Nikola Kojić (©MN Press)
Nikola Kojić (©MN Press)

Srbija ostala bez pobede na startu Svetskog prvenstva, Mađari se opet radovali posle peteraca

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.06.23. | 20:47

Samo što ovoga puta daleko manje boli, nego prethodnog leta…

Minulog leta Srbija se u mlađim uzrasnim kategorijama okitila sa tri medalje. Dva odličja uzela je na planetarnim šampionatima (srebro na prvenstvu do 18 godina, odnosno bronzu na prvenstvu do 16 godina), kao i zlato na Evropskom prvenstvu u Podgorici, te tako na najbolji mogući način zaključila ciklus.

Seniorima nije išlo, ali je stigla potvrda da srpski vaterpolo ima budućnost i sve što je potrebno jeste kvalitetno raditi sa mladim igračima i navikavati ih i uvoditi u seniorske vode. Prvi šampionat, onaj planetarni igran u Beogradu, proteklog leta zaključen je porazom Srbije u finalu od Mađarske na peterce, a na istovetan način danas je počelo juniorsko Svetsko prvenstvo u Rumuniji - 12:12, petercima 15:17.  

Izabrane vesti

Srbija u uzrastu do 20 godina brani titulu osvojenu u Pragu pre dve godine, kada je tokom čitavog turnira briljirao Marko Radulović i ubrzo dobio prekomandu u seniorsku reprezentaciju. Odbrana krune nije počela na najbolji način, ali poraz na startu od Mađara ne menja mnogo toga. Jer, severni susedi će, kao i pre godinu dana, biti među glavnim konkurentima - ako ne i najveći - mladim Delfinima na turniru u Rumuniji.  

Ekipa koju predvodi Miloš Korolija mogla je i bez penal-drame, imala je gol prednosti do poslednjeg minuta, kada je na scenu stupio Vins Pal Vigvari. Realizovao je peterac - prethodno Zoran Božović faulirao Petera Salaja - i približio Mađare raspucavanju. Vasilije Martinović, najbolji igrač Evropskog prvenstva igranog u Podgorici, imao je priliku 12 sekundi pre kraja da donese pobedu Srbiji, međutim, mađarski čuvar mreže ukrotio je njegov šut sa preko šest metara.  

U raspucavanju su srpski juniori jedanput bili neprecizni, Aleksandar Kovačević je uzdrmao prečku, a udarac nije bio dovoljno precizan da bi lopta prešla preko zamišljene gol-linije. Svi mađarski izvođači su bili nepogrešivi, pa će tim Miloša Korolije prvi trijumf na planetarnom šampionatu tražiti protiv Grčke sutra od 14.00. I Heleni su, poput mladih Delfina, na otvaranju pretrpeli poraz, bolja je bila Amerika. Ali, za razliku od Srbije nemaju bod.

Kod Srbije je, računajući i penal-seriju, najefikasniji bio Nikola Kojić sa tri gola. Pratio ga je klupski kolega Bogdan Gavrilović, a kao i centar kragujevačkog Radničkog dva gola postigli su Luka Gladović, Vasilije Martinović i Aleksandar Kovačević.


tagovi

juniorska vaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara