Rasel Vilson, Eron Donald, Džordž Kitl i Deandre Hopkins (©Reuters)
Rasel Vilson, Eron Donald, Džordž Kitl i Deandre Hopkins (©Reuters)

Zapad NFC-a: Sijetl u poteri za San Franciskom, Arizona se pojačala, Remsi oslabljeni

Vreme čitanja: 7min | sre. 09.09.20. | 08:10

Ova divizija je najjača u ligi. Nema autsajdera, sva četiri tima su kandidati za plej-of. Tim iz Los Anđelesa je desetkovan odlascima, Kardinalsi doveli elitnog risivera

Jak je Jug Nacionalne fudbalske konferencije, ali Zapad NFC-a je divizija smrti. U duelima Sijetla Sihoksa, San Francisko Fortinajnersa, Arizone Kardinalsa i Los Anđeles Remsa gledaćemo paklene utakmice. Razlika u kvalitetu između ova četiri tima je najmanja od svih divizija NFL-a. San Francisko i Sijetl su blagi favoriti, ali i Arizona i Remsi vrebaju i nikako ne smeju da se otpišu.

Fortinajnersi bez nekoliko važnih igrača

Izabrane vesti

San Francisko je imao sjajnu sezonu, koju nije uspeo da kruniše titulom. U Superboulu je bolji bio Kanzas sa nestvarnim Patrikom Mahomsom. Četa Kajla Šenehana je ostala bez dva veoma važna igrača. Iskusni risiver Emanuel Sanders otišao je u Nju Orleans, dok je sjajni defanzivni tekl Deforest Bakner pojačao Indijanapolis Koltse. Imali su u timu iz Kalifornije problem sa "seleri kepom" (oko 200.000.000 dolara), pa nisu mogli da plate ovu dvojicu sjajnih igrača. Veliki posao je obavljen pre desetak dana kada je najbolji tajt end lige Džordž Kitl produžio saradnju sa Fortinajnersima za 75.000.000 dolara na pet godina, što je najveći ugovor u istoriji lige za igrača na toj poziciji.

KVOTE ZA ŠAMPIONA NFL-a I POBEDNIKE KONFERENCIJA

Rahim Mostert i Tejvin Kolmen i ove sezone će biti zaduženi za trčanje, dok je Met Brida otišao u Majami. Odbrana je jači deo tima, a dominiraju sjajni prošlogodišnji ruki Nik Bosa i Erik Armsted u prednjoj liniji, dok je vođa sekendarija defanzive iskusni kornerbek Ričard Šerman, koji ima tri učešća u Superboulu (jednu titulu sa Sijetlom).

Kvoterbek je Džimi Garopolo, koji je imao odličnu prošlu sezonu. Radi se o igraču koji je četiri godine učio zanat od velikog Toma Brejdija u Nju Inglandu. Odsustvo elitnog risivera mogao bi da predstavlja problem po San Francisko, pogotovo što je prethodnih meseci povređen bio Dibo Semjuel, prošlogodišnji odlični ruki. Prošle sezone je Džordž Kitl bio zadužen više za blokiranja, a ove bi mogao da bude prva hvatačka meta.

San Francusko ostaje prvi favorit u diviziji, ali će imati težak zadatak. Rivali su pakleni.

Sihoksi jaki kao crna zemlja

Sijetl želi u Superboul, želi opet da igra najveću utakmicu u SAD-u. Doveden je Džamal Adams, najbolji sejfti lige. Džetsima su prepuštena čak dva pika prve runde u naredne dve godine, što je dokaz da trener Pit Kerol u ovom šamionatu napada tron. Ima odličan tim, pojačan sa sjajnim defanzivcem, popunjen na svim pozicijama.

Čovek-tim, lider, duša ekipe ostaje Rasel Vilson, uz Patrika Mahomsa, najbolji kvoterbek današnjice. Proteklih sezone je sam nosio svoj tim, uvek bio pretnja za odbrane rivala. Raning bek Kris Karson se oporavio od povrede, a hvatački korpus je pojačan sa nekoliko odličnih igrača. Tu se pre svega misli na iskusnog tajt enda Grega Olsona. On stiže iz Karoline, dok je risiver Filip Dorset došao iz Nju Inglanda.

Pre početak sezone potpisan je i kontroverzni Džoš "Fleš" Gordon, nestašni momak NFL-a. Toliko talenta, ali problemi sa porocima uništili su mu karijeru. Od njega su prošle godine odustali u Nju Inglandu, "pokupio" ga je Sijetl, ali je odigrao samo pet utakmica prošle sezone za Sihokse. Dobio je, po ko zna koji put, novu šansu da se pokaže. Odbranom će da komanduje Bobi Vegner, najbolji lajnbeker lige. Sijetl može daleko u ovom šampionatu. Ako se kockice slože, Superboul nije nedostižan.

Kardinalsi napravili bum sa dovođenjem Deandrea Hopkinsa

Kardinalsi su posle ere trenera Brusa Erijansa i kvoterbeka Karsona Palmera bila u padu, ali novi vetrovi duvaju u toploj Arizoni. Posle mega trejda sa Hjustonom stigao je Deandre Hopkins, sjajni risiver, jedan od najboljh u ligi. On je pred start sezone potpisao dvogodišnji ugovor vredan 54.500.000 dolara, od toga garantovano 42.750.000. To je najveći novac koji je dobio neki NFL igrač u istoriji, a da nije kvoterbek.

Leri Ficdžerald (©Reuters)Leri Ficdžerald (©Reuters)

Pretplaćen je i sejfti Buda Bejker. On je produžio ugovor i takođe postao najplaćeniji igrač na toj poziciji u ligi. Jednostavno, "seleri kep" tima dozvoljava ovaj luksuz jer startni kvoterbek Kajler Mari, prošlogodišnji prvi pik na draftu, igra sa ruki ugovorom. U timu je ostao i legendarni risiver Leri Ficdžerald. On je odložio penziju za sledeću godinu. Igru trčanjem nosiće Kenjan Drejk, dok je Dejvid Džonson završio u Hjustonu posle trejda u kome je glavna zvezda bio Hopkins.

Arizona je u finišu prošle sezone nagovestila potencijal, a u ovom šampionatu može mnogo, čak i do plej-ofa. Konkurencija je žestoka, ali imena igrača daju optimizam timu iz Glendejla (okolina Finksa) da može ravnopravno da se umeša u borbu za čelo Zapada NFC-a. U odbrani osim Bejkera, tu je iskusni Patrik Piterson, a "sek" mašina prošle godine bio je Čendler Džons, lajnbeker, koji je već četiri godine u franšizi iz Arizone. Pre toga je nosio dres Nju Inglanda.

Remsi plaćaju danak prošlogodišnjem Superboulu

Los Anđeles Remsi su prošle godine igrali Superboul sa Nju Inglandom, izgubili ga i očekivano je krenula nizbrdica. Prošle sezone je izostao plej-of, a tokom dve sezone ekipa je pretprele brojne promene, slabija je nego u 2019. Otišli su važni igrači kako u napadu, a posebno u odbrani. Nema više u timu risivera Brendina Kuksa, raning beka Tode Girlija i defanzivaca Dantea Faulera, Korija Litltona, Nikela Robija Kolmena, Kleja Metjuza...

Mladi trener Šon Mekvej imaće velikih problema, pre svega u napadu. Kvoterbek ostaje Džered Gof, a od starih snaga tu je samo slot risiver Kuper Kap. U odbrani igraju dve zvezde, Eron Donald, najbolji defanzivac lige u prethodnih nekoliko sezone i Džejlen Remzi, kornerbek koji je tokom prošle sezone stigao iz Džeksonvila.

Remsi plaćaju ceh tom igraju Superboula 2019. godine. Bilo je po principu – sad ili nikad. Nakrcali su prethodnih godina zvezde, pucalo se na trofej Vinsa Lombardija, ali posle jedne slabije sezone igrači napuštaju tim. Nema mesta u budžetu za velike ugovore koje su dobili Fauler u Atlanti (48.000.000) i Litlton u Las Vegasu (36.000.000).

U konkurenciji Sijetla, San Franciska, sve jače Arizone, Remsi deluju kao autsajder, a prošle godine igrali su Superboul. Ipak, ne treba otpisati tim iz Los Anđelesa.

NAŠA PROGNOZA: 1. Sijetl Sihoks, 2. San Francisko Fortinajners, 3. Arizona Kardinals, 4. Los Anđeles Rems.

SAN FRANCISKO FORTINAJNERS

DOŠLI: Trent Vilijams (ofanzivni tekl, trejdovan iz Vašingtona), Džordan Rid (tajt end, Vašington, jednogodišnji ugovor), Trevis Bendžamin (risiver, Los Anđeles Čardžers, jednogodišnji ugovor), Tejvon Ostin (risiver, Dalas, jednogodišnji ugovor), Džej Džej Nelson (risiver, Ouklend).

PRODUŽETAK UGOVORA: Erik Armsted (defanzivni end, 85.000.000 dolara, od toga mu je garantovana suma od 48.500.000, za pet godina), Džimi Vord (sejfti, 28.500.000 dolara za tri godine), Džejson Veret (kornerbek, jednogodišnji ugovor), Šon Kolman (tekl, jednogodišnji ugovor), Džodž Kitl (tajt end 75.000.000 za pet godina, najveća suma za igrača na toj poziciji u istoriji NFL-a).

OTIŠLI: Deforest Bakner (defanzivni tekl, Indijanapolis, 84.000.000 za četiri godine), Emanuel Sanders (risiver, 16.000.000 dolara, a sa bonusima može da ode i do maksimalno 19.000.0000, za dve godine), Levin Toilolo (tajt end, Njujork Džajants, dvogodišnji ugovor), Met Brida (raning bek, trejdovan u Majami, dvogodišnji ugovor), Elijah Li (lajnbker, Detroit).

PENZIJA: Geret Selek (tajt end), Džoe Steli (ofanzivni tekl).

ODUSTALI OD SEZONE ZBOG STRAHA OD KORONE: Trevis Bendžamin (risiver), Džejks Brendel (centar), Šon Kolmen (ofanzivni tekl).

SIJETL SIHOKS

DOŠLI: Greg Olsen (tajt end, Karolina, 7.000.000 dolara, od toga 5.500.000 mu je zagarantovana suma za godinu), Džamal Adams (sejfti, trejdovan iz Njujork Džetsa za dva pika prve runde 2021 i 2022. godine), Karlos Hajd (raning bek, Hjuston, jednogodišnji ugovor), Filip Dorset (risiver, Nju Ingland, jednogodišnji ugovor), Brendon Šel (ofantzivni tekl, Njujork Džets, 11.000.000 za dve godine),

PRODUŽETAK UGOVORA: Džerad Rid (defanzivni tekl, 23.000.000 dolara za dve godine), Džoš Gordon (risiver, jednogodišnji ugovor),

OTIŠLI: Bredli Mekdagold (sejfti, trejdovan u Njujork Džets), Maršon Linč (raning bek).

ODUSTAO OD SEZONE ZBOG KORONE: Čens Vormok (gard).

LOS ANĐELES REMS

DOŠLI: O’Šon Robinson (defanzivni tekl, Detroit, 17.000.000 dolara za dve godine).

PRODUŽETAK UGOVORA: Endrju Vitvort (ofanzivni tekl, 30.000.000 dolara, od toga 12.500.000 mu je zagarantovano, za tri godine), Majkl Brokers (defanzivni end, 24.000.000 za tri godine).

OTIŠLI: Tod Girli (raning bek, Atlanta, 6.000.000 za godinu), Klej Metjuz (lajnbeker, otpušten), Kori Litlton (lajnbeker, Las Vegas Rejders, 36.000.000 za tri godine), Dante Fauler (lajnbeker, Atlanta, 48.000.000 za tri godine), Majk Tomas (risiver, Sinsinati, jednogodišnji ugovor), Greg Zurlajn (kiker, Dalas, 7.500.000 za tri godine), Nikel Robi Kolmen (kornerbek, Filadelfija, jednogodišnji ugovor), Brendin Kuks (risiver, trejdovan u Hjuston).

ODUSTAO OD SEZONE ZBOG KORONE: Čendler Bruer (ofanzivni tekl).

ARIZONA KARDINALS

DOŠLI: Deandre Hopkins (risiver, trejdovan je iz Hjustona, 54.500.000 za dve godine, najveći ugovor u istoriji lige za nekog igrača ko nije kvoterbek), Džordan Filips (defanzivni tekl, Bafalo, trogodišnji ugovor), Devondre Kembel (lajnbeker, Atlanta, jednogodišnji ugovor za 8.500.000 dolara), Dejvon Kenard (lajnbeker, Detroit, 6.000.000 za godinu), Trejvon Koli (defanzivni tekl, Indijanapolis, 825.000 dolara za godinu).

PRODUŽETAK UGOVORA: Leri Ficdžerald (risiver, 12.000.000 dolara za godinu), Markus Gilbert (ofanzivni tekl, jednogodišnji ugovor), Di Džej Hempfris (ofanzivni tekl, 45.000.000 za tri godine), Maks Garsija (gard, jednogodišnji ugovor), Kenjan Drejk (raning bek, „frenšiz teg“ za 8.480.000 dolara), Buda Bejker (sejfti, 59.000.000 dolara za četiri godine, najveći ugovor u istoriji za igrača na toj poziciji).

OTIŠLI: Demijer Bird (risiver, Nju Ingland), Dejvid Džonson (raning bek, trejdovan u Hjuston).

ODUSTAO OD SEZONE ZBOG KORONE: Markus Gilbert (ofanzivni tekl).


tagovi

NFLNFL ligaArizona KardinalsSijetl SihoksSan Francisko Fortinajners

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara