Marko Radulović (©VSS)
Marko Radulović (©VSS)

Svetska medalja šest godina zaobilazi Srbiju, bronza u Fukuoki bila bi veće čudo od zlata iz Rima

Vreme čitanja: 5min | pet. 28.07.23. | 17:45

I jak vetar u leđa pred početak najčudnije sezone ikada i dva kvalifikaciona takmičenja za Olimpijske igre u Parizu u rasponu od mesec dana…

Rivalstvo Srbije i Mađarske najveće je u vaterpolo svetu, sa Hrvatskom specijalno, kao i u svim sportovima. A, za Španiju su vezani bitni datumi, često je bila prekretnica i davala je nagoveštaj u kom smeru će se kretati rezultati Delfina, kako će se razvijati i šta može da se očekuje u budućnosti. Tako je bilo u Rimu posle odlaska Vladimira Vujasinovića, Aleksandra Šapića, Dejana Savića, Denisa Šefika, Aleksandra Ćirića i Branka Pekovića, slično je i sada u Fukuoki.

Od tog svetskog zlata iz Foro Italika do danas i perioda posle Olimpijskih igara posle Tokija, vaterpolo reprezentacija Srbije se menjala, šraf za šraf u mašineriji, nisu bile nagle promene kao ta dva navrata. Rim je bio prva tačka uspona i pokazatelj da će sve brzo da legne na svoje, da velikih turbulencija neće biti. Svetska titula jeste bila iznenađenje, međutim, bronza u Fukuoki bila bi veće čudo.

Izabrane vesti

Kako je počelo Svetsko prvenstvo za tim Uroša Stevanovića, tako će se i završiti – duelom sa Španijom (subota, 06.00). Za srpske vaterpoliste će meč za treće mesto imati težinu finala, jer medalja sa Dalekog istoka podvig je kome su se isključivo večiti optimisti nadali. Ne samo zato što je došlo do famozne smene generacije i promene selektora, već iz razloga što je Crvena furija u prethodnih pet godina su uzeli osam medalja na najvećim takmičenjima, a Srbija punih šest godina na Svetskom prvenstvu nije se našla na podijumu.

(4.50) Srbija (8.00) Španija (1.35)

Još od Budimpešte zaobilaze svetske medalje srpske vaterpoliste. Poraz od Hrvatske u polufinalu označio je kraj apsolutne diktature, po mišljenju mnogih, najveće generacije ovog sporta. Osvojena je bronza, ali na Margit Sigetu je krenuo blagi pad rezultata, koji je u tesnoj vezi i sa činjenicom da je Dejan Savić razmišljao na duge staze i pokušavao da pripremi mlade igrače na ono što sledi – odlazak Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška Pijetlovića, Milana Aleksića, Stefana Mitrovića i Gojka Pijetlovića. A, pre njih su se, nakon Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, oprostili Slobodan Nikić i Živko Gocić.

Započeo je sa podmlađivanjem reprezentacije, na planetarni šampionat u Gvandžuu poveo momke koje je prepoznao kao nosioce u budućnosti. Španija je zaustavila Srbiju, koju su predvodili Dušan Mandić, Nikola Jakšić, Miloš Ćuk (jedan od retkih iskusnijih) i Strahinja Rašović, najbolji strelac u tom četvrtfinalnom dvoboju. Najboljih osam na svetu bio je maksimalan domet Srbije i u Budimpešti pre godinu dana, iskorak je napravljen u Fukuoki, a bronza bi bila jak vetar u leđa pred početak najčudnije sezone ikada. Klupska će biti podeljena na dva dela, a planetarni i kontinentalni šampionat, kvalifikacione tačke za Olimpijske igre u Parizu, biće održani u mesec dana razmaka?!

*****

SVETSKA PRVENSTVA:

SFR JUGOSLAVIJA – DVA ZLATA (1986, 1991), DVE BRONZE (1973, 1978)

JUGOSLAVIJA – JEDNO SREBRO (2001), JEDNA BRONZA (1998)

SRBIJA I CRNA GORA – JEDNO ZLATO (2005), JEDNA BRONZA (2003)

SRBIJA – DVA ZLATA (2009, 2015), JEDNO SREBRO (2011), JEDNA BRONZA (2017)

*****

Felipe Perone (©VSS)Felipe Perone (©VSS)

Srbiji se dešavalo da završi takmičenje u četvrtfinalu i kada je trofejna generacija bila u naponu snage, ali kada uđe među četiri na svetu samo je jedanput ostala bez medalje – 2007. godine u Melburnu. Tada je upravo Španija ostavila Delfine van podijuma, slavivši posle peteraca. I tada je igrao vanremenski Felipe Perone, a u bazenu je bio i sadašnji selektor Crvene furije – David Martin. Bio je to uvod u veleke promene koje su sledile posle Olimpijskih igara u Pekingu. Iako su kvantitativno bile jednake onim posle Tokija (oba puta šestorica standardnih nisu se pojavila na idućem velikom takmičenju), nisu imale tu težinu kao one od pre dve godine.

Iz ekipe koja je bila u Pekingu (Denis Šefik, Živko Gocić, Andrija Prlainović, Vanja Udovičić, Dejan Savić, Duško Pijetlović, Nikola Rađen, Filip Filipović, Aleksandar Ćirić, Aleksandar Šapić, Vladimir Vujasinović, Branko Peković, Slobodan Soro) u Rimu nije bilo Denisa Šefika, Dejana Savića, Aleksandra Ćirića, Aleksandra Šapića, Vladimira Vujasinovića i Branka Pekovića, ali igrači koji su uskočili u njihove „cipele“ su duži vremenski period stasavali uz njih. Na Foro Italiku proslavili su se: Slobodan Soro, Marko Avramović, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Slavko Gak, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Gojko Pijetlović.

Pride, Dejan Udovičić se uhodao, dobar deo tima uspostavio je konekciju sa selektorom.

Generacija iz Tokija je drastičniji primer iz razloga što igrači od kojih se očekivalo i očekuje da preuzmu vodeće uloge, sa izuzetkom Dušana Mandića, koga nema u Fukuoki, i Nikole Jakšića, nisu imali vodeće uloge, i nisu uvek bili na najužem spisku. I sa izuzetkom golmana Branislava Mitrovića i Save Ranđelovića niko od iskosnijih nije ostao u timu, pa nadolazeće snage prvo moraju same sa sobom da se izbore.

Nedostatak iskustva osetniji je ove i prethodne godine, nego pre deceniju i po kada je došlo do smene. Iz aktuelnog sastava na prethodnim Olimpijskim igrama bili su Nikola Jakšić, Branislav Mitrović, Sava Ranđelović, Strahinja Rašović i Đorđe Lazić, a na ovaj tim se može pridodati i Dušan Mandić za naredne akcije. Od zlatnih olimpijaca opciono još Nikola Dedović, koji nije završio sa reprezentacijom, ovoga leta je prešao u Vašaš i nada se da će u budućnosti dobiti poziv.

Osvojene svetske medalje u seniorskom uzrastu pojačavaju utisak, jer samo su četvorica stajala na pobedničkom postolju. Nikola Jakšić, Sava Ranđelović i Branislav Mitrović imaju zlato iz Kazanja i bronzu iz Budimpešte, dok je deo tima koji je zauzeo treće mesto u Mađarskoj bio i Nemanja Ubović. Ali, nakon toga dug niz godina nije ulazio na najuži spisak.

Zbog svega toga, ali i dešavanja u klupskom vaterpolu i brojnih propratnih problema, bronza u Tokiju bila bi pravo malo čudo. I nagoveštaj boljih dana.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – FINALE:

Subota

11.00: (1.95) Grčka (6.25) Mađarska (2.40)

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – MEČ ZA TREĆE MESTO:

Subota

06.00: (4.50) Srbija (8.00) Španija (1.35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija SrbijeUroš StevanovićDavid MartinNikola JakšićStrahinja RašovićBranislav MitrovićĐorđe LazićSava Ranđelović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara