"Šampioni"
"Šampioni"

Svetski šampioni za MOZZART Sport: Igramo kao u dvorištu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.10.16. | 11:08

"Kada igramo kako znamo nema ekipe na svetu koja može da nas dobije", poručuje iz Kine Dušan Domović Bulut u razgovoru za naš sajt

ŠampioniBasket 3x3 još treba da se razvija, trebalo bi uskoro da bude i na Olimpijskim igrama, a Srbija je, kao talentovana zemlja za igru sa narandžastom loptom, svetska sila u ovom sportu. Tačnije, u subotu je postala prvak sveta! Naša četvorka u sastavu Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Marko Ždero i Marko Savić savladala je u finalu SAD 21:16 i tako se okitila drugom svetskom zlatnom medaljom. Pre dve godine bilo je srebro.

Njihova igra na basketu opisuje se kao Barselonina tiki-taka. Lopta ide toliko brzo, uz tako mnogo kretnji u napadu, da je prosto protivničkim igračima nemoguće da isprate šta se događa. Takav prirodni talenat i nadarenost nešto je čega ima na betoncima širom Srbije, a sada se to ponovo pokazalo i na formalnom i zvaničnom nivou.

Izabrane vesti

Zato smo pozvali predvodnika tima Dušana Domovića Buluta, koji se javio da nam iznese prve utiske direktno iz Kine, iz Guangdžoua.
"Bez lažne skromnosti osećamo se super! Sutra pre podne se vraćamo u Srbiju, još smo u Kini. Izgubili smo finale 2014. godine, pa smo imali veliku želju da dođemo do zlata. Kada igramo kao što znamo nema ekipe na svetu koja može da se nosi sa nama! Osvojili smo ukupno četiri svetske titule - u klupskoj i reprezentativnoj konkurenciji", kaže svetski prvak Domović Bulut za MOZZART Sport i poručuje da je povratak iz Kine zakazan za ponedeljak ujutro.

Veliko slavlje!

Finale protiv Amerike bilo je teško iz nekoliko razloga. Trebalo je nositi se sa fizičkom snagom atleta preko bare. Ipak, naš tim je imao malu prednost.
"Mi smo igrali protiv takvih ekipa, oni nisu protiv timova kao što smo mi... Zbog toga smo ih i pobedili. I ranije smo se nosili sa timovima koje napadaju individualno. Oni su veoma snažni atletski, igraju odlično jedan na jedan, mnogo su jaki", kaže Bulut.

Da li je naš tim imao posebnu taktiku kada je finalni duel protiv Amerikanac u pitanju?
"Ne. Igrali smo kao u dvorištu. Znamo se pet godina, u svetskom smo vrhu konstantno".

U basketu su tri igrača na terenu, dok je četvrti zamena. Sve se odvija jako brzo i deluje da tim mora da bude kompaktan. Da se poznaje i razume bez izgovorene reči. Koliko se naša zlatna četvorka zapravo dobro poznaje?
"Družimo se mnogo, putujemo zajedno, sa kontinenta na kontinent. Nekada smo i 24 sata zajedno. Od 2011. godine smo krenuli i provodimo mnogo vremena zajedno i van terena", kaže Dušan, a to se videlo i na delu.

Pre dve godine srebro, sada - ZLATO!

Kada smo kod terena, koliko se zapravo razlikuje basket 3x3 od košarke? Naučili smo da futsal ima mnogo specifičnosti koje nema fudbal.

Da li je tako i sa basketom u odnosu na košarku?
"Mnogo se razlikuje. Velika razlika. Da krenemo od toga da u košarci igrate sa pet igrača preko celog terena, a ovde sa tri igrača na pola. Lopta je manja, teren je manji, pravila su drugačija", kaže Dušan i poručuje da se uveliko radi na razvijanju ovog relativno mladog sporta.
"Mi smo već pet godina u vrhu ovog sporta koji se razvija. Učinili smo da se ovaj sport popularizuje ne samo kod nas već i u svetu. I na reprezentativnom, i na klupskom nivou".

Koji su sledeći planovi zlatnih momaka?
"Za dve nedelje sledi sudar najboljih timova sveta u Abu Dabiju. Tu smo dvostruki šampioni. Ni ove godine nećemo imati drugačije ciljeve. Idemo na zlato!", zaključuje Dušan Domović Bulut razgovor za MOZZART Sport.

Nisu džaba najveći košarkaši svih vremena govorili da su najbolji igrači sveta tamo negde, na nekom zabačenom betonskom terenu, i da su to pravi i istinski majstori za koje niko nije čuo.

E, za naše majstore "sa betonca" zna ceo svet!

(FOTO: MN Press, Printksrin)


tagovi

SrbijaMarko ŽderoMarko SavićEvropaDušan Domović BulutDejan Majstorović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara