Jovana Preković (©Reuters)
Jovana Preković (©Reuters)

Umesto karatea stiže brejkdens: Na OI u Parizu biće promenjena lista sportova

Vreme čitanja: 2min | sub. 07.08.21. | 07:58

Ni bejzbola neće biti za tri godine

Postala je Jovana Preković olimpijska šampionka u karateu i biće na tom tronu još najmanje sedam godina!

Kako je to moguće? Tako što je karate sada u Tokiju bio deo olimpijskog programa i ko zna kada će biti opet, pošto je skinut sa liste sportova za Pariz 2024. godine.

Izabrane vesti

Međunarodni olimpijski komitet je dozvolio Tokiju, kao domaćinu, da u program za ove Igre uvrsti pet sportova po svom izboru, ali da to budu u duhu nacije, one discipline koje će privući više publike na tribine. A, publike, spletom okolnosti, zbog korone, na kraju nije ni bilo, no to je druga priča.

Uglavnom, Japanci su odlučili da pet sportova koji će se naći u olimpijskom programu budu karate, skejtbord, surfovanje, sportsko penjanje i basket 3x3. Pošteno je priznati da je Srbija dobro prošla kod ovog izbora, jer su naši takmičari doneli zlato u karateu (Jovana Preković) i bronzu u basketu.

Ali, kao što je Tokio dobio mogućnost da kreira program po izboru, ista ta mogućnost je data Parizu. S tim što je napomena MOK-a da novi sportovi koji se ubacuju budu u „duhu vremena“, odnosno, da budu približniji mlađoj populaciji, da bi se više zainteresovala za Olimpijske igre.

Francuzi su odlučili da zadrže skejtbord, sportsko penjanje i surfovanje, koje ne da se neće održati u Parizu, jer je obala malo daleko od Grada svetlosti, nego će se održati na Tahitiju – 10.000 kilometara daleko od glavnog grada Francuske!

Promene koje je organizator OI 2024. doneo je da karate i bejzbol ispadnu iz olimpijskog programa, dok je uvršten – brejkdens! Pokušano je da se progura parkur, bilo je predloga i za bilijar i šah, ali na kraju je dovoljno glasova dobio samo brejkdens, ulični ples.

Na koncu, sportovi koji će biti u programu u Parizu za tri godine su: sinhrono plivanje, plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu, streličarstvo, atletika, badminton, košarka, basket 3x3, boks, brejkdens, kajak, biciklizam, mačevanje, konjički sport, hokej na travi, fudbal, golf, gimnastika, ritmička gimnastika, rukomet, džudo, moderni pentatlon, veslanje, ragbi sedam, jedrenje, streljaštvo, skejtbord, sportsko penjanje, surfovanje, stoni tenis, tekvondo, tenis, odbojka, trijatlon, dizanje tegova i rvanje.

Podeljeno po disciplinama, biće 329 disciplina, a očekuje se da bude nešto manje od 10.500 sportista u Parizu.

Tako će Jovana Preković biti aktuelna olimpijska šampionka barem do Igara 2028. godine u Los Anđelesu. A, možda i duže ako i Amerikancima ne bude karate po volji da bude deo programa.


tagovi

Olimpijske igrekaratejovana preković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara