Dušan Mandić (©MN Press)
Dušan Mandić (©MN Press)

Srbija nema luksuz da izgubi Mandića

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.04.23. | 17:24

Autodestrukcija na delu...

Sukoba nije bilo. Ni nediscipline. A, kapiten Dušan Mandić je izbačen iz ekipe i vidno ga je odluka Živka Gocića i kompletnog klupskog rukovodstva – jer, jelte, stoje iza trenera – povredila. Jedan od najtrofejnijih sportista koje je dala Srbija je ponižen, a posledice bi mogle da budu dalekosežne.

Iz sadašnje perspektive povratak u srpski vaterpolo je za Dušana Mandića greška. Napustio je sredinu gde je bio cenjen i uvažavan, gde je stasao kao igrač i čovek – Partizan ga je lansirao, u Pro Reku se formirao – i igrao najbolji vaterpolo. Napustio je “sigurno” okruženje i posle godinu i po dana provedenih u Novom Beogradu dočekao da mu vrata budu zatvorena.

Izabrane vesti

Saradnja sa Novim Beogradom je ispala ono čemu se dvostruki olimpijski šampion nije nadao. Ni u klubu, kako kažu, nisu zadovoljni. Očekivali su više, pa i pored toga što Dušan Mandić ima važeći ugovor – pre dva leta obavezao se na četvorogodišnju saradnju – malo je verovatno da će ga odraditi do kraja.

Nazire se rastanak, ali od samog “raskida” sa Novim Beogradom, što se trenutno čini kao logičan sled događaja u skorije vreme, opasniji može da bude status Dušana Mandića u srpskom vaterpolu. Kroz njegovo “pismo” jasno je da će se boriti da sačuva čast i ugled, da ne želi da sve ostane na nemuštim odgovorima, a rečenica što zabrinjava i može se tumačiti na različite načine glasi:

“Ovakvi negativni postupci i radnje će se neminovno negativno odraziti i na reprezentativni vaterpolo”, napisao je Dušan Mandić.

Srbija nema luksuz da izgubi Dušana Mandića. Naročito ne u trenutku kada je reprezentacija na novom početku i prekretnici.

Ne bi imala ni kada su okosnicu činili Andrija Prlainović, Filip Filipović, Duško Pijetlović… Preveliki bi to luksuz bio za bilo koju generaciju i bilo koji državni tim.

Dušan Mandić je potreban srpskoj reprezentaciji i kada prolazi kroz krizni period, i kada ne pruža najbolje partije, jer spada u red klasnih igrača. Nema ih previše u vaterpolu. Uostalom, projektovan je da bude vođa Srbije u narednom periodu, da se igra vrti oko njega i novog kapitena Nikole Jakšića, a oko obijice se digla velika prašina u proteklom periodu.

Kapiten Nikola Jakšić nije dobio dozvolu kluba da se priključi reprezentaciji, a Dušan Mandić je u Novom Beogradu degradiran.

Dušan Mandić (©MN Press)Dušan Mandić (©MN Press)

Levoruki bombareder ima podršku saigrača – njegovu objavu na društvenim mrežama delili su Nikola Jakšić, Radomir Drašović… – ali iz Saveza se niko nije oglašavao, i to bi mogla biti jedna od bitnih stavki vezanih za budućnost momka iz Boke u srpskom vaterpolu.

Situacija je nezapamćena. Ne samo u svetu vaterpola, već i generalno u sportu. Sklonjena je prva zvezda tima, kapiten, levoruki šuter kakvi su deficitarni. I to ne zbog konflikta, kako kažu iz Novog Beograda, već jer ne ispunjava očekivanja. I da je to za dobrobit kluba.

Teško da na koncu može pozitivno da se odrazi i na ekipu – na stranu što svi igrači ne podržavaju ovakvu odluku – jer će doći do disbalansa, a protivnicima će biti lakše da skautiraju srpskog šampiona i neće biti iznenađenje ukoliko budu provocirali šut sa nezgodno strane.

Što se tiče reprezentacije, u najgorem slučaju, totalna šteta. Što bi bilo stavljanje državnog tima na “stand by”. A, to bi mogla da bude jedna od poruka iz “pisma” da će se pojedini potezi odraziti i na reprezentativni vaterpolo.

Proći kroz sve neokrznut, smognuti snage za letnje reprezentativne akcije i biti tip-top spreman za novu sezonu, za to su potrebni čelični živci.



tagovi

Dušan MandićŽivko GocićSlobodan SoroVK Novi Beogradvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo Srbijavaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara