"Fris i Nemeš sa Štefanekom"
"Fris i Nemeš sa Štefanekom"

Uspeh srpskih rvača: Fris i Nemeš idu u Rio!

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.04.16. | 15:05

Zahvaljujući dobrim rezultatima na kvalifikacionom turniru u Zrenjaninu, dvojica rvača pridružila su se Davoru Štefaneku, koji je ranije izborio plasman na Olimpijske igre

Fris i Nemeš sa Štefanekom

U Zrenjaninu je od 15. do 17. marta održan evropski kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, na kojem su srpski rvači ostvarili fantastičan uspeh. Od četvorice srpskih predstavnika u grčko–rimskom stilu, dvojica su uspela da se izbore za olimpijsku normu. To su Kristijan Fris i Viktor Nemeš. Oni su se pridružili Davoru Štefaneku, koji je olimpijsku normu ostvario osvajanjem trećeg mesta na prvenstvu sveta u Las Vegasu.

Izabrane vesti

U kategoriji do 59 kilograma Kristijan Fris je došao do finala, što je već bilo dovoljno da se plasira na OI, dok je dan kasnije, u subotu, Viktor Nemeš bio najbolji u kategoriji do 75 kilograma. Nikolaj Georgijev Dobrev zaustavljen je već u osmini finala kategorije do 85 kilograma, dok je poslednjeg dana takmičenja Nemanja Pavlović u kategoriji do 130 kilograma stigao do trećeg mesta, koje nije bilo dovoljno za plasman na Igre.

Prvi je na strunjaču u Zrenjaninu izašao Kristijan Fris. U osmini finala sa 5:0 eliminisao je Konstantina Balickog iz Ukrajine, a onda je doslovno sa strunjače pomeo prvo u četvrtfinalu Janija Juku Hapamekija iz Finske sa 9:0, a zatim i Norvežanina Stig-Andrea Bergea sa 8:0, u polufinalu.

Prva dva mesta automatski su vodila u Rio, pa je samo finale bilo formalnost. U poslednjem duelu slavio je Rus Sanal Semenov sa 8:0, ali niko u hali nije zamerio Kristijanu Frisu što turnir nije završio na prvoj stepenici pobedničkog postolja.

Fris u akciji

Ono što nije uradio Fris, jeste sjajni Viktor Nemeš. Najveću prepreku naš  borac imao je već u prvom kolu, kada mu je protivnik bio Božo Starčević iz Hrvatske. Ključni detalj se desio kada su iz hrvatskog tima uložili prigovor na sudijsku odluku, po kojoj je Starčeviću za akciju dodeljeno dva poena, umesto četiri koliko su Hrvati smatrali da treba da dobije. Sudije su prigovor odbile i Nemešu je dodeljen poen. Posle toga Starčević je kažnjen zbog neaktivnosti i srpski rvač je na kraju tesno slavio sa 3:2. Zatim je u osmini finala imao još jednog nezgodnog protivnika, Mađara Lasla Saba, osvajača bronzane medalje sa prvenstva Evrope, na kojem je Nemeš bio drugi. Nemeš je slavio sa 4:0, ali su mu u tom momentu do plasmana u Rio bile neophodne još dve pobede. U četvrtfinalu je „rasturio“ Ukrajinca Mikolu Daragana sa 12:0, da bi u polufinalu sa 3:0 bio bolji od Moldavca Besleage. Finalne borbe nije bilo jer je Zurabi Datunašvili iz Gruzije zbog povrede predao meč.  

Za tri dana u Zrenjaninu viđeno je preko 300 borbi, za po dva prva mesta u svakoj kategoriji borilo se preko 220 takmičara. Bio je to prvi ovako značajan turnir održan u ovom gradu, koji je još jednom pokazao da može da se nosi sa velikim izazovima. Manji problem bio je u nedostatku smeštajnih kapaciteta, ali su i to organizatori bez mnogo problema i trzavica rešili, pa su iz grada na Begeju nezadovoljni otišli samo oni koji su propustili prvu priliku da se kvalifikuju za Igre u Brazilu. Narednu šansu imaju već od petka u Ulan Batoru, kada će konkurencija biti još žešća. Posle toga uslediće dve nedelje pause, pa sledi još jedan turnir u Istanbulu, posle kojeg će biti poznati svi učesnici OI u Rio de Žaneiru.

Najuspešnija nacija u slobodnom stilu u obe konkurencije je Poljska sa četiri zlatne medalje, Bugarska ima tri, a Turska, Belorusija, Mađarska, Ukrajina i Azerbejdžan po jednu.

U grčko-rimskom stilu po dva zlata imaju Rusi i Estonci, po jedno je pripalo Mađarskoj i Srbiji.

Tekst i foto: Željko Čačija za MOZZART Sport

Pratite MOZZART i na Vajberu


tagovi

Viktor NemešrvanjeRio 2016Kristijan FrisDavor Štefanek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara