Dušan Mandić protiv Zvezde (©Starsport)
Dušan Mandić protiv Zvezde (©Starsport)

Srpski derbi u Zagrebu: Zvezda sa Savićem juri prvi trijumf, Milanović debituje na klupi Novog Beograda

Vreme čitanja: 5min | pet. 04.03.22. | 12:50

Sudar trofejnih stručnjaka na bazenu kraj Save

Srpski vaterpolo posle dužeg vremena ima četiri kluba izuzetnog kvaliteta, čak tri igraju u grupnoj fazi Lige šampiona i ove sezone odigrali su sijaset derbi susreta među sobom. U toku danađnjeg dana će još dva, pošto Partizan u Kragujevcu na regionalnom turniru udara na Radnički (18.50), dok se u Zagrebu sastaju Crvena zvezda i Novi Beograd (20.45).

Crveno-bele za Zagreb vežu lepe uspomene, jer su u hrvatskoj prestonici prošli drugi krug kvalifikacija za Ligu šampiona, i kasnije se preko Savone plasirali u društvo najboljih i priključili Novom Beogradu i Radničkom. Ipak, Zvezda je jučerašnjim porazom na startu trećeg regionalnog turnira drastično umanjila šanse da se nađe na Fajnal-foru i kako ne bi izgubila i matematičke šanse za tako nešto, moraće drugi put u dve nedelje da tuče drim-tim.

Izabrane vesti

Krajem februara crveno-beli su na Dorćolu protiv Novog Beograda odigrali utakmicu sezone, trijumfovali su u dramatičnoj završnici i naneli timu snova prvi poraz u Superligi Srbije. Ivan Basara je 35 sekundi pre kraja katapultirao loptu iza Pijetlovićevih leđa, rasparao je mrežu Novog Beograda i Zvezda je izvojevala prvu pobedu u duelu sa Novim Beogradom u tekućoj sezoni.

Dejan Savić se u tom susretu još jednom uverio čime raspolaže pre preuzimanja kluba - posmatrao ga sa tribina - a sada će pokušati sa crveno-belima opet da iznenadi Novi Beograd i dokaže da taj trijumf na Dorćolu nije bio slučajnost. Ali, i da upiše prvu pobedu od povratka na Zvezdinu klupu. Do sada je pretrpeo poraze od dubrovačkog Juga u Ligi šampiona i Jadrana iz Herceg Novog na startu turnira u Zagrebu. 

U odnosu na pomenuti meč desila se velika promena u Novom Beogradu. Klub je preuzeo trofejni stručnjak Igor Milanović, a debi će imati danas u Zagrebu. Imao je Milanović svega nekoliko dana da se upozna sa ekipom i prenese momcima svoje zamisli... 

“Posle devet treninga u izvanrednim uslovima ovde na bazenu „11. april“ i ekipom koja zaista ima veliki kvalitet, mogu da kažem da sam uživao. Debitujem na klupi Novog Beograda u Zagrebu i zbog toga sam veoma uzbuđen”, počeo je priču Igor Milanović, trener Novog Beograda. 

Ivan Basara i Dušan Mandić (©Starsport)Ivan Basara i Dušan Mandić (©Starsport)

Novi Beograd u derbi ulazi kao drugoplasirani tim sa dva boda zaostatka za Dubrovčanima. Biće neophodno drim-timu da ostvari sve pobede u Zagrebu, ali i da se nada da će Jug posrnuti na turniru u Kragujevcu. Samo tako mogao bi do prvog mesta na kraju ligaškog dela, koje donosi benefit organizacije Fajnal-fora Jadranske lige. 

“Naš rad prethodnih dana bazirao se na grupnoj taktici, a dosta vremena smo posvetili odbrani i uigravanju. Mislim da ova ekipa zaista ima kvalitet koji je samo potreban da se na pravi način ispolji u pravim trenucima. Daću sve od sebe da iz utakmice u utakmice igramo sve bolje i beležimo pobede. Ova ekipa nema šta drugo da traži nego da u svakom meču ide da pobedi. Siguran sam da će biti uspona i padova, ali spremni smo”. 

U Zagrebu će se Novom Beogradu putevi, pored Crvene zvezde, ukrstiti sa splitskim klubovima Jadranom i Mornarom. Meč sa Jadranom će poput duela sa crveno-belima biti ozbiljan ispit na početku Milanovićeve odiseje sa ambicioznim klubom. Splićani su turnir otvorili pobedom i bodovno se poravnali sa Novi Beogradom, a u odnosu na prethodna dva turnira jači su za golmana Ivana Marcelića, koji je u Jadran stigao iz zagrebačke Mladosti. 

“Zvezda je neugodna ekipa, a poslednji put smo poraženi u duelu sa crveno-belima. Red je da pokažemo celom vaterpolo svetu da smo mi bolji tim. Mislim da će i u subotu protiv splitskog Jadrana biti izuzetno uzbudljiva utakmica, koji se i pojačao u međuvremenu i doveo veoma dobrog golmana. To je ekipa koja ima vrhunske pojedince, mlade i iskusne igrače. Mornar je za nijansu slabija ekipa, ali i to će biti još jedan ispit za nas da vidimo kako se ponašamo kao ekipa”, rekao je Milanović uz konstataciju da u Zagreb njegov tim putuje u kompletnom sastavu. 

Gavril Subotić i Đorđe Vučinić (©Starsport)Gavril Subotić i Đorđe Vučinić (©Starsport)

Sa danom “zakašnjenja” otputovao je Novi Beograd u Hrvatsku. Po rasporedu je Milanovićev tim bio slobodan prvog dana takmičenja i svež je stigao u Zagreb. Olakšavajuća okolnost za nekadašnjeg trenera Partizana i Crvene zvezde je što može da računa na sve igrače, što znači da će Novi Beograd udariti svom silinom na crveno-bele. 

Biće zanimljivo videti kako će se igrači snaći u sistemu igre koji će postaviti novi trener i hoće li im biti potrebno vreme da usvoje Milanovićeve ideje, ili će pak sve odmah kliknuti u Novom Beogradu. Sa druge strane, Dejan Savić je na gostovanju dubrovačkom Jugu u Ligi šampiona dao veći prostor mladom Rodoljubu Gajiću, koji mu je vratio sa tri gola. Nema Zvezda šta da izgubi, može da odigra rasterećeno i za svoju dušu. Biće to prilika za mlade igrače da se dokažu Saviću i polako počnu da se nameću. Vuk Milojević i golman Vladimir Mišović našli su se na poslednjem spisku selektora za gostovanje Slovačkoj u Svetskoj ligi, uz Gavrila Subotića

Đorđe Vučinić, srpski reprezentativac i prvotimac Novog Beograda, očekuje još jedna neizvestan i iscrpljujuć meč sa Zvezdom. 

“Sve tri utakmice su jako bitne za nas. Mislim da smo veoma vredno radili u poslednje vreme, dali smo sve od sebe i sigurno da idemo na pobedu u sva tri meča. Ponavljam, neće biti lako. Respektujemo sve protivnike sa kojima igramo, ali mislim da je suština da se držimo zajedno, da poštujemo zadatke koje trener od nas zahteva, i u tom slučaju ne bi trebalo da bude nikakvih problema”.

Ne manjka Novom Beogradu motiva, žele Đorđe Vučinić i saigrači da se revanširaju crveno-belima za prvenstveni poraz. 

“Mislim da je to sportski. Jednostavno, u tom meču nismo pokazali ono što znamo. Želimo da se revanširamo i sigurno smo favoriti u toj utakmici, ali to treba da dokažemo i u bazenu”, zaključio je Vučinić.

TREĆI TURNIR REGIONALNE LIGE 

RASPORED ZAGREB 

3. mart

Crvena zvezda - Jadran HN 9:11

Jadran ST - Budva 17:7

Mladost - Mornar 11:7

4. mart

17.00: Jadran HN - Jadran ST

18.50: Mornar - Budva

20.40: Novi Beograd - Crvena zvezda 

5. mart

17.00: Jadran HN - Mornar

18.50: Mladost - Crvena zvezda

20.40: Jadran ST - Novi Beograd 

6. mart

10.00: Budva - Crvena zvezda

11.50: Jadran ST - Mladost

13.40: Mornar - Novi Beograd 

RASPORED KRAGUJEVAC 

4. mart

17.00: Jug - Primorac

18.50: Radnički - Partizan

20.40: Šabac - Solaris 

5. mart

17.00: Šabac - Primorac

18.50: Partizan - Solaris

20.40: Radnički - Jug

6. mart

17.00: Primorac - Partizan

18.50: Solaris - Jug

20.40: Radnički - Šabac



tagovi

VK Crvena zvezdaVK Novi BeogradDejan SavićIgor MilanovićĐorđe VučinićRegionalna vaterpolo ligaRegionalna liga u vaterpoluvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara