Dušan Mandić (©Marcel ter Bals/MTB Photo/ VSS/Totalwaterpolo)
Dušan Mandić (©Marcel ter Bals/MTB Photo/ VSS/Totalwaterpolo)

Šta čeka Srbiju u završnici? Crta se klasik sa Hrvatskom, na putu i svetski prvaci

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.02.24. | 09:22

Kostur Svetskog vaterpolo prvenstva je formiran

Primarni cilj na Svetskom prvenstvu u Dohi je ostvaren, srpski vaterpolisti su izvadili vizu za Olimpijske igre. Šampion iz Rio de Žaneira i Tokija će u Parizu braniti tron. Delfini su bez greške odigrali u grupnoj fazi, upisali su tri pobede i stekli direktnu prohodnost u četvrtfinale. Imaće tri dana za regeneraciju, ali i pripremu eliminacione utakmice u kojoj će se najverovatnije susresti sa velikim rivalom.

Grupna faza je završena, pored Srbije su direktno među osam na planetarnom šampionatu ušli Španci, Grci i Mađari. Svi čekaju ishode mečeva baraža za četvrtfinale, kako bi saznali protivnike, međutim, da se naslutiti ko će im biti. Sve je poprilično izvesno za olimpijskog šampiona. Na pomolu je vaterpolo klasik.

Izabrane vesti

Trebalo bi da se dogodi čudo kako u četvrtfinalu Svetskog prvenstva ne bi bio igran El Klasiko. Nacrtao se duel između Srbije i Hrvatske, praktično Uroš Stevanović sa stručnim štabom i igračima može da ga priprema, jer evropski viceprvak u baražu ima najlakši zadatak – očekuje ga obračun sa Kinezima.

Osim ako ne dođe do velikog iznenađenja, prvorazredne senzacije, posle nešto jače od godinu i po dana srpski i hrvatski vaterpolisti opet će biti megdandžije. Nisu se sastajali od planetarne smotre u Budimpešti i leta 2022. godine, koje je bilo polazna tačka za novu generaciju. I tada su Delfini bili prvi u grupi, direktno su se plasirali među osam najbolji, dok su Barakude morale da prođu kroz lažnu osminu finala. Dobile su Gruziju, a potom i Srbiju.

Hrvatska je na tom meču bila oslabljena, bek Rino Burić nije imao prava da nastupi, jer mu je prethodno u grupnoj fazi dosuđen brutaliti zbog udaranja Japanca. Ipak, i bez bitnog šrafa bolje su odigrale Barakude na Margit Sigetu, a ‘iks faktor’ bio je Franko Lazić, koji je postigao dva gola. Do tada nijedan na šampionatu.

Kompletan kostur na Svetskom prvenstvu u Dohi je formiran. Jedan par baraža činiće Hrvatska i Kina, a ostale: Australija – Francuska, Crna Gora – Rumunija, Amerika – Italija.

 (©Totalwaterpolo) (©Totalwaterpolo)

Apsolutni favoriti su Hrvati, Crna Gora je kvalitetnija od Rumunije i protiv direktnog konkurenta za olimpijsku vizu može do Pariza i četvrtfinala planetarnog šampionata. Po svemu viđenom do sada, Francuzi ne bi trebalo da imaju problem sa Australijancima, a najuzbuljiviji duel trebalo bi da bude između Italijana, koji takođe (još) nisu obezbedili mesto u avionu za Grad svetlosti, i Amerikanaca.

Dejan Udvičić će biti lišen usluga najboljeg igrača, prve zvezde reprezentacije – Bena Haloka. Američkom centru je protiv Delfina dosuđen brutaliti, zbog udaranja Nikole Jakšića i povlačenja kapitena srpske reprezentacije za glavu. A, odgovorni su odlučili, da ga suspenduju samo na jedan meč. Praksa je, uglavnom, da brutaliti povlači dva meča neigranja…

Poznata su ukrštanja do kraja šampionata, a u polovini kostura u kome je Srbija, nalazi se i svetski prvak – Mađarska. Ovoga puta je, za razliku od Evropskog prvenstva u Zagrebu, došla u najjačem sastavu. Ali, o tom potom, glavu prvo treba podesiti za El Klasiko.

(©Totalwaterpolo)(©Totalwaterpolo)tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija Crne GoreVaterpolo reprezentacija ItalijeVaterpolo reprezentacija AustralijeVaterpolo reprezentacija FrancuskeVaterpolo reprezentacija RumunijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara