Tijana rasturila Azerbejdžan, Katarina ga dotukla

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.08.21. | 21:17

Odbojkašice Srbije bez kapitena Maje Ognjenović zabeležile četvrtu maksimalnu pobedu na Evropskom prvenstvu u Beogradu

Blistala je na meču sa Belgijom, a onda protiv Azerbejdžana pokazala da može još više i bolje. Tijana Bošković je sa 24 poena (72 odsto reazlizacije) u prva dva seta donela Srbiji kapitalnu prednost, a onda napustila teren i dala priliku saigračicama da overe trijumf. Bez pomoći kapitena Maje Ognjenović, koju je selektor odmarao, evropske i svetske šampionke su zabeležile četvrtu maksimalnu pobedu na Evropskom prvenstvu – 3:0 (25:17, 25:20, 25:19). Iako nije baš sve išlo glatko u igri Srpkinja – bodovi su upisani, pa poslednji meč grupne faze sa Rusijom (sreda, 20 časova) dočekuju sa skorom 4-0 i set količnikom 12:0.

Sasvim je bilo očekivano sa kakvom god postavom Srbija izađe na teren, uloga favorita će svakako biti ogromna. Slađana Mirković je preuzela poziciju dizača, ali se taktika u igri svetski šampionki nije menjala. Ponovo je najviše lopti podignuto Tijani Bošković, koja je nastavila da rešeta kao što je to radila na prethodnim utakmicama. Već u prvom setu imala je na svom kontu deset poena iz to iz 13 pokušaja u napadu (77 odsto). Najbolje ju je ispratila Buša, koja je uz tri uspešna napada zabeležila i dva bloka. Posle mnogo boljeg starta, popustile su malo domaće, pa je Azerbejdžan stigao do izjednačenja – 14:14. Videle su tada naše da moraju da budu 100 odsto koncentrisane, jer će rasterećeni rival pokušati svaku šansu koja mu se ukaže da iskoristi. Bojana Milenković je prošla tešku loptu u napadu, Mina Popović upisala blok, Tijana Bošković zakucala loptu u protivnički deo terena - za čas se Srbija ponovo odlepila. Do kraja seta je uglavnom sve stvari rešavala naša najbolja igračica, pa više nije bilo opasnosti – 25:17.

Izabrane vesti

U drugom periodu su i odbojkašice Azerbejdžana pokazale zube. Videle su da mogu da pritisnu tim koji je igrao bez vodećeg dizača i kapitena... Povele su protivnice 9:5, pa vrlo brzo i 13:10. Morao je selektor Terzić u tom trenutku nešto da promeni. Umesto Bianke Buša na teren je poslao mladu Katarinu Lazović. Pokazala se ta izmena kao pravi potez. Energija na terenu je bila bolja, pa samim tim i rezultat za našu selekciju. Prijem je bio stabilniji, igra u odbrani mnogo požrtvovanija... Napad se i dalje oslanjao samo na Tijanu, koja je uspela da izvuče tim iz veoma nezgodne pozicije. Iako je delovalo da ne može bolje od prvog seta, ponovo je pomerila granice. Od 19 lopti, od kojih je većina bila baš teška, uspela je čak 13 da pretvori u poene. Imala je i jedan uspešan blok, što bi značilo da je čak 14 poena osvojila za Srbiju u drugom setu – u tom trenutku ukupno 24. Bila je najzaslužnija što je vođstvo duplirano – 25:20.

Tijanu je zamenila Ana Bjelica, Stefana Veljković je ušla umesto Mine Popović, Jelena Blagojević umesto Silvije Popović... Drugačija je postava bila, ali se očekivalo da odrade posao u trećem setu i overe pobedu. Na terenu je ostala mlada Katarina Lazović, koja je unela sjajnu energiju. Odlično je napadala, servirala, upisala je i blok. Upravo je njenim početnim udarcima napravljena ključna serija, kojom se Srbija potpuno odlepila od rivala. Igrala je i Milenkovićeva sve bolje, Ana Bjelica je pokazivala iz poena u poen šta zna... Kada je Lazovićeva odservirala as za 20:13, bilo jasno da je to kraj.

Azerbejdžan i dalje ostaje bez osvojenog seta, a Srbija bez izgubljenog. Još samo jedan test sutra od 20 časova čeka našu reprezentaciju, a onda na red dolazi ono pravo – eliminaciona faza.

AZERBEJDŽAN – SRBIJA 0:3 (17:25, 20:25, 19:25)

Dvorana: „Štark arena“. Sudije: Nurper Ozbar, Pavel Burkievič. Gledalaca: 4.000

AZERBEJDŽAN: Dorošenko, Alijeva, Abdulazimova, Haračenko, Mercalova 3, Baidjuk 4, Besman, Agazada 1, Karimova, Ališanova, Alijeva 10, Stepanenko, Pavlenko 9, Kiriluk 10.

SRBIJA: Buša 6, Lazović 7, Carić, M. Popović 5, Mirković 1, Veljković, Bjelica 9, Rašić 5, S. Popović, Bošković 24, Milenković 11, Blagojević, Kocić.

PRVENSTVO EVROPE ZA ODBOJKAŠICE

GRUPA A

Utorak

BiH – Belgija 0:3 (23:25, 19:25, 17:25)

Srbija – Azerbejdžan 3:0 (25:17, 25:20, 25:19)





tagovi

ženska omladinska reprezentacija SrbijeTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara