Pobednik Tur de Franca Gerent Tomas
Pobednik Tur de Franca Gerent Tomas

Tur de Frans 2018: G je sila, dokazano!

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.07.18. | 20:17

Gerant Tomas na pobedničkom postolju

Eksperiment nije obavljen u laboratiji, već na danas okončanoj biciklističkoj Trci kroz Francusku, čuvenom Tur de Fransu: ko savlada G silu ide ka pobedi na dva točka, a to je posle 21 pređene etape dokazao Gerant Tomas, poznat kao G (Dži). Iako pre trke nije bio viđen među petoricom najvećih favorita, uprkos tome što je do ove godine ostvario samo jednu etapnu pobedu na Tur de Fransu, na kraju je postao car ciklo-sveta.

Kad je tokom prelaska devet deonice 105. izdanja Trke kroz Francusku popularni Tasmanijski đavo, Australijanac Riči Port, drugi favorit prema procenama kladioničara, zbog pada bio prinuđen da izađe iz pakla i odustane od dalje borbe, kada je ubrzo posle njega posustala i peta nada bukmejkera Vinćenco Nibali, čuvena Ajkula iz Mesine, progutana bolovima iz polomljenih rebara, ljubitelji “pedaliranja“ počeli su da vapei za nekim ko bi mogao da pruži otpor Krisu Frumu i ostalim majstorima. I našli su ga!

Izabrane vesti

Posle druge etape se vozač Tim Skaja vinuo među prvih 10 u generalnom plasmanu, čekao je svoju priliku do 11. epizode trke, a onda je čovek rođen u Kardifu Alpima plivao kao kroz Tigrov zaliv i u stilu najjačeg zmaja u žutoj majici zapalio ispred ostalih pravo do Pariza. Za taj poduhvat bilo mu je potrebno  83 sata, 17 minuta i 13 sekundi.

Holanđanin Tom Dimolen (poznat i kao Dumolin, Tim Sanveb) nije bio viđen kao mogući pobednik ovogodišnje trke, čak nije predviđen ni za top 5, ali je Leptir iz Mastrihta, pobednik jedne od ovosezonskih etapa na francuskoj Grend tur trci, uspeo da doleti do drugog stepenika na podijumu po završetku takmičenja, uz sjajnu vožnju protiv štoperice u pretposlednjoj etapi, kada je uz trijumf ugrabio i drugo mesto kad je ukupno vreme u pitanju. Ulazio je i ispadao iz najboljih 10, a posle 11. etape je šampion Đira za 2017. godinu opasno zapretio lideru Tomasu, ali nedovoljno da bi preleteo pobednika u generalnom poretku. Zakasnio je za Tomasom minut i 51 sekund.

Malo je nedostajalo da Tur de Frans dobije novo ime - Frum de Frans, međutim, četvorostruki pobednik i branilac titule Kris Frum (Velika Britanija, Tim Skaj) nije izdržao pritisak javnosti zbog sumnji da je koristio nedozvoljena stimulativna sredstva na prošlogodišnjoj Vuelti, iako je pred početak trke oslobođen optužbi.

Dočekan je u Francuskoj kao što bi feldmaršala Kutuzova Gali dočekali posle bitke kod Borodina, opet je padao s bicikla, tek od sredine nadmetanja se dočepao visokog plasmana, pred kraj je čak bio potisnut na četvrto mesto, ali je  zahvaljujući kvalitetu u vožnji na hronometar Slovenca Rogliča podsetio da je nekom ko se zove Primož ipak mesto na postolju takmičenja u ski-skokovima, a ne ovde. Sem što je izostala pobeda u ukupnom plasmanu, Frum je drugu godinu zaredom ostao i bez etapnog trijumfa.

Tridesetrogodišnjak će priliku da stvori kvintet petostrukih osvajača Tur de Fransa imati naredne godine, a da li će kenijski leopard, koji vozi pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, imati snage za još jedan šampionski trk saznaćemo u skorijoj budućnosti. Za prelazak cele staze trebalo mu je 2,24 minuta više nego prvoplasiranom.

Francuzi i 33. godinu u nizu nisu iznedrili strašnog Pevca nalik na onog iz Balaševićeve pesme, zato su im  radost donela dva petlića.

Tačkasta majica namenjena najboljem brdskom vozaču krasiće garderober Žilijana Alafilipa, jahača Kvik stepa, dok će u beloj majici, kao najuspešniji mladi vozač, šetati član AG2R ekipe Pjer- Rože Latur.

Landa i Kintana nisu mogli do postolja u generalnom plasmanu (sedmo, odnosno 10. mesto), jedino su uspeli da svom Movistaru donesu zvanje najboljeg tima na ovosezonskoj Trci oko Francuske, a Slovak Peter Sagan skupio je  dovoljno bodova u pojedinačnim etapama i na prolaznim ciljevima da od organizatora kupi zelenu majicu.

Kuriozitet ovogodišnje smotre duge preko 3.000 kilometara krije se u činjenici da je domaći takmičar Silvan Šavanel postao apsolutni rekorder po broju učešća na TDF, jer je 18. put bar na sekund osetio vrelinu i hladnoću francuskog asfalta.

Piše: Dragan Stojić
Foto: Action Images


tagovi

Tur de Frans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara