Zoran Terzić (MN Press)
Zoran Terzić (MN Press)

Veliko priznanje za Zorana Terzića: Ponuđeno mu da vodi Italiju!

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.10.23. | 17:14

Srpski stručnjak trenutno ima dva angažmana u Rusiji, ali...

Najteže je biti prorok u svom selu. Zoranu Terziću je to uspevalo dve decenije u Srbiji paralelno radeći u domaćim i inostranim klubovima. Prethodnih pet godina je proveo u turskom Fenerbahčeu i osvajanem titule šampiona države ga vratio na staze stare slave. Ovog leta se preselio u Rusiju gde vodi reprezentaciju i Dinamo iz Kazanja.

Sada iz Italije stižu velike vesti da je srpski strateg kandidat za selektora odbojkašica Italije!

Izabrane vesti

Teško da neki trener u svetu ženske odbojke može da dobije veću čast. Italija je tradicionalna odbojkaška velesila, a njeni treneri najbolja škola na svetu. Poslednjih devet klupskih titula prvaka Evrope su delo četvorice italijanskih stručnjaka. Dominiraju i u reprezentativnoj odbojci. Danijele Santareli je na klupi Turske, Đovani Gvideti vodi Srbiju, Stefano Lavarini je strateg Poljske...

I od svih velikih italijanskih imena, na klupu Azurina bi mogao da dođe Srbin! I postane prvi stranac u istoriji na klupi italijanskih odbojkašica.

Italija je posle osvajanja zlata na EP u Beogradu pod vođstvom Andree Macantija počela da pada. Na SP prošle godine je osvijila bronzu, a na EP ove godine nije ni bronzu. Godinu dana je tinjao sukob selektora Macantija sa prvom zvezdom Paolom Egonu koja je još tada na SP zapretila povlačenjem iz reprezentacije. Nije to na kraju uradila, ali ju je Macanti ponizio na prethodnom EP gde je bila rezervni korektor. Završilo se neslavno...

I koliko god da je Egonu specifičan karakter oko kojeg su podeljena mišljenja u svlačionici Italije, Macanti je preterao. Uoči prvenstva je iz reprezentacije precrtao iskusnu Kristinu Kirikelu, najboljeg libera sveta Moniku De Đenaro i dugogodišnju reprezentivku Katerinu Boseti. Nakon nedavnih kvalifikacija za OI na kojima Italija nije uspela da izbori direktnu vizu za Pariz, selektor je smenjen.

Krenulo se u potragu za novim rešenjem, a prva želja je bio Danijele Santareli. Ipak, on ima čvrsti i bogat ugovor u Turskoj pa je to bila nemoguća misija. Potom je najavljeno da će reprezentaciju preuzeti „patrijarh“ italijanske odbojke Hulio Velasko koji je bio selektor one strašne selekcije Azura koja je dominirala svetskom odbojkom krajem prošlog veka. Ipak, on je veći deo karijere proveo u muškoj odbojci, ima 71 godinu i možda nije pravo rešenje.

Prema pisanju italijanskih medija, tamošnji Savez je poslao ponudu Terziću i dao mu vremena da odgovori. On je trenutno selektor Rusije i tamošnjeg Dinama iz Kazanja u koji je ovog leta doveo italijansku reprezentativku Elenu Pjetrini. Problem je što je ruski sport pod sankcijama i sjajna generacija tamošnjih odbojkašica je sprečena da se takmiči. Terziću je ponuđeno da na miru vodi klupsku sezonu, a onda preuzme italijansku reprezentaciju narednog leta u Ligi nacija i kvalifikuje je za Olimpijske igre.


tagovi

Ženska odbojkaška reprezentacija ItalijeZoran Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara