(©VK Novi Beograd)
(©VK Novi Beograd)

Visoki napon između Srba i Hrvata i borba za prevlast

Vreme čitanja: 5min | čet. 19.01.23. | 08:20

Klubovi bi trebalo da budu ogledalo reprezentacije i pokretač pozitivnih vibracija, ali…

Nepunu deceniju klupski vaterpolo u Srbiji je vegetirao, a opet to se u velikoj meri nije odražavalo na reprezentaciju. Egzistirala je na svetskom vrhu, tu i tamo su iz “fabrika” izlazili nebrušeni dijamanti i slati su na doradu u inostranstvo, jer preko granice otišao je i dobar deo trenera u potrazi za finansijskom sigurnošću i mogućnosti rada u kvalitetnim uslovima. U zdravim sredinama, bez da brinu o tome šta će ih ili šta neće - nedostatak tople vode - zateći sutradan na bazenu. 

Srpski klubovi su imali povremene izlete u Evropu, ponekad i u Ligu šampiona, i manje-više bili su puki statisti za koje se na prvu videlo da tu ne pripadaju, da nisu dorasli. I ništa od toga nije u tom trenutku pogađalo državni tim. Naprotiv, rezultati su prevazilazili granice realnosti i zdravog razuma, no kad-tad sve dođe na naplatu. Povećana ulaganja u klupski vaterpolo dovela su do stabilizacije, poklopila se sa silaskom najtrofejnije generacije. Ekipe su opet snažne, standardne su učesnice Lige šampiona i preuzele su primat na Jadranu. Promenila se slika i u Hrvatskoj, kao nekada kada su okretane antene. Ne mogu da hvataju dva signala. 

Izabrane vesti

Ili slika nije oštra i puna je snega, ili ton ne valja. Šušti. Iliti narodski rečeno: “Ne može i jare i pare”. Dok su hrvatski reprezentativci u protekloj dekadi na najvećim turnirima često gledali u leđa Delfinima - u većini slučajeva kako ih kite zlatom - a srpski klubovi tavorili posle ekspanzije od jedne sezone i kusur ovenčane Zvezdinom titulom Lige šampiona i kragujevačkim bumom na međunarodnoj sceni, hrvatske su pratili konstantnost i zatvorena finansijska konstrukcija.

Došao je i tome kraj, mada je proces postepeno tekao i pad nije strmoglav kao pre deset godina kada je u srpskom klupskom vaterpolu balon pukao kao mehurić od sapunice. Ili iznenadan kao učinak Srbije minulog leta. Obrnule su se uloge. U Dubrovniku, a pogotovo Zagrebu, ne ulaže se u onolikoj meri kao nekada, gradskim glavešinama su zbog evropskih regulativa ruke vezane, što se najviše odrazilo na Mladost, sedmostrukog evropskog prvaka. Ali, iza reprezentacije Hrvatske je leto za poželeti, Split i evropsko zlato oživeli su interesovanje za vaterpolom. 

Marko Žuvela protiv Radničkog (©VK Novi Beograd)Marko Žuvela protiv Radničkog (©VK Novi Beograd)

Iako se Srbija i Hrvatska rezultatski gledano po mnogo čemu trenutno razlikuju, a to se najjasnije manifestuje u onom što isporučuju klubovi i reprezentacija - Delfini propatili u letnji mesecima, ali je Novi Beograd bio finalista Lige šampiona i ove godine će opet napasti evropsku krunu na svom bazenu - i dalje ih vezuje Jadranska liga. 

Letos srpska reprezentacija nije na pravi način bila takmac Barakudama. Nisu ni dalmatinski klubovi u Ligi šampiona bili ni blizu da pariraju Novom Beogradu - splitski Jadran ispao u grupi, dubrovački Jug u četvrtfinalu - ali regionalna liga je polje visokog napona. 

Na Jadranu se vodi borba za prevlast. I čini se opet će dva srpska i hrvatska tima voditi odlučujuće bitke. I, ako se nešto dramatično ne promeni, opet će to biti kvartet: Novi Beograd, Radnički, Jug i Jadran iz Splita. 

Zauzeli su pravi kurs, odvojili se od konkurencije, a na trećem turniru tabela bi dodatno mogla da se iskristališe i posle utakmica u Šapcu i Šibeniku - igraće se od četvrtka do subote - da bude jasnije gde će se održati Fajnal-for. Ponovo Beograd i ista adresa - 11. april, ili druga destinacija. Samo što zbog specifičnog formata elektricitet ovoga puta neće vladati između ekipa iz Srbije i Hrvatske… 

Đorđe Vučinić (©VK Novi Beograd)Đorđe Vučinić (©VK Novi Beograd)

Novi Beograd, aktuelni šampion regiona, udariće u Šapcu na Radnički, dok će Šibenik biti poprište bitke Juga i Jadrana. U gradu na Savi direktan okršaj za prvo mesto i “brdo” mini-derbija - igraju Crvena zvezda, Partizan, Šabac, Mladost - a na obali Jadranskog mora za ostanak u trci za domaćinstvo završnog turnira. Ko izgubi izvesno otpada. 

Okrenuli su srpski klubovi situaciju u svoju korist tokom prethodne dve godine, zagospodarili su regionalnim vodama, što je bilo nezamislivo do tada. Jadranska liga bila je takmičenje u kome su se na tronu smenjivali Jug, Primorje i Mladost. A, i većinu individualnih priznanja pokupili su njihovi igrači. 

Kada je pre dve sezone Radnički podigao trofej, golman Lazar Dobožanov bio je MVP. Bila je to prva nagrada koja je otišla u ruke srpskog vaterpoliste. Protekle sezone Duško Pijetlović je proglašen za najkorisnijeg igrača, a Nikola Lukić bio je najbolji strelac takmičenja… 

A, ko bi do individualnih priznanja mogao ove sezone? 

Loren Fatović (©VK Novi Beograd)Loren Fatović (©VK Novi Beograd)

Novi Beograd je sa 91 golom daleko najefikasnija ekipa, no ravnomerno ih je rasporedio. U realizaciji učestvuje čitava ekipa, a kao prvi strelac profilisao se Alvaro Granados. U svim takmičenjima. U Ligi šampiona je sa 13 golova među najboljim strelcima, u Superligi sa 30 vodeći, a u Jadranskoj ligi je na “koti 15” i deli prvo mesto pred treći turnir. Podjednak broj golova kao Španac dali su i Loren Fatović, kapiten Juga, i Marko Radulović iz kragujevačkog Radničkog. 

Zavidan učinak imaju i Nikola Lukić (Radnički) i Marko Žuvela (Jug), obojica su postigli 13, dok jedan manje imaju Jerko Marinić Kragić (Jadran Split) i Konstantinos Kakaris (Jug). Dvocifren broj su prebacili i Lovre Miloš (Partizan), Petar Smiljević (Partizan), Vuk Drašković (Primorac), Maroje Gluhaić (Mladost), Jerko Penava (Solaris)…

Kada je reč o golmanima, najviše intervencija zabeležio je Lazar Dobožanov. Golman kragujevačkog Radničkog sakupio je 51 odbranu. Najbliži mu je Toni Popadić iz Juga sa 48 zaustavljenih šuteva, a zavidne brojke ima i Mornarov čuvar mreže Marin Kordić - 45. Preko 40 dobijenih “duela” sa šuterima imaju i Ivan Marcelić (Jadran Split), Evgenij Kostrov (Partizan), Vladimir Mišović (Crvena zvezda) i Aleksandro Kralj (Primorac). Procentualno gledano najuspešniji je Mate Anić, golman splitskog Jadrana, sa postotkom od 64,7. Ali, minimalno vremena proveo je u bazenu. 

Dakle, neće varničiti između “velike četvorke” samo zbog trofeja, nego I za individualna priznanja. 

RASPORED TREĆEG TURNIRA JADRANSKE LIGE: 

GRUPA ŠABAC 

Četvrtak

17.00: Novi Beograd - Partizan

18.45: Radnički - Šabac

20.30: Crvena zvezda - Mladost

Petak

17.00: Partizan - Mladost

18.45: Crvena zvezda - Šabac

20.30: Novi Beograd - Radnički

Subota

09.45: Crvena zvezda - Novi Beograd

11.30: Mladost - Radnički

13.15: Partizan - Šabac 

GRUPA ŠIBENIK 

Četvrtak

17.15: Jug . Mornar

19.00: Jadran ST - Jadran HN

20.45: Solaris - Primorac

Petak

17.15: Mornar - Primorac

19.00: Jadran HN - Solaris

20.45: Jug - Jadran ST

Subota

10.00: Jug - Solaris

11.45: Jadran ST - Primorac

13.30: Jadran HN - Mornar



tagovi

Regionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaVK Novi BeogradVK RadničkiVK Crvena zvezdaVK PartizanVK ŠabacVK JugVK Jadran SplitVK Jadran Herceg NoviVK PrimoracVK SolarisVK Mladost ZagrebVK Mornarvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija Hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara