Emil Nilsen (©AFP)
Emil Nilsen (©AFP)

Zatalasalo se rukometno tržište: Vesprem za Danca nudi 2.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.12.23. | 06:05

Golman Barselone Emil Nilsen velika želja najbogatijeg kluba na svetu

Podrhtavanje rukometnog tla pred kraj godine. U Srbiji Vojvodina nastavlja sa bombama. Posle Stefana Dodića, stigao je i Petar Đorđić. Nekoliko srpskih reprezentativaca menja klub u junu – Marko Milosavljević prelazi iz Ademar Leona u Nant, Lazar Kukić iz Dinamo Bukurešta u PIK Seged, Uroš Kojadinović iz Partizana u Tuluz, neki su produžili ugovore sa svojim timovima – Dragan Pešmalbek ostaje u Vespremu do 2026, a kapiten Orlova Nemanja Ilić u Tuluzu do 2027...

Ovih dana, bomba je spremna da se detonira na uzavrelom evropskom tržištu. Većina ekipa sada sklapa rostere za narednu sezonu. Sportski direktor Fukse Berlina Štefan Krečmar u podkastu "Harz Blut" je otkrio da je najbogatiji klub na svetu, mađarski Vesprem, ponudio Barseloni čak 2.000.000 evra za danskog golmana Emila Nilsena.

Izabrane vesti

Ova cifra je ogromna za rukometno tržište gde uglavnom nema obeštećenja, već klubovi čekaju da igračima isteknu ugovori i onda dođu kao slobodni. Katalonski gigant je u finansijskoj krizi već nekoliko godina. Prošle sezone je morao budžet da se smanji za 10 odsto, zbog stezanja kaiša, pa je hrvatski as Luka Cindrić, jedan od najplaćenijih rukometaša današnjice, morao da preseli u Dinamo iz Bukurešta.

Nilsen je projektovan za čuvara mreže Barse za narednih pet-šest godina, jer bi od 2025. sada već bivši kapiten Gonzalo Perez de Vargas trebalo da se preseli u Kil. Ako bi Barselona prihvatila ovu ponudu, to bi bilo izjednačenje svetskog rekorda kada je visina rukometnog transfera u pitanju. Pre osam i po godina istu sumu je platio Pari Sen Žermen kako bi iz Barselone doveo Nikolu Karabatića, tada najboljeg rukometaša sveta.

Posle ove "bombe", Vesprem je na društvenim mrežama demantovao Krečmarove navode.

"Zdravo Štefane, 1. april tek dolazi, propustili ste datum. Nismo očekivali ovakve izjave od jednog ozbiljnog sportskog menadžera ozbiljnog rukometnog kluba poput vašeg jučerašnjeg. Nadamo se samo da ovo nije stav Fuske Berlina i da ćete to da ispravite", stoji u odgovoru mađarskog šampiona.

Vesprem poslednjih godina ima najveći budžet na svetu. Mnogi bi rekli ima „blanko“. Tim Momira Ilića dovodi zvezde u nadi da će titula šampiona Evrope konačno da dođe u gradić u blizini jezera Balaton. Ove godine tabor mađarskog šampiona su pojačali Francuzi Ludovik Fabregas i Ugo Deska, Šveđanin Lukas Sandel, Rus Sergej Kosorotov... U tom timu mesto je našao i srpski reprezentatvac Dragan Pešmalbek.

Boljka Vesprema su golmani, koji su možda i najslabiji deo tima ove sezone. Vladimir Cupara je letos uz obeštećenje (pominje se cifra od 125.000 evra), godinu dana pre isteka saradnje, otišao u Dinamo iz Bukurešta. Ostao je Španac Rodrigo Korales koji je zbog slabe forme izgubio mesto u reprezentaciji Španije za predstojeće Evropsko prvenstvo, dok je letos stigao još jedan čuvar mreže sa Pirineja Ignasio Bioska.

Nilsen brani fantastično ove sezone, istisnuo je Pereza de Vargasa i postao broj 1 u Barseloni. Danac iz Orhusa ima 26 godina, a pre Barse je branio boje Skjerna i Nanta, a u leto 2022. godine je stigao u Blaugranu.


tagovi

RK BarselonaVespremEmil Nilsen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara