Marko Bijač (©Marcel ter Bals/MTB Photo/ VSS)
Marko Bijač (©Marcel ter Bals/MTB Photo/ VSS)

Vrhunski golman pravi ogromnu razliku na svetskom nivou: Hrvatska ima top klasu, Srbija nema

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.02.24. | 10:18

Meč za polufinale ne možeš da dobiješ kada čuvar mreže prvu odbranu zabeleži tek u drugom poluvremenu

Vaterpolo mapa se promenila, Srbija posle Olimpijskih igara u Tokiju više nije tim koji u kontinuitetu osvaja medalje. Zapravo, nema niti jednu u tom intervalu. Na pet velikih takmičenja – tri planetarna i dva kontinentalna šampionata – samo je u Fukuoki ušla u polufinale. Prolazak kroz smenu generacije i odlazak lidera jeste bitan faktor, ali sve to zadesilo je i Hrvatsku, a rezultati su neuporedivi.

Još jednom će se Hrvati boriti za mesto na podijumu, igraće sa Francuskom za ulazak u finale Svetskog prvenstva i sve skupa treće odličje u nepune tri godine, a u svim uspesima možda i najbitnija karika u lancu bio je Marko Bijač. Vrhunski golman pravi ogromnu razliku na svetskom nivou. I to se videlo u četvrtfinalnom El Klasiku. Čuvar mreže evropskog viceprvaka je imao tri puta više odbrana od Radoslava Filipovića i u odsudnim trenucima skinuo je dva peterca najboljim srpskim strelcima.

Izabrane vesti

Hrvatska ima top klasu među stativama, Srbija je trenutno nema. U najbitnijim utakmicama, samo tokom januara i februara na dva velika turnira, postotak odbrana srpskih golmana bio je na izrazito niskom nivo. Na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, protiv Mađarske u četvrtfinalu, Branislav Mitrović nije imao dan. Upisao je tek četiri intervencije. Zamenio ga je Radoslav Filipović, međutim, do drastičnog poboljšanja nije došlo. Meč je završio sa tri zaustavljena šuta.

Uroš Stevanović se opredelio za identičan golmanski par, po tom pitanju ništa nije menjao, ali ih jeste rotirao. Radoslav Filipović odabran je za prvog golmana na Svetskom prvenstvu i – totalno je podbacio u četvrtfinnalu.

Za čitavo poluvreme nije imao nijedan odbranjeni šut. Devet puta su hrvatski vaterpolisti pucali u okvir gola i svaka lopta završila je u mreži. Prvu odbranu zabeležio je tek u drugom poluvremenu, početkom treće četvrtine. Meč za polufinale, na vrhunskom nivou, praktično je nemoguće dobiti bez pouzdanog golmana.

Radoslav Filipović (©Marcel ter Bals/MTB Photo/ VSS)Radoslav Filipović (©Marcel ter Bals/MTB Photo/ VSS)

Marko Bijač napravio je razliku u korist Hrvatske, do izražaja je došlo iskustvo igranja velikih utakmica čoveka koji duže od jedne decenije brani u najboljim evropskim klubovima i dominantna je figura među stativama državnog tima. Koliki uticaj čuvar mreže može da ima na ekipu videlo se u četvrtfinalu protiv Srbije – mada, do dva skinuta peterca u drugom poluvremenu ni on nije bio u elementu – ali i na prethodna dva kontinentalna šampionata. Na oba je proglašen za najboljeg golmana. U finalu igranom sredinom januara imao je čak 14 intervencija protiv Španaca.

Uloga golmana najizraženija je u vaterpolu i rukometu, što se dalo videti tokom ove zime. Gotovo da nema reprezentacije koja na najvišem nivou nema top klasu među stativama. Marko Bijač je ekstrem, čitavu deceniju stub je hrvatske reprezentacije, ali koliki uticaj čuvar mreže na saigrače može da ima demonstrirao je Unaj Agire u polufinalu Evropskog prvenstva protiv Italijana, kada je meč završio sa 14 odbrana. Do pred kraj je imao zaustavljenih 12 od 13 šuteva.

Ne mora film da se vrti ni do prethodnog turnira, francuski golman Ugo Fontani je 13 puta izlazio kao pobednik iz duela sa mađarskim šuterima. Napravio je podlogu Tomi Vernuu da kreira senzacionalan preokret i uvede državni tim u istorijsko polufinale.

Broj intervencija Radoslava Filipovića jedna je od stavki koje su presudile. Branjenje sa igračem manje nije bilo na potrebnom nivou. Hrvatska je dala šest golova iz devet takvih situacija, dok je Srbija tek svaku drugu pretvarala u pogodak. Defanziva je nekada bila najjači adut srpske reprezentacije, od nje je sve polazilo. Više nije. Stvari su se promenile.



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija HrvatskeRadoslav FilipovićBranislav MitrovićMarko BijačUnaj AgireUgo Fontani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara