Boris Puhovski (©Starsport)
Boris Puhovski (©Starsport)

Šteta! Završena evropska priča Vojvodine na tragičan način

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.03.24. | 22:25

EHF Liga Evrope: Srpski šampion pobedio Kadeten na Slanoj bari sa 24:21 (11:8), ali je falio jedan gol za Top 12

Veliki pad Novosađana u finišu. Od 7:0 na startu meča, željenih četiri i više pogodaka prednosti većim delom utakmice, na kraju Pirova pobeda rukometaša Vojvodine protiv Kadetena – 24:21 (11:8) u poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope. Falio je jedan gol za nokaut fazu, odnosno Top 12. Imao je domaćin napad za +4, ali su se spetljali rukometaši u crveno-belim dresovima... U prvom meču je švajcarski šampion slavio na svom terenu sa 27:24 i zahvaljujući boljoj gol-razlici ide dalje.

Velika šteta. Bolji tim je eliminisan. Ostaje velika žal, ali i škola za narednu sezonu za srpskog šampiona. Četa Borisa Rojevića je eliminisana iz Lige Evrope, završila je poslednja u Grupi 3, ali je ispraćena gromoglasnim aplauzom više od 2.000 navijača na Slanoj bari koji su napravili južnoameričku atmosferu na Klisi.

Izabrane vesti

Finiš je bio dramatičan. Andrej Trnavac je dao nadu domaćinu, posle odbranjenog zicera na 23:21, tri minuta pre kraja. Petar Đorđić je na minut i 20 sekundi pre kraja postigao gol iz penala, za 24:21.

Gosti su se posle tajm-auta Hrvoja Horvata spetljali, izgubili su loptu. Imali su Novosađani napad za dvomeč sa Fukse Berlinom, braniocem trofeja, za verovatno pun SPENS, ali nije uspeo domaćin da postigne zlatan vredan gol. Dugo je Boris Puhovski držao loptu, ušao u faul, vreme je isticalo. Ostalo je 10 sekundi do kraja. Jovica Nikolić je probao da proigra pivotmena Ratkovića, ali nije uspeo, za muk na Slanoj bari, ali... Vojvodina je pokazala da raste, da napreduje krupnim koracima i da tek treba da pravi čuda u Evropi.

Imala je Voša čudesnog Andreja Trnavaca na golu, raspucane Gregora Ocvirka i Luku Rogana, ali na kraju nešto slabiji finiš, bez rešenja u napadu, stegla se ruka kada se odlučivalo, neke tehničke greške, promašen penal Gregora Ocvirka i izgubljena lopta Slovenca za kontru i gol Kadetena u finišu. Sve su to nijanse koje su kumovale ispadanju iz Evrope na tragičan način. Do poslednjih pet-šest minuta je Ocvirk bio najbolji igrač Voše u napadu, ali pad koncetracije u finišu.

Voša je krenula kao iz snova. U 14. minutu, posle pogotka Luke Rogana, na semaforu je pisalo 7:0. Dva tajm-auta je morao da uzme trener gostiju Hrvoje Horvat. Odbrana domaćina je bila granitna sa dvojicom Miljana, Pušicom i Vukovljakom. Čuda na golu je pravio Andrej Trnavac. Imao je osam odbrana za 10 minuta, prvi gol je primio tek u 14. minutu. Deset intervencija je sakupio posle 19 i po minuta, a do poluvremena je upisao čak 13.

Boris Puhovski je vukao napad crveno-belih, odličan je bio i Gregor Ocvirk. Falili su pogoci sa krila, dok je sjajan na crti bio mladi Rogan. Goste je trgao Islanđanin Odin Tor Rikardson, dok je u finišu prvog poluvremena tri brza gola delo Poljaka Arijela Pjetrašika koga nije bilo u prvom meču u Šafhauzenu zbog povrede.

Vojvodinu je poremetilo svako isključenje. Kada je ostajala sa igračem manje, nije uspevala četa Borisa Rojevića da se odbrani. Zaustavljen je španski as Đoan Kaneljas, junak prvog meča koji je jedini gol dao u 51. minutu. Na odmor se otišlo samo sa +3 (11:8), bilo je najviše +7. U nastavku brzo je Vojvodina stekla pet golova razlike, čuvala tu prednost do poslednjih desetak minuta, kada su nijanse odlučivale. Ovog puta je jedna lopta otišla na stranu švajcarskog tima.

Srpski šampion je imao sjajnu podršku nikad grlatije Slane bare. Firma je napravila paklenu atmosferu u dvorani na Klisi koja je zbunila švajcarskog šampiona, posebno u prvih 10 minuta, kada gosti nisu znali šta ih je snašlo. Debi u drugom mandatu u dresu Vojvodine imao je Jovica Nikolić koji se vratio na teren posle pauze od više od 10 meseci.

Bez četvorica igrača, povređenih Stefan Dodića, Branka Tomića, Vukašina Vorkapića i od ranije Milana Milića, nije se moglo više. Uz to, posle duge pauze se vraćaju roviti Jovica Nikolić i Mohamed Azizi Aidi...Ostaje žal što krajem meseca u srpskoj Atini nećemo gledati Mijajla Marsenića, Dejana Milosavljeva, Matijasa Gidsela, Hansa Lindberga i ostale zvezde Fukse Berlina, branioca krune u Ligi Evrope.

Meč sezone imao je Andrej Trnavac koji je zaustavio 18 udaraca gostiju. Gregor Ocvirk je dao šest golova, od toga dva iz sedmerca (dva promašena penala), pet je delo Luke Rogana, a četiri Borisa Puhovskog. Bojan Rađenović se tri puta upisao u listu strelaca, Darko Milenković dva, a po jednom Milan Golubović, Nemanja Ratković, Petar Đorđić i Mohamed Aziz Aidi.

Kod Kadetena, sedam golova je delo islandskog reprezentativca Odina Tora Rikardsona, od toga četiri sa linije sedam metara. Odličan sa sedam pogodaka bio je Poljak Arijel Pjetrašik, dok su dva dali Lukas Herburger i David Hrahovec. Na golu je Hrvat Kristijan Pilipović imao sedam odbrana (jedan sedmerac).

Malo je falilo, ali Vojvodina zaslužuje jedno veliko BRAVO za evropsku priču ove sezone!


LIGA EVROPE, DRUGA RUNDA, POSLEDNJE KOLO

Utorak

GRUPA 1

Rajn Nekar Leven - Gornjik Zabrže 27:23 (10:8)

Nant - Hanover 33:26 (13:15)

GRUPA 2

Gorenje - Skjern 24:29 (14:13)

Savehof - Nekse 34:28 (17:15)

GRUPA 3

Silkeborg - Flensburg 26:45 (17:19)

Vojvodina - Kadeten Šafhauzen 24:21 (11:8)

GRUPA 4

Dinamo Bukurešt - Sporting Lisabon 27:31 (11:15)

Fukse Berlin - Konstanca 35:31 (16:19)



tagovi

RK VojvodinaRukometna Liga EvropeBoris RojevićKadeten Šafhauzen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara