Tijana Bošković
Tijana Bošković

Tijana Bošković > Turkiš Erlajnz

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.01.23. | 18:37

Meč sezone u Turskoj i još jedna fenomenalna partija srpske odbojkašice

Nikada Tijana Bošković sa njenim Ezadžibašijem nije imala ovako dobar start kao ove sezone.

U prvih 14 kola turskog šampionata, Ezadžibaši je zabeležio isto toliko pobeda, pregazio konkurenciju, naneo ubedljive poraze najvećim divalima Vakifu i Feneru i imao set količnik neverovatnih 42:1! Istovremeno je gazio sve pred sobom i u Ligi šampiona gde je u četiri meča izgubio samo jedan set.

Izabrane vesti

Ali danas su se Tijana i Ezadžibaši prvi put ove sezone našli na rubu poraza u jednom od dva glavna takmičenja. I opet pokazali pobednički mentalitet. U meču sezone, posle trilera u pet setova, strašne odbojke i velike borbe, Ezadžibaši je savladao neugodni Turkiš Erlajnz sa 3:2 (32:30, 27:29, 22:25, 25:21 15:13). A po običaju su glavnu ulogu igrale srpske odbojkašice Tijana Bošković i Maja Ognjenović.

Sve trofeje u turskoj ženskoj odbojci u ovom veku su podelila samo tri kluba: Vakifbank, Ezadžibaši i Fenerbahče. Ali poslednjih godina je opasno za vratom diše THY ili u prvodu Turkiš Erlajnz. Klub u vlasništvu moćne aviokompanije je opet pokrenut 2016. godine i od tada napreduje korak po korak i sve više se približava velikanima turske odbojke. Na klupi je iskusni Italijan Marčelo Abondanca, u sastavu su zvučna imena poput Kire Van Rajk, Hane Ortman, Naz Ajdemir, Medison Kingdom, kao i Bahar Gvideti, supruga novog srpskog selektora Đovanija.

Često je Turkiš Erlajnz prethodnih sezona bio kost u grlu klubovima iz velike trojke, pa je tako i danas doveo Ezadžibaši na ivicu poraza.

Već prvi set je najavio da će ovo biti utakmica za pamćenje. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, Ezadžibaši je prvi imao set loptu, potom još pet ali ih je domaći tim sve spasao i stigao do svoje set lopte. Ipak, lider šampionata je uspeo da iskoristi šestu set loptu smečom nezaustavljive Tijane Boškovič koja je osvojila devet poena u toj deonici igre, a imala je i neke spektakularne poene poput napada sa pet metara...

Izjednačena i žestoka borba se vodila i u drugom setu, domaći tim je propustio dve set lopte, Ezadžibaši dve, a greška Voronkove na prijemu je donela izjednačenje u setovima. Gubitak drugog seta posle propuštenih velikih šansi je uzdrmao gostujuće odbojkašice koji su vrlo loše otvorile treći set. Turkiš Erljanz je stigao do velikih 22:14 ali je Ezadžibaši uspeo da veže čak osam poena i stigne do izjednačenja. Ne i do konačnog preokreta jer je THY iskoristio prvu set loptu.

Usledio je još jedan set žestoke borbe i rezultatskog egala. Sve do rezultata 17:17 posle kojeg je opet Boškovićeva počela da pogađa iz napada i Ezadžibaši je obezbedio tajbrejk. A tamo je Srpkinja pokazala onu svoju najvišu klasu. Sjajno joj je lotpe podizala i Maja Ognjenović. Iako je domaći tim vodio 8:6, serpski tandem je režirao preokret i Ezadžibaši je drugu meč loptu iskoristio zahvaljujući servis grešci protivnica.

Tijana Bošković je meč završila sa 34 osvojena poena uz procenat uspešnosti u napadu od 50 odsto. Zabeležeila je i četiri bloka. Maja Ognjenović je pored uspešnog dirigovanja igrom, osvojila i tri poena. Pomoć u napadu su pružili primači Hande Baladin (14 poena) i Irina Voronkova (15). Na drugoj strani je sjajna bila Amerikanka Medison Kingdom sa samo dva poena manje od Tijane i sličnim procentima u napadu, Van Rajk je dodala 21, Ortman i Gvideti po 14 ali to nije bilo dovoljno za neto više od poraza koji nosi bod.



tagovi

EzačibašiTurkiš ErlajnzTijana BoškovićMaja Ognjenović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara