Alberto Munaris (©Reuters)
Alberto Munaris (©Reuters)

Stari dužnik čeka Srbiju! Perone magičnim lobom poslao Španiju direktno u četvrtfinale

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.01.24. | 18:47

Francuska pretrpela i treći poraz u prvoj diviziji i Delfini će im biti rivali ukoliko sutra negativno ne iznenade

Mnoge nedoumice su otklonjene, čeka se još samo – Srbija. Olimpijski šampion je na potezu, stari dužnik ga čeka u osmini finala. Francuska je preko leđa najtrofejnije vaterpolo nacije u ovom veku – Mađarska je svih vremena – ušla u prvu diviziju, dobila priliku da igra sa timovima vrhunske klase i pretrpela tri poraza u grupi. Crnogorci su je dobili na peterce, Hrvati u osnovnom delu, a Španci 'zakucali' na poslednje mesto – 9:6.

Situacija je čista, izbistrila se voda u bazenima u hrvatskim hramovima vaterpola. Francuska je grupnu fazu završila na četvrtoj poziciji i Delfini će im biti rivali u baražu za četvrtfinalu, osim ukoliko sutra protiv Malte negativno ne iznenade. A, tako nešto je teško i zamisliti, predstavljalo bi igranje sa ugledom i nespojivo je sa Srbijom.

Izabrane vesti

Novi duel Francuske i Srbije se crta. Tim Florijana Bruzoa, kome je hrvatski trener Vjekoslav Kobešćak pomoćnik i često vodi glavnu reč, pre dve godine je na Evropskom prvenstvu u Splitu zadao bolan udarac olimpijskom šampionu, izbacio ga je u osmini finala i poslao u drugu diviziju. Francuski vaterpolisti za razliku od srpski ne moraju da brinu ni za plasman na Igre u Parizu, jer su na osnovu domaćinstva stekli prohodnost, manji će biti pritisak na njima, međutim, nije ni lako podići se posle tri poraza.

Francuska je protiv Crne Gore ispustila dva gola prednosti u završnici i u penal-seriji ostala bez pobede. Hrvatska ju je deklasirala, držala se jedno poluvreme, a i Španija je u drugom delu ritmom slomila ekipu prepunu legionara. Ali, uz dosta muke. Prvenstveno iz razloga što Crvena furija još jednom nije 'zatvorila' utakmicu, počela je da paniči i vuče neshvatljive poteze u fazi napada.

Španija ima problem, ne liči na sebe. Nedostaje joj Martin Famera, izašao je iz povrede Alberto Munaris, golman Unaj Agire dosta oscilira – zbog toga je danas među stativama šansu dobio Eduardo Lorio – no daleko veći problem je što brza u pozicionom napadu. I što u niskom procentima koristi situacije sa igračem više, a protiv Francuza nije bilo ni munjevite tranzicije.

Zvuči neverovatno, ali Crvena furija je do poslednje četvrtine dala tek jedan gol kada je imala igrača više u bazenu. U četvrtoj deonici još jedan, sve skupa kada joj je sve bilo otvoreno pucala 2/8. Kontranapada gotovo da nije bilo, a i prednost od tri gola za koju je krvavo radila brzopotezno je i gotovo u potpunosti nestala u završnici, kada je voda počela da ulazi u uši posle ishitrenih udaraca ka golu Uga Fontanija. Opet je vremešni Felipe Perone morao da vadi kestenje iz vatre....

Kada su Ugo Kruzija i centar Mišel Bodegas hicem uz zvuk sirene vratili Francusku na gol zaostatka, čovek od 36 leta izveo je najlepši potez na utakmici. Svi su očekivali da silovito raspali sa distance, a on je lobovao Uga Fontanija. Magija! Pogodio je suprotan ugao, a zatim u poslednjem španskom napadu na meču, na dodavanje Marka Larumbea, katapultirao Španiju u četvrtfinale.

Ugo Fontani mučio je španske šutere, imao je deset intervencija i zadržao je standard. Odbrana je u većem delu bila na visokom nivou, do četvrte deonice Francuzima je najveća enigma bio Alvaro Granados. Igrač Novog Beogarda tresao je mrežu i sa centralne pozicije, ali i sa nezgodne strane. Zajedno sa Albertom Munarisom bio je pretnja sa distance. Sa druge strane, francuska legija stranaca imala je poteškoća u pozicionom napadu, do golova je dolazila individualnimm rešenjima i Toma Vernu bio je neutralisan.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U HRVATSKOJ:

PRVA DIVIZIJA

GRUPA A (DUBROVNIK)

Četvrtak

Crna Gora – Francuska 10:10, petercima 10:9

Španija – Hrvatska 9:9, petercima 3:5

Subota

Crna Gora  Španija 12:14

Hrvatska  Francuska 12:7

Ponedeljak

Španija – Francuska 9:6

20.15: Crna Gora – Hrvatska

GRUPA B (ZAGREB)

Četvrtak

Gruzija – Italija 5:22

Mađarska – Grčka 8:10

Subota

Gruzija – Mađarska 11:15

Grčka – Italija 8:15

Ponedeljak

Gruzija – Grčka 9:18

19.00: Mađarska – Italija



tagovi

Alberto MunarizAlvaro GranadosFelipe PeroneDavid MartinVaterpolo reprezentacija FrancuskeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluMark Larumbe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara