Petar Smiljević (©MN Press)
Petar Smiljević (©MN Press)

Trodnevni spektakl u Beogradu i repriza finala Jadranske lige u Zagrebu: Jug udara na Partizan i Zvezdu

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.11.22. | 11:57

Jedan od derbija biće igran i na bazenu kraj Save, gde će megdan deliti Novi Beogradi splitski Jadran

Do tradicionalne praznične pauze za vaterpoliste ostalo je još mesec dana, fokus će u narednom periodu biti na Ligi šampiona, gde je lopta nedavno podbačena, a pre no što u društvu najboljih utakmice krenu da se nižu kao na pokretnoj traci - Jadranska liga. Prvi od četiri turnira regionalne lige odžani su u Beogradu i Kragujevcu, za drugu stanicu domaćin je ponovo Beograd, ali se utakmice igraju na Banjici, i Zagreb.

Formirane su dve nove grupe, a u domu sedmostrukog evropskog šampiona igraće se derbi za derbijem. Partizan je organizartor, a na turniru će igrati i Crvena zvezda, kragujevački Radnički, Jug iz Dubrovnika, kotorski Primoraci Jadran iz Herceg Novog. Dok će u Zagrebu bitke voditi Mladost, Novi Beograd, splitski Jadran, Šabac, Solaris i Mornar.

Izabrane vesti

Tokom iduća tri dana klubovi će ukrštati koplja, ali ne svako sa svakim, već isključivo timovi koji se nisu sastajali tokom prvog turnira. U Beogradu će najzanimljivije utakmice biti između Juga i Radničkog, kao i Dubrovčana sa veogradskim večitim rivalima, a u Zagrebu će se odigrati repriza prošlogodišnjeg finala Jadranske lige, čiji su akteri bili Novi Beograd i Jadran iz Splita. 

Posle prvog turnira samo tri ekipe imaju savršen učinak - Novi Beograd, Jug i Radnički. Zasigurno će ta brojka najkasnije u subotu biti manja za jedno ime, kada Dubrovčani i Kragujevčani budu odmerili snage. Biće to najozbiljnija proveraza četu Uroša Stevanovića, koja je u prethodne dve utakmice, protiv Crvene zvezde u Superligi i Vuljagmenija u Ligi šampiona, dosta oscilirala i ostala bez “već viđenih” pobeda.

“Očekuje nas veoma težak turnir, sa tri fizički izuzetno zahtevne utakmice i tri plivački odlične ekipe. Neće biti nimalo lako, jer uz to imamo veoma nezgodan raspored i termine utakmica. Od Jadrana i Primorca smo sigurno kvalitetniji, a smatram da možemo da pobedimo i Jug, ali je potrebno da popravimo igru u odnosu na prethodne dve utakmice sa Zvezdom i Vuljagmenijem, u kojima smo odigrali nerešeno”, rekao je Aleksa Ukropina, najbolji strelac Radničkog u dosadašnjem toku sezone, i dodao: 

“Primorac i Jadran se nisu puno promenili. To su dve mlade ekipe koje, kao i Jug, zasnivaju igru na plivačkom ritmu i podvukao bih da je to podjednak kvalitet sva tri naša rivala. Jug je u najvećoj prednosti, najstariji su i imaju najviše iskustva i biće nam najteži protivnik. Međutim, iz ličnog iskustva sa Primorcem i Jadranom uvideli smo da ni njih nikako ne treba potcenjivati. Moramo biti maksimalno fokusirani kako ne bi došlo do nekog iznenađenja”.

Jug će imati najteži posao, pošto će pored Radničkog igrati i protiv Crvene zvezde i Partizana, kome su neophodni bodovi, jer je jedan od tri tima koji se nisu upisali. Bez osvojenog boda su i Šabac i Primorac.

“U Beogradu nas čekaju tri teška suparnika - Partizan, Crvena zvezda i Radnički. Nadamo se osvajanju bodova i nastavku naše pozitivne serije. Ovaj turnir, istina, nismo rezultatski postavili kao prioritet, ali nam je turnir, ipak, važan, jer bi nas osvojeni bodovi pogurali prema završnom turniru Jadranske lige, što je jedan od naših ciljeva ove sezone”, poručio je Vjekoslav Kobešćak, trener Juga.

Novi Beograd i splitski Jadran će se na bazenu kraj Save prvi put susresti od prošlogodišnjeg finala, koje je pripalo Dušanu Mandiću i saigračima. Novobeogradski klub je osvojio prvi trofej u istoriji, kasnije je pridodao i pehar u prvenstvu Srbije, a Živko Gocić je ubeđen da u glavnom gradu Hrvatske samo Jadran njegovom timu može da napravi probleme. 

“Bez želje da bilo koga potcenimo moramo biti realni i reći da smo u utakmicama sa Solarisom i Mornarom veliki favoriti. Te utakmice bi trebalo da rešimo u svoju korist na rutinski način. Sa druge strane, duel sa splitskim Jadranom biće svakako derbi ovog turnira. Jadran već četiri, pet godina ima ozbiljnu ulogu kako u hrvatskom tako i u evropskom vaterpolu. Učesnici su Lige šampiona već nekoliko sezona uzastopno i to će sigurno biti veoma dobar meč”, kazao je Živko Gocić i istakao da splitski Jadran vidi kao jednog od glavnih konkurenata za titulu:

“Respektujemo sva tri protivnika, a posebno Jadran iz Splita koji u svojim redovima ima dobar deo hrvatske reprezentacije koja je na minulom Evropskom prvenstvu osvojila zlato. Spremamo se ponajviše za tu utakmicu, koja je na programu u subotu uveče i potrudićemo se da pružimo trenutni maksimum. Ukoliko bude tako, mislim da imamo pravo da se nadamo povoljnom rezultatu. Ponavljam, biće jako teško i zato je neophodno da budemo maksimalno motivisani i agresivni od početka do kraja. Jadran je jedan od favorita za osvajanje regionalne lige i iz tog razloga će taj duel biti jako važan“.

DRUGI TURNIR REGIONALNE LIGE:

GRUPA BEOGRAD

Petak

18.00: Jug - Partizan

19.30: Jadran HN - Crvena zvezda

21.00: Primorac - Radnički

Subota

18.00: Crvena zvezda - Primorac

19.30: Jadran HN - Partizan

21.00: Jug - Radnički

Nedelja

10.00: Primorac - Partizan

11.30: Radnički - Jadran HN

13.00: Crvena zvezda - Jug

GRUPA ZAGREB

Petak

17.00: Jadran ST - Šabac

18.30: Mornar - Mladost

20.00: Solaris - Novi Beograd

Subota

17.00: Mornar - Šabac

18.30: Mladost - Solaris

20.00: Jadran ST - Novi Beograd

Nedelja

10.00: Novi Beograd - Mornar

11.30: Mladost - Jadran ST

13.00: Solaris - Šabac



tagovi

Regionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaVK RadničkiVK Crvena zvezdaVK PartizanVK Novi BeogradVK ŠabacVK JugVK Jadran SplitVK Jadran Herceg NoviVK PrimoracVK SolarisVK Mornar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara