(©Reuters)
(©Reuters)

Vreme je da Norvežani vrate Zlatnog orla! Granerud leteo skoro kao Petersen u Oberstdorfu i napravio veliku zalihu

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.12.22. | 18:56

Decenija i po prošla je od poslednje titule koja je završila u Skandinaviji i slavlja Janea Ahonena

Pre dve sezone eksplodirao je Halvor Egner Granerud, pomeo je konkurenciju i osvojio prvi Svetski kup. Vreme je i za pehar na Novogodišnjoj turneji, da vrati Zlatnog orla u Norvešku! Stekao je Granerud pozamašnu prednost pred nastavak takmičenja i šest zvaničnih serija u Garmišu, Inzbruku i Bišofshofenu, potisnuo je u drugi plan Poljake i sa podijuma istisnuo Karla Gajgera.

Trijumfovao je norveški ski-skakač na prvoj stanici turneje „Četiri skakaonice“, dobio je mali rat sa Poljacima. Drugoplasirani Pjotr Žila kaskao je 13,4 poena za pobednikom, njegov sunarodnik David Kubacki, prvi favorit za titulu, čak 17,5. Razlika nije nedostižna, ali dobar kurs zauzeo je Granerud, posle 15 godina Zlatni orao mogao bi da završi u Skandinaviji.

Izabrane vesti

Još od Janea Ahonena to nije bio slučaj, Finac je peti put slavio zahvaljujući pobedama u Inzbruku i Bišofshofenu, dok Norvežani najdragoceniji trofej nisu videli godinu dana duže. Slavili su Andersa Jakobsena. U novog idola nacije mogao bi da izraste Halvor Egner Granerud, na dobrom je putu, jer ko se nađe na podijumu u Oberstdorfu tradicionalno ispunjava prvi preduslov da dohvati Zlatnog orla.

Leteo je pobednik prve stanice skoro kao Sigurd Petersen. Legendarni norveški ski-skakač je pre dve decenije presekao dominaciju Janea Ahonena, a na skakaonici „Šatenberg“ je postavioo rekord koji važi i dan-danas. Prizemljio se na 143,5 metra, umalo da ga sruši Halvor Egner Granerud. U prvoj seriji bio je metar kraći, bio je to najbolji skok dana i parirao mu je jedino Pjotr Žila. Poljak je takođe u prvoj seriji prebacio distancu od 140 metara.

(©Reuters)(©Reuters)

Sačuvao je Norvežanin prednost iz prvog kruga, nisu ga omeli ni loši vremenski uslovi zbog kojih je prekinuto takmičenje kada se na zaletištu pojavio Kamil Stoh. Poljaka vetar jeste destabilizovao, ne i njegove kolege iz reprezentacije. Ali, nisu uspeli David Kubacki i Pjotr Žila da anuliraju zaostatak. Naprotiv, Granerud ga je uvećao i u Garmiš-Partenkirhen putuje sa 312,4 boda.

Dobar rezultat u Oberstdorfu, iako se nije našao na pobedničkom postolju, zabeležio je Karl Gajger. Domaći takmičar je dva puta dobio bitku protiv Štefana Krafta. Prvo je naterao Austrijanca da strepi, ušao je Štefan Kraft u narednu rundu kao „laki luzer“, i to najbolje plasirani, da bi ga Gajger smenio sa prvog mesta skokom od 134 metra pri nepovoljnijim vremenskim uslovima.

Anže Lanišek ni u zvaničnom takmičenju, kao ni u kvalifikacijama, nije se na dobar način nosio sa pritiskom. Drugi iz Svetskog kupa bio je tek deseti, ali u nastavku Novogodišnje turneje može da nadoknadi zaostatak, nije sve izgubljeno. Razočarali su Robert Johanson i Marijus Lindvik, kao i Rjoju Kobajaši. Prosečan je bio Peter Prevc, dok u drugu seriju nisu prošli Ajzenbihler, Fanemel, Paške, Kudelka, Domen Prevc...

(©Reuters)(©Reuters)

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

31. decembar - kvalifikacije (14.00)

1. januar - takmičenje (14.00) 

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

3. januar - kvalifikacije (13.30)

4. januar - takmičenje (13.30) 

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

David KubackiHalvor Egner GranerudSvetski kup u ski skokovimaski skokoviČetiri novogodišnje skakaoniceturneja četiri skakaoniceČetiri skakaonicezimski sportoviPjotr ŽilaKarl GajgerKamil StohAnže LanišekŠtefan Kraft

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara