethodnog leta, nastavila je druga ove godine. Pre nešto manje od godinu dana, početkom septembra, juniori predvođeni Urošem Stevanovićem su se na Svetskom prvenstvu u Pragu okitili zlatom. Dobar deo zlatnih dečaka zaigrao je sa seniorima u državnom timu, Marko Radulović postao je standardni reprezentativac. Dve sedmice kasnije, istog meseca, mlađi juniori su na Malti krunisani u prvake Evrope. Isti momci danas u Beogradu jurišaju ka tituli svetskog šampiona, a u finalu na bazenu “Milan Gale Muškatirović” udariće na velikog rivala - Mađarsku (20.30). 

Izabrane vesti

Izvodi Uroš Stevanović još jednu generaciju na pravi put, oblikuje momke koji su “prošli kroz šake” Miloša Korolije i Slobodana Nikića, učestvuje u procesu pravljenja novih šampiona i građenju pobedničkog karaktera odmalena. Dominantno je Srbija stigla do prilike da na otvorenom bazenu kraj Dunava igra za novo zlato, lomila je Hrvate i Holanđane u drugim poluvremenima sjajnom igrom, prevashodno u fazi napada. 

Profilisao se od samog starta turnira Nikola Kojić, izdanak Partizanove škole vaterpola, kao prva strela srpskog tima. A, najbolje je sačuvao za nokaut fazu i završnicu turnira. Spakovao je pet golova Holanđanima - kroz mlađe kategorije nagoveštavaju da bi mogli ulaganjima i pedantnim radom da se vrate na vaterpolo mapu i u seniorskoj konkurenciji - i preuzimao odgovornost u presudnim momentima, zajedno sa Petrom Stanićem iz Šapca. 

Obratiće pažnju Mađari na momka koji stasava na “Banjici”, postigao je 17 golova na turniru i tresao mrežu u svih pet utakmica, a ništa manja pretnja neće biti njegov klupski kolega Zoran Božović, odnosno Aleksandar Kovačević iz Valisa, koji je najbolji meč odigrao u četvrtfinalu protiv Hrvatske kada je dao četiri gola. Ima Srbija veliku zalihu u Bogdanu Gavriloviću iza koga je nastup u Svetskoj ligi, razgrtao je čuvare na liniji dva metra u grupnoj fazi, ali se stišao nakon toga. 

Koliko je na Svetskom prvenstvu za igru Srbije u napadu i realizaciju bitan učinak Nikole Kojića, toliko je Mađarima značajan Roland Gašt. Postigli su podjenak broj golova, među najefikasnijima su na turniru, a prvoj violini Mađarske velika podrška su Akoš Nađ - 14 puta pogađao u Beogradu - i Vins Varga iz Ferencvaroša, koji je na dvocifrenom broju pogodaka (11). 

Kako god da se klasik završi, bilo da Srbija osvoji zlato ili joj bude dodeljeno srebro, ne mora da brine. Zlatni momci kucaju na vrata seniorske reprezentacije. 


tagovi

juniorska vaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara