Zoran Terzić i Dejan Savić (Reuters)
Zoran Terzić i Dejan Savić (Reuters)

Statistika potvrdila praksu: Savić i Terzić dvojica najuspešnijih selektora u istoriji srpskog sporta

Vreme čitanja: 2min | ned. 08.08.21. | 12:03

Trener vaterpolista jedini osvojio šest zlata, a trener odbojkašica devet medalja sa velikih takmičenja

Od 1927. godine kada je vaterpolo reprezentacija Kraljevine Jugoslavija prvi put bila učesnik Evropskog prvenstva na selektorskim klupama sedeo je veliki broj srpskih stručnjaka koji su, ma kako nam se zemlja zvala, vodili naše nacionalne timove (u vaterpolu, fudbalu, odbojci, košarci i rukometu) na velikim takmičenjima do istorijskih uspeha. Doduše bilo je i neuspeha, ali o tome drugom prilikom. Vreme je za prebrojavanje trofeja.

Aleksandar Tirnanić je znao fudbalerima, Ranko Žeravica košarkašima, Branislav Pokrajac rukometašima, Zoran Gajić odbojkašima, a Dejan Savić dva puta vaterpolistima da iscrta put do sportskog Olimpa.

Izabrane vesti

Njihove kolege Aleksandar Nikolić, Željko Obradović, Nikola Stamenić, Zoran Živković, Svetislav Pešić, Zoran Terzić, Dejan Udovičić, Dušan Ivkovića i Zoran Pantazis predvodili su naše sportiste do krova sveta.

Na čelu nove generacije trofejnih trenera su Slobodan Kovač koji je vratio odbojkaše na krov Evrope i Marina Maljković čije su košarkašice nedavno ponovo zavladale Starim kontinentom.

Naravno, u našoj (i jugoslovenskoj) istoriji ima još srpskih stručnjaka koji, iako nisu stigli do zlata, sa učenicima su učinili ponosnim mnoge generacije.

Kada se sve sabere po onoj formuli kojom državni organi (ne samo Srbije) obračunavaju uspehe, odnosno da su koeficijenti za olimpijsko zlato, srebro i bronzu 3, 2,5 i 2, za svetska odličja 2,5, 2 i 1,5, a za evropska 2, 1,5 i 1, statistika pokazuje isto što i teren, odnosno bazen: Dejan Savić, jedini koji je kao trener osvojio bar po jedno olimpijsko, svetsko i evropsko zlato, a ima ih ukupno šest, i Zoran Terzić, jedini koji ima kolekciju od čak devet odličja sa tri najveća takmičenja, dvojica su najuspešnijih srpskih selektora u istoriji timskog sporta.tagovi

Dejan SavićZoran Terzićtokio 2020vaterpolo reprezentacija Srbiježenska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara