(©MN Press)
(©MN Press)

Vreme i voda ne mogu sprati sramotu, ostaće bruka da živi doveka

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.06.23. | 11:55

Nezapamćeno ponižavanje olimpijskih šampiona...

Voda nosi sve, samo sramotu ne može. Neće je sprati ni vreme.

Doveka će ostati zapisano da su Dušan Mandić i Nikola Jakšić, dvostruki olimpijski šampioni, poniženi. Ne negde u tuđini, nego u Srbiji. U zemlji kojoj su mnogo toga dali. Dočekali su i na koži osetili: kako je to kada ti je zabranjeno da igraš pod državnom zastavom, kako je to kada si odstranjen i izopšten iz svih klupskih aktivnosti, kako je to sedeti na tribinama i čekati da se nađe spasonosno rešenje da bi uopšte mogao da igraš vaterpolo, kakav je osećaj kada ti prete i ne možeš ništa da učiniš, jer si vezan ugovorom.

Izabrane vesti

Nisu sigurno mogli ni da zamisle da to može da im se dogodi kada su odlučili da se vrate u srpski vaterpolo i obavežu se na četvorogodišnju saradnu sa Novim Beogradom. I da su problem nedisciplina, nepoštovanje, narušavanje ugleda kluba ili nešto četvrto – ni po jada. Ali, na pitanje zašto su se suočili sa svime pobrojanim ponuđen je odgovor: „Nismo zadovoljni pokazanim, nismo dobili očekivano“.

U najmanju ruku sporno i problematično. I nezapamćeno u srpskom vaterpolu. Dok se generalno u sportu tu i tamo može ponaći poneki primer, konkretno u fudbalu. A, on je odavno industrija.

Nipošto se potezi glavešina Novog Beograda ne mogu uporediti sa odlukama fudbalskih moćnika poput Florentina Pereza, kada je naredio da Marko Asensio bude zakucan za tribine. Španac je odbijao da produži ugovor, a prvotimci srpskog šampiona su aktuelne imali i nisu narušavali atmosferu, samo nisu isporučivali onoliko koliko je rukovodstvo zamislilo kada ih je angažovalo. Ali se zato slučaj Nikole Jakšića i epizoda nepuštanja u reprezentaciju može uporediti sa slučajem Dejan Milosavljev.

(©MN Press)(©MN Press)

Srpski reprezentativni čuvar mreže i golman Fuhse Berlina bio je povređen, našao se na spisku selektora Tonija Đerone, uredno odazvao pozivu i – zaigrao tek posle duela sa Nemačkom. Tada je nemački klub opstruisao, sve u cilju da bi Orlovi bili oslabljeni za duel sa najvećim rivalom u grupnoj fazi. Lekarski pregledi zakazani su posle duela sa Nemačkom, nalazi su bili uredni, a Dejan Milosavljev dobio zeleno svetlo da nastupi posle toga.

Jedino što je u ovom vaterpolu slučaju – a posle te povrede je Jakšić za klub nastupao u Jadranskoj ligi i Ligi šampiona – srpski klub zabranio srpskom beku da igra za Srbiju?! Previše teško objašnjivih odluka povukao je Novi Beograd u kratkom vremenskom intervalu...

Dušan Mandić je pronašao izlaz iz ugovora, potpisao je za Ferencvaroš, a Nikoli Jakšiću tek predstoji da dobije tu bitku. Da bi napustio redove srpskog prvaka, neko će morati da uplati 150.000 evra obeštećenja. U suprotnom – sedeće na tribinama. Možda i dve pune godine, jer toliko mu traje ugovor. Takva je poruka Slobodana Sora, što znači da bi jedan od pet najboljih svetskih bekova mogao da nestane sa vaterpolo scene.

Kakav uvod u reprezentativno leto u kome će Srbija pokušati da ispravi brljotine iz proteklog i već na Svetskom prvenstvu izvadi vizu za Olimpijske igre u Parizu. Da bi to i uradila, potrebno je da igra finale. Vraški težak posao kada se u obzir uzme da Dušan Mandić mesecima nije trenirao, da je rešavao klupsko pitanje dok je okupljanje reprezentacije počelo, a zasigurno je atmosferu dodatno poljuljalo sve oko Nikole Jakšića.

(©MN Press)(©MN Press)

Reprezentativni izazovi samo što nisu krenuli – kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Svetski kup, Svetsko prvenstvo – pet je do 12 i posle svega što se desilo, a konkretnih osuda nije bilo, neće biti iznenađenje ukoliko Delfini budu nastupili u okrnjenom sastavu. To je kroz saopštenje za javnost Dušan Mandić i provukao, a prema saznanjima Mozzart Sporta, na adresu Saveza poslao je i pismo. Hoće li levoruki bombarder i ovoga leta, kao što je svako prethodno radio više od jedne decenije, stati pod srpsku zastavu i sa Nikolom Jakšićem povesti novu generaciju ka prvoj medalji – brzo će se saznati.

Pesak u satu curi i preliminaran spisak će morati da bude skraćen, a do tada se možda neko i oglasi i kaže koju o problemima koji more srpski vaterpolo. Mnogo toga gurnuto je pod tepih.

Neuspesi i porazi će biti zaboravljeni, ali tretman koji su imali dvostruki olimpijski šampioni pamtiće se doveka. Šta god da počne u ljutnji, završi u sramoti. Novom Beogradu su odluke o sankcionisanju i disciplinovanju aktuelnih reprezentativaca donele više štete, nego koristi. Ono što je sačekalo Dušana Mandića i Nikolu Jakšića može bilo koga drugog iz tima. Sa tom mišlju će igrači ići na trening ili meč. Možda im je poslednji. Nimalo prijatan osećaj.

Crni dani srpskog vaterpola da crnji ne mogu da budu. Valjda...


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVK Novi BeogradNikola JakšićDušan MandićSlobodan Soro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara